Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 25. kesäkuuta 2013

Kesän kovimmat pihvit,vartaat ja tietty nyhtöburgerit

 
Naudan Entrecote, se paras pihvi
 
Juhannus oli varmasti suurimmalle osalle suomalaisista, ainakin ruokabloggaajille kesän kovinta syömistä ja grillaamista. Suomen grillit ovat siis notkuneet toinen toistaan maukkaampia grilliherkkuja. Niin myös meidän mökillä. Entrecote (kuva yllä) oli pakko korkata jo torstaina. Entrecote kun muuten nautaan jo hieman kyllästyneelle on se kesän odotetuin pihvi grillistä. Marinadeista, siis kaupan marinadeista en välitä sitten ollenkaan. Itsetehdyt marinadit on taas aina omaa luokkaansa. Tässäkin herkussa mahtavan lihan lisäksi se mausteseos on ruoan sielu. Maissit valelin valkosipuli-voisulalla.
 
Entrecote
 
 
Mausteseos
 
2rkl Karkeaa suolaa myllystä
2 rkl Rouhittua mustapippuria
1,5rkl fariinisokeria
1rkl Savupaprikajauhetta
1rkl chilijauhetta
1rkl jauhetttua kuminaa
1 raastettu solo-valkosipulinkynsi
n.5cm pala raastettua inkivääriä

 
Kaikki aineet sekaisin ja hiero lihan pintaan sellaisenaan tai lisää mausteseokseen kunnolla öljyä niin saat loistavan marinadin. Jos marinoit lihoja yön yli, niin jätä suola pois. Lisää suola sitten viimeisenä, näin suola ei pääse kypsyttämään lihaa.
 
 
 
Perjantai alkoi hieman synkissä fiiliksissä kelin osilta, mutta päivällä saatiin kunnon auringonpaistetta. Oli myös päivänselvää että grilli tuikattiin myös tulille samaan aikaan. Kotoa mökille roudasin pakkasesta pari kiloa peuranpaistia. Koska kerran kesässä on grillattava vartaita, niin sai peura päätyä vartaisiin herkkusienten,tomaattien ja kesäkurpitsojen kanssa. Vartaita valeltiin yrteistä,valkosipulista,katajanmarjoista tehdyllä mausteöljyllä. Kyseinen öljy sopii hyvin mille tahansa lihalle ja etenkin riistalle.
 
Lihavartaat
 
 2kg peuraa
5 jumbo herkkusientä leikattuna 4-osaan
2 pientä kesäkurpitsaa
rasia kirsikkatomaatteja
 
mausteöljy
 
3dl öljyä
loraus valkoviinietikkaa
ripaus sokeria
Rouhittua suolaa
Rouhittua pippuria
1rkl provencen yrttisekoitusta
1 solo valkosipulinkynsi raastettuna
4-5 katajanmarjaa murskattuna

 
 Hiero öljyä vartaille ennen grillausta ja joka kerta kun käännät vartaita.
 
 
 
Ja tietysti kuluneen vuoden hehkutetuin juttu, eli ne nyhtöburgerit. Meillä kun oli positiivinen ongelma: 4 syöjää ja 5kiloa possua!  Ei muuta kun possu paloiksi, rankalla kouralla suolaa, pippuria ja yrttejä. Ei mitään sen kummempaa, sillä maku tulee jostain aivan muualta. Uuni 100 asteseen ja annettiin lihan hautua kaikessa rauhassa 15 tuntia. 15 tunnin odotus todellakin palkittiin aivan mahtavalla lihalla jota sitten revittiin suikaleiksi ja suuhun eksyi pala jos toinenkin. 5 kilosta tosin jäi kyllä hampurilaistenki väliin ihan riitävästi. Lisää sielua lihalle saatiin soosin muodossa. Koska alkukesästä tein oikeasti puoli vahingossa pienen elämäni maukkaimman kastikkeen, niin olihan se pakko tehdä myös nyhtöpossulle. Tämän jäätävän herkun ohjeen löydät täältä.
 
Nythöpossu Burgereille
 
5kg possua (esim.lapaa tai niskaa)
Reilusti merisuolaa (ainakin kourallinen)
nippu tuoretta timjamia
5 kokonaista valkosipulia
 
Pilko liha pikkaisen pienemmäksi n.nyrkin kokoisiksi paloiksi ja lado pakkiin mausteiden kanssa. Lisää pohjalle pikkaisen nestettä. Laita 100 asteiseen uuniin ja anna hautua kaikessa rauhassa 15-20 tuntia. Revi suikaleiksi ja sekoita sekaan kastike. Nauti!
 
 

 

 

 
Kuten varmaan jokaisella myös meillä oli vatsat pullollaan herkkuja. Paino ei ainakaan tippunut juhannuksena. Juhannus oli tiivistettynä mahtavan makuinen, mahtavassa seurassa!

10 kommenttia:

  1. voi kiesus mitä settiä. etenkin tuo nyhtöpossu saa kyllä sydämen väräjämään niin että!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks. Juu, ei toi nyhtöpossu kyllä ketään jättäny kylmäks ;) Esimerkki siitä että ruoanlaittoa voi olla yksinkertaista ja lopputulos taivaallinen!

      Poista
  2. Huh-huh, kovan luokan ruokap***** :D nyt on nyhtöpossua vilissyt sen verran usein täällä bittimaailmassa että pakko varmaan ryhtyä hommiin pitkästä aikaa itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, tää on jo aika HC kamaa :) Ei muuta ku nyyhtään possua!

      Poista
  3. Todella hyvännäköistä! Nyhtöpossua tuli meilläkin tehtyä juhannuksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks Jasu! Teilläkin oli siis törkeän herkullinen jussi!

      Poista
  4. Oijoi, ja etenkin tuo nyhtöpossu. Sitä täytyisi itsekin taas keretä tekemään, että saisi kunnon burgereita.:) Vaikka ei eilisissäkään mitään vikaa ollut, kun laitoin väliin haukimurekepihvejä.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo kyllä tuo nyhtöpossu on ollu kaiken hehkutuksen arvoinen :)

      Hauki on täälläkin kovassa huudossa. Postailen siitä myöhemmin :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit