Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 4. helmikuuta 2014

Klassikko: Tikka Masala. Tunteella ja ajan kanssa



Jokunen aika sitten kyselin blogin Facebook-sivuilla,(saa käydä tykkäilemässä ja ehdottelemassa ruokia) että mitä lukijani haluaisivat minun kokkaavan. Ehdotuksia tuli riekosta, tapaksiin ja kormasta tikka masalaan. Koska oma aksenttini englantia puhuessa on lähes identtinen Intialaisten heimoveljien kanssa, niin päädyin aloittamaan toiveita tikka masalasta. Viime vuoden lopuilla lupailin myös kirjoitella joka kuukausi jonkun klassikko reseptin. Tammikuussa se unohtui mutta Tikka Masalahan on todellinen klassikko.

Pöngin pupillit töröllä tietoa tikka masalasta ja kävin muistoissani läpi keksusteluja entisen keittiöharjoittelijan kanssa, joka on kotoisin suoraan tikka masalan kotiseuduilta. Kaikki nämä asiat johtivat yhdessä tiettyihin vakioihin: Toisin kuin usein uskomme, Tikka Masalaan käytetään kanankoipea eli kinttua, ei rintaa. Ruoka ei valmistu hetkessä, toisin kuin Uncle Benin purkkimasalat. Koivet marinoidaan huolella ja kauan. Pähkinäöljy on pakollinen. Hirvein fakta onkin Garam Masala, joka tekijästä riippuen sisältää 5- uskokaa tai älkää jopa 50 eri maustetta! Se joka lähtee tekemään jälkimmäisellä kaavalla, niin toivotan onnea. Varmasti on makua ainakin.

Nyt kun kerran innostuin, niin paukuttelin menemään ihan tosissani. Salaisuus tässä herkussa on nimenomaan mausteissa, maustamissa ja marinoinnissa. Sopiva maustaminen ja 36 tunnin marinointi ei ainakaan ruokaa pilaa. 

Marinadi 1,5-2kg:lle kanaa

3 chiliä (yksi punainen,keltainen ja vihreä)
1dl paahdettua sipulia
1 solo valkosipuli
pala tuoretta inkivääriä
1rkl Garam masalaa (kurkumaa,currya,kanelia,kardemummaa,paprikajauhetta, neilikkaa, jauhettua korianterin siemeniä, chilijauhetta ja juustokuminaa, kaikkia 1tl paitsi juustokuminaa ½tl ja sekoitus)
1dl maustamatonta jogurttia
1dl paseraattua tomaattia
1tl suolaa
reilusti öljyä

lado pannulle reilusti öljyä ja fresaa chilejä sekä garam masalaa. Lisääs sitten valkosipuli, inkivääri ja paahdettu sipuli,jatka freesaamista hetki. Kun seos muistuttaa lähinnä viemäristä löytynyttä mustaa nukkaa ei kannatta huolestua. Lisää sekaan paseerattua tomaattia ja jogurttia ja sekoita. väri alkaakin olla jo kaunista katsottavaa. Kaada koko seos blenderiin,lisää suola ja soseuta. Onnistuu myös sauvasekoittimella. Tuoksuttele ja ihastu!

Ota koivet paketista, huuhtele ja kuivaa. Viillota kuivet kunnolla, laita astiaan ja kaada marinadi päälle. Marinoi kylmässä 36 tuntia ja tee sillä aikaa mieluiten jotain. Muuten odottavan aika on pitkä.

36 tunnin rankan odottelun jälkeen on taas aika käydä hommiin. Lyö uuni täysille (250-300 astetta) Ota kanat kylmästä ja pyyhi marinadia pois. Leikkaa pienemmäksi, vaikka 3 osaan. Laita kanat pellille ja paahda uunissa n.6min. 

Tikka Masala

1rkl Garam Masalaa
1tl chilijauhetta
1dl paahdettua sipulia
pala tuoretta inkivääriä
3 solo valkosipulia
2dl paseerattua tomaattia
3rkl tomaattipyreetä
2dl maustamatonta jogurttia
1dl silputtua tuoretta korianteria
1dl Cashew pähkinä öljyä 
30g voita
suolaa
mustapippuria
seesaminsiemeniä

laita pata lämpiään ja pohjalle öljyä. freesaa garam masalaa ja chilijauhetta. Lisää paahdettu sipuli, valkosipuli ja inkivääri, pyre ja jatka freesaamista. Lisää sitten jogurtti, paseerattu tomaatti ja korianteri ja anna kiehahtaa. Kaada blenderiin ja soseuta. Kaada jäätävän hyvän tuoksuinen setti takas pataan ja lisää sekaan kanat. Anna hautua miedolla lämmöllä n.1½tuntia.

Paahda Cashewpähkinät kuivalla pannulla ja kippaa ne blenderiin. Lisää sekaan reilusti öljyä ja soseuta.

Kun pata on hieman yli tunnin porissut, niin voit halutessasi nostaa kanat padasta ja repiä lihat luista. Nosta takas pataan ja maista. Jos on liian ärjyä, niin lantraa jogurtilla. Kaada sekaan pähkinäöljy ja kuutioitu voi. Anna voin sulaa kunnolla ja sekoita samalla. Mausta suolalla ja pippurilla.

Dippaile Masalaan Naan-leipää ja saat palkkion kovasta duunista ja odottamisesta. Ruoka on jokaisen siihen käytetyn sekunnin arvoinen.



21 kommenttia:

  1. Nyt on kunnon ruokaa minun makuuni! Intialainenkeittiö on lähellä sydäntäni. Tuo näytti todella autenttiselta tikka masalalta. Sehän on Englannissa suosituin noutoruoka :) enkku tikka masala on melko makeaa, mutta törkeän hyvää. Menee testiin 100varmasti tämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löysit täältä mieluisen ressun :-) kannattaa kokeilla ja ilmoittele mitä tykkäsit.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. mahtavaa! mulle on yksi lukija lupaillut omaa reseptiään niin kanaan kuin naan-leipäänkin vaan odottelen yhä...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile tästä odotellessa :-) ei tämäkään pahaa ole ;-)

      Poista
  4. Jess, huippueväs ehdottomasti! Tikka Masalan vääntäminen on vielä kokeilematta, onnistuisikohan tulevana viikonloppuna... Marinointi tuppaa aina jäämään liian lyhyeksi, kun ei muista suunnitella tekemisiään ajoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torstai aamuna marinadiin ja perjantaina on illallinen valmis ja mielettömät tuoksut :-)

      Poista
  5. Herkullisen kuuloinen ja näköinen - täytyy koittaa sitten joskus, kun elämä tästä taas rauhoittuu, vaikka eihän tuolle tietysti tarvitse mitään tehdä, silloin kun se marinoituu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna!

      Tosiaan aikaa menee mutta työn määrä on siihen verrattuna pieni.

      Poista
  6. Juurikin viikonloppuna tein onnistunutta naan-leipää ja noloa tikkaa :D Ohjeesi menee ehdottomasti kokeiluun? Britti mieheni rakastaa Intialaista! Onko maku niin tulinen että lapsille kannattaa tehdä oma kevyt marinadi versio? Kenen garam masalaa käytit? Pieni tenttaus ;) ja pakkohan se on kysellä, että saa kunnon makunautinnon, kun tuollaiseen projektiin alkaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tai siis teitkö sen seoksen itse, heittämällä mausteita summamutikassa? :)

      Poista
    2. Ite paukuttelin Masalan. Ylhäällä ohjeessa on mitat. poikani 4v veteli samaa,tosin lantrasin sitä jogurtilla aika reilusti. Maistelkaa vähän ja lantraa lapsille sopivaksi. Aikuisen makuun juuri sopivasti potkua eikä peitä muita makuja :-)

      Poista
    3. No, niinpäs olikin ;) Katsoin ja en ollut muka näkeväni :D Tänään naan-leipä postaus, laitan ruuasta linkin tänne ja ensi viikonloppuna omat kokeilut!

      Poista
    4. Huippua ja minä poika kiitän :-)

      Poista
  7. Pari tarkennusta? Teetkö itse tuon Cashew pähkinä öljyn, mikä on pähkinöiden ja öljyn määrä/suhde? Mitäs seesaminsiemenillä tehdään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori,facebookin puolella lukija huomautti samasta asiasta mutta unohdin korjata sen reseptiin. Eli pähkinää ja öljyä molempia 1dl ja ajetaan blenderillä tai sauvasekotimella sekaisin. Seesaminsiemeniä ripottelin vain valmiin ruoan päälle.

      Poista
  8. Tää oli ihan törkeen hyvää. Vähän joutu oikasemaan, kun ei millään nyt malttanu marinoida kanaa 36 tuntii, mut ens kerralla sitte. Kiitti täst ohjeesta, pitää laittaa heti muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos kaimaa! hyvä juttu että uppos :-) tulee hyvä pössis lukea tälläsiä kommentteja,tänks :-)

      Poista
  9. Mahtava resepti. Tämä taisi juuri päätyä meidän huomiseen ruokapöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna. Haluaisin olla teidän pöydässä huomenna :-)

      Poista
  10. Hiukan muokkasin reseptiä otin kilon broiskun rintaa ja lykkäsin mausteet jogurtin sekaan inkiväärin valkosipulin ja chilin kanssa ja kärjeksi vielä sriracha soosia, saa levätä marinadissa sen 36h. Keskiviikkona pata porisemaan !

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit