Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

perjantai 31. toukokuuta 2013

Kesäinen Kanasalaatti Cremolata

 
 
Kesällä varsinkin päivällä on ruokahalut hakusessa. Itselle ei ainakaan maistu mitkään grillipäperöt tai lihapadoista puhumattakaan. Tämä ilmiö on varmaan muillekin tuttu, tai ainakin kun katsoo raflojen terasseja. Siellä porukka istuu ja ahmii raikkaita salaatteja. Illalla tosin alkaa sitten maistumaan jo vähän tukevammatkin ruoat. Salaateista kun puhutaan, niin kana on se oma suosikki rapujen ja tuoreen tonnikalan ohella. Tästä salaatista tuli kyllä maukas ja raikas. Raikkaudesta saa syyttää cremolataa. Sitruunaa,persiljaa ja pikkasen valkosipulia sekä oliiviöljyä. Kana oli luomua ja se kävi kylvyssä, eikä kuivuudesta tai mauttomuudesta ollut tietoakaan. Keittäminen on ehdottamasti se paras tapa valmistaa kokonainen kana, ainakin omasta mielestäni. Maha täyttyi, mutta ähkyä ei ollut ja tämän avulla jaksoi iltaan asti. Eli jos salaatit uppoo kesällä normaalia paremmin, niin kokeileppa vaikka tätä. Ja se luomukana, se maksoi vain 10,95/kilo, eli ei ainakaan hinnalla pilattu ja kokonaisella kanalla kyllä ruokkii 4 hengen porukankin. Vielä kylkeen siivu patonkia ja raikasta juomaa, niin hymyilyttää. Niin ja mikäli et ole maistanut tai käyttänyt ruoanlaitossa luomu sitruunaa, niin kannattaa kyllä kokeilla jo. Maku on niin erilainen, kuoren maussa ei mitään myrkyn makua ja mehua irtoaa tuplasti enemmän. Voisin jopa väittää, että tuo sitruunan raikkaus ja hyvä tuore persilja on tämän ruoan sielu. Luomukanan voit toki korvata normi kanalla ja myös lihatiskistä saa loistavaa, mehukasta grillauttua broileria. Käyttämällä jälkimmäistä säästät aikaa, mutta nyt on kesä, ja ainakaan vapaapäivänä ei ole kiire. Kana muhimaan ja pellolle työstään siksi aikaa.



 
1 kokonainen luomukana n.1kg
 
keittoliemi:
 
Vettä sen verran että kana peittyy
150g Voita
1 Luomu sitruuna
2 Laakerinlehteä
5 Kokonaista maustepippuria
1 oksa tuoretta rosmariinia
1rkl Merisuolaa
 
Ota pannulla kanan nahkaan väri pintaan. Nosta kana kattilaan ja kaada sekaan vesi ja muut ainekset. Anna kiehahtaa ja laske lämpöä. Anna kanan poreilla kannen alla n.2,5-3 tuntia. Nosta pois ja revi suikaleiksi.
 
Salaatti
 
1 varhaiskaali
4-5 pikku porkkanaa
2 tuoretta punaista chiliä
1rkl Valkoviinietikkaa
3rkl Oliiviöljyä
1tl Sokeria
Ripaus Suolaa & Pippuria
 
Raasta kaali ja porkkana karkeasti. Lisää joukkoon loput aineet ja sekoita kunnolla. Anna maustua hetki. Lisää revitty kana joukkoon.
 
Cremolata
 
1 Puntti persiljaa
1 Luomu sitruunanmehu
2 Valkosipulinkynttä raastettuna
Oliiviöljyä
 
Kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tahnaksi. Oliivin öljyn määrää en mitannut ja lisäsin sen parissa osassa sen mukaan kuinka tahna sitä imee itseensä.
 


10 kommenttia:

  1. IHANAN kesäinen setti! tuo gremolata on kyllä niin freesi ja melkein kaikkeen käyvä ihme :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D on toi cremolata kyllä raikas lisä oikeastaan joka ruokaan. Maku jota kesällä kaipaa.

      Poista
  2. Ihana salaatti ja maistuu takuulla helteillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tää on kyl sellanen salade,et tän tuhdimpaa ei edes halua kesäkuumalla.

      Poista
  3. Kanasalaatit ovat ihania... varsinkin, kun niistä löytyy valkosipulia,sitruunaa ja persiljaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo,oot aivan oikeessa :) Ceasar on kans mukava lisuke.

      Poista
  4. Kiva salaatti.:) Ei näillä helteillä tee juuri pahemmin lämmintä ruokaa mieli. Kaikkea kevyttä ja raikasta vain.

    VastaaPoista
  5. Kiitos, juu ei kyllä oikein näillä keleillä jaksais innostua tuhdeista lihapadoista :) Yöllä sit alkaa jo grilliherkutkin maistumaan, kun ei tarvi enää läähättää :)

    VastaaPoista
  6. että näyttää niin hyvälle!!:) ja maku on varmana huippu...

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit