Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 7. toukokuuta 2013

Itse Tehty Maalaisleipä ja muita herkkuja

 
 
 
Ne päivät joita vapaaksi kutsutaan on nykyään hyvinkin tiukassa. Eikä niistä aina ehdi nauttimaan, koska silloin kun alkaa tajuamaan että on ylipäänsä vapaalla, niin silloin ne vpaat jo loppuukin. Niin myös nyt! 2 päivää vapaata ei tuntunu oikein missään, mutta oli parempi kun ei ollenkaan. Se ensimmäinen päivä vaan menee pienessä koomassa, kun on niin pirun väsynyt. Jotain sain kuitenkin aikaan kotikeittiössä, eli yrttistä maalaisleipää jonka sielu on yllä oleva yrttiöljy. Öljy on myös loistavaa käyttää paistamiseen ja juurikin tuo kyseinen öljy sopii hyvin lihalle, ja kanalle. Kyseinen öljy on Espanjankeittiöstä pöllitty ohje, ja sitä käytetään sielläpäin ravintoloissa juuri lihan ja kanan paistamiseen. Maku ja tuoksu on huumaavaa.
 
1-2 oksaa rosmariinia
2-4 valkosipulinkynttä
muutama mustapippuri
3,5dl öljyä (oliivi/rypsi)
 
Laita kaikki kamat pulloon, korkki kiinni ja käännä kerran ylösalaisin ja anna maustua 1-2viikkoa. Rosmariini ja valosipuli pysyy hyvänä niin kauna ne ovat "öljyn alla" Lisää siis öljyä aina välillä pulloon.
 
 
Itse tehty yrttinen- maalaisleipä (ohje alla) oli jälleen aivan ihanaa. Siitä olikin kauan kun viimeksi oon kotona leipää tehnyt. Lisäksi bongasin pitkästä aikaa kaupasta suurta herkkua eli punahomejuustoa. Kerran olin kokkaamassa viininmaistajaistilaisuudessa, jossa asiakkaat halusivat kyseistä juustoa. Haistoin juustoa ja muistan sen ikuisesti: YÖK! mutta maku oli aivan taivaallista. "Mitä pahemmalle tuoksuu, sen paremmalle maistuu" piti todellakin paikkansa. Jos et ole kyseistä kermaista ja maukasta,ei niin voimakasta juustoa maistanut, olet missanut palan taivasta. Pala taivasta kannattaa syödä esim.omenan kanssa ja yrttisen leivän kera. Päälle vielä loraus yrttiöljyä. Nyt otan palan leipää,palan juustoa, kupin kahvia ja menen ulos nauttimaan elämästä.
 
 
Ja mikäs sen parempaa kuin nämä kaikki yhdessä: vapaapäivä,punahomejuusto,itse tehty maalaispleipä,yrttiöljy ja +15astetta ulkona?
 
Yrttinen Maalaisleipä
 
6dl Haaleaa vettä
1/2pkt Hiivaa
1,5tl suolaa
ripaus sokeria
reilusti yrttejä (rosmariini+timjami)
13dl jauhoja
yrttiöljyä
 
sekoita hiiva haaleaan veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää sekaan jauhot osissa. Anna taikinan turvota rauhassa ainakin tunti. Jaa taikina 3 osaan ja kauli jokaisesta levy. Ripottele jokaisen taikinalevyn päälle yrttejä. Kääri leivinpaperin avulla pötköksi. tee pintaan viiltoja ja anna nousta vielä 15min liinan alla.
 
Paista 250 asteisessa uunissa 15min. Laske lämpö 125 ja paista vielä 10minuuttia. Kokeile kypsyyttä leivän pohjasta. valmis leipä kumisee kun sitä napsauttaa pohjasta.

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä! :) Puolikas tuorehiiva olisi jääkaapissa, ehkä testaan tätä reseptiä loppuviikosta.

    VastaaPoista
  2. Oi, miten ihanan herkullisen näköistä leipää - Itse tehty leipä on kyllä aina niin uskomattoman herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti Minna ;) on se vaa itse tehtynä ja lämpimänä niin parasta.

      Poista
  3. Nami, itsetehtyä leipää ei voita mikään ja tuo resepti vaikuttaa erinomaiselta. Itse sain eilen ekaa kertaa saaristolaisleivän epäonnistumaan, kun oli liian monta rautaa tulessa, jauhoja meni liian vähän...pitää ottaa uusi yritys ja voisi tehdä tuota maalaisleipää kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :)

      Joskus epäonnistuu,sit vaa opitaan virheistä ja tehdään priimaa :) saaristolaisleipä on kyllä niin hyvää. Harmi vaa et meillä se aina rajottuu joulusin tehtäväks. Miksei myös kesällä?

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit