Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kesän herkkuja eli grillattuja rapuja ja siiderisimpukoita!

Kesän suurinta herkkua
 
Kyllä vaan on kesä hienoa aikaa! Sanon minä, talven ystävä. En oikeasti tykkää kesästä läheskään niin paljon kuin pakkuvasta pakkasesta ja pimeistä talviöistä. Mutta kyllä kesäruoka on paljon maukkaampaa kuin talven tuhdit pataruoat. Kesällä ruoanlaitto on paljon rennompaa jo senkin takia, että saa olla ulkona kokkaamassa. Talvella ulkona kokkaaminen on jo hieman kylmempää puuhaa.
 
Kesässä en välitä paahtavasta auringosta, enkä siitä että joutuu läähättämään. Aamulla kun nouset sängystä ja tajuat vessassa, että lakana on vieläkin selässä kiinni, niin alkaa ottaan aivoon. Onneksi vireystasot nousee kesällä ja merenherkkuja himoitsee tietoisesti.
 
Eihän näitä rapuja ollut nostettu tosta viereisestä merestä, eikä sinisimpukatkaan ole sieltä poimittu. Mutta kyllä niitä jo tarjolla on. Itse laiskottelin, ja tein ne mitkä pakkasesta löysin. Olin silti aivan fiiliksissä. Simpukoita keittelin muutes Happy Joe sidukassa, ja on kyl kovaa roinaa sinisimpukoille. Kyseinen neste kun ei ole samaa sokerikuraa kuin Golden Cap litkut. Happyjoe kun mainosti itseään "English Style" siideriksi. Hyvää oli tässä ruoassa, mutta muuten tuskin tulee nautittua. Jos olet näiden herkkujen ystävä, keitä ne sidussa ja nauti! Mahtavaa naposteluruokaa ja mukavaa,rentoa sosiaalista syömistä, paitsi jos syöt yksin.
 
 
Siiderissä keitetyt sinisimpukat
 
 
500g sinisimpukoita
1 plo Happy Joe Siideriä
1rkl voita
valkosipulia
kevät sipulia
1/2 Luomu sitruunan mehu
suolaa


 
freesaa sipulit voissa. Lisää sekaan siideri ja sitruunamehu sekä simpukat. Anna kiehahtaa kannen alla ja nauti.
 
 
Aioli
 
2 keltuaista
öljyä
suolaa
valkosipulimurskaa
sitruunamehua
 
Vatkaa keltuaisia ja lisää kokoajan samalla öljyä nauhana,kunnes seos on majoneesia. Kyllä, öljyä menee todella paljon! Raasta sekaan valkosipulia ja mausta sitruunalla ja suolalla.
 
Lisäksi tietysti rapuja. Tämä on ainaki täälläpäin pohjanmaan suomenruottalaisten herkkua. Sitten ne mylvii "Hurraa,Hurraa!!" Hurraa huudot jäi nyt väliin, mutta kuorittuani ensimmäisen ja dipattuani sitä aioliin sieluni huusi "Hurraa" ja edelleen kesän teemaani mukaillen, niin syntisen helppoa ruokaa mausta tinkimättä. Edes kerran kesässä on ahmittava rapuja ja aiolia, patonkia unohtamatta! Aioli ja majoneesi on samasta puusta veistetty. Voitteko kertoa mitä on kevyt majoneesi tai kevyt aioli? Hieman ärsyttää meinaan kaupassa kyseiset tuotteet. Miten keltuaisesta ja öljystä saa kevyttä? Jos jompikumpi raaka-aine puuttu, niin se ei enää ole aiolia!
 
Chiliravut
 
1pss (750g-1kg)
2 punaista chiliä pieneksi hakattuna
1rkl paprikajauhetta
1rkl inkivääriä
1 luomusitruuna kuorineen
valkosipulia
suolaa & pippuria
päälle silputtua kevät sipulia
 
 

 
 Pyörittele ravut mausteissa, purista sekaan sitruunasta mehut ja raasta kuoret sekaan. Raasta myös valkosipulia oman mukaan sekaan. Grillaa grillissä tai laita uuni täysille ja grillaa vastusten alla n.10min.
 

12 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä taas. Meilläkin on grillailtu, mutta tänään meni kyllä kuumassa kelissä ihan salaatiksi ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :D nyt on täällä kuumuus kaukana,vettä sataa ja ukkostaa. Ihanaa!

      Poista
  2. Ihan jää sanattomaksi, kun sinun ruokiasi katselee! Kerrassaan herkullisen näköisiä ja reseptit, joita Maija Meikäläinenkin voisi yrittää :)Mukavaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Peggy :) Yritän aina tehdä ruokaa joka on helppoa,yksinkertaista,mutta maukasta. Ruoanlaitto on todella helppoa kun pitää sen yksinkertaisena. Mukavaa kesää myös sinne :)

      Poista
  3. Mahtavia herkkuja taas.:) On nämä kovat helteet ihan hirveitä. Varsinkin, kun töitä on pakko tehdä. Sisällä on pakko pitää ilmastointia yötä päivää päällä. Muuten ei saa nukuttuakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,taas :) joo kyllä on hellettä joka ei helpota duunissa :) olispa edes ilmastointi,tuuletin sentään löytyy!

      Poista
  4. Mäkin ostin kerrankin rapuja pakastimeen, taidan tehdä huomenna niistä salaatin. Ravut mätsää erityisen hyvin kesään. Ja vesimeloni näin kuumalla sopii kaveriksi :)

    Tuosta kuumuudesta muuten, mä en taida olla kovinkaan helposti hikoavaa sorttia (ja muutenkin aina palelen) kun minusta Suomen kesä ei ole ikinä liian kuuma. Tuo lakanakuvaus sopii kyllä mun mieheen ihan loistavasti, sillä kun hiki virtaa sisälläkin ihan noronaan jo pelkästä sohvalla istumisesta. Tänään kyl kieltämättä vähän jo naamaa jouduin pyyhkäsemään. Se ukkonen vissiin ohitti Kouvolan kokonaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä,ravut on juuri sopivia kesään. Hyvää protskua,mutta silti niin kevyttä. Vaikka tää ny yhtä hellettä on niin nautitaan ny ruoasta ja auringosta. Kohta taas mökötetään pimeessä lihapatojen äärellä kesää kaivaten :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit