Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Raparperibrylee paahdetulla valkosuklaalla

 
 
Juhannus se jo kurkkii kulmilla. Tänään ensimmäinen lomapäivä. Lomaakin on huimat 5 päivää, mutta olen tyytyväinen tähän vähäänkin. Osa kokkikavereista kun joutuu sykkimään kuumassa keittiössä koko jussin. Pääsee Tampereelle mökkeilemään ja pulahtamaan Näsijärveen, loistavaa. Juhannus evääksikin on jo valmiina viime jussin tapaan peuraa, 5kiloa possua (nyhtöburgereita tiedossa) ja raparperia jokunen kilo. Grilli tulee olemaan kuumana ja savustuspönttö savuaa. Saunassa löyly lentää, tämä kaikki satoi tai paistoi.
 
Tänään innostuin jo kokkailemaan ja helppojen ruokien teemaa mukaillen. Jälkiruoaksi syntyi raparperibrylee. Brylee on herkullinen ja erittäin helppo, vaikka jotkut sitä vaikeaksi haukkuvatkin. Jokainen varmasti löytää oman makunsa, brylee kun on muunneltavissa maailman ääriin, siinä missä pastaruoatkin. Itse tein omaa suosikkia jota olenkin usein hehkuttanut, eli raparperi. Raparperin kanssa sopii hyvin myös appelsiini ja appelsiini toimii myös bruleen kanssa.
 
 
4-5 raparperinvartta
2cm pala inkivääriä raastettuna
1dl vettä
1dl sokeria
10cl Cointreauta
 
Tein siis cointreausta,raparperista,tuoreesta inkivääristä ja sokerista hillokkeen. Kuorin raparperit, heitin kuoret sokerin,cointreaun ja vesitilkan kanssa kattilaan ja kiehautin. Sitten kuoret roskiin,sekaan raparperipalat ja raastettua inkivääriä (2cm pala riittää). Annoin keittyä hilloksi. 
 
Brylee 4 annosta
 
4dl kermaa
1 vaniljatanko
6 keltuaista
3/4 dl sokeria
 
Itseasiassa brylee on sama kuin jäätelö, mutta uunin kautta käytettynä. Molemmissa on sama pohja, vanukas. Eli kerma, keltuainen ja sokeri. Kiehautetaan kerma ja vaniljatanko, vatkataan keltuaiset sokerin kanssa toisessa kulhossa. Yhdistetään massat ja kaadetaan kattilaan. Sitten varoen sekoitellaan liedellä massa paksummaksi, ei kuitenkaan tehdä kokkelia.
 
 
 

Vaikka jotkut oiheet saattavatkin neuvoa vispaamaan massaa, niin sitä en suosittele. Massa vaahtoutuu ja annostelu on ärsyttävää. Ihan vain puukauhalla sekoitellen miedolla lämmöllä. Kun otat massaa kauhan selkäpuolelle, kokeile sormella onko seos tarpeeksi paksua. Sitten kuppien pohjalle haluamaasi makua ja massa päälle. Vesihauteessa 150 asteiseen uuniin. Tarkkaa aikaa en anna, koska sellaista ole. Jokainen uuni on erilainen, mutta 30-40min lieppeillä mennään. Itselle kiertoilmauunissa riitti tuo 30minuuttia. Sokerin sijaan, käytin pinnalle paahdettua valkosuklaata. Paahdetusta valkosuklaasta on ollut paljon melua viime aikoina lehdissä ja blogeissa. Oli siis aika lisätä oma ääni mukaan. Sokeria tuli muutenki massaan ja raparperihilloon, joten valkosuklaalla mentiin. Ja kyllä, paahdettu valkosuklaa oli taivaallista.
 
Kun bryleet kimmoisia ja hieman löysähköjä, niin on kuorrutuksen aika. En omista tohotinta, mutta hätä ei ole kummoinen. Onhan minulla uunissa grillivastukset. Uuni 300 asteeseen (tai niin paljon kuin asteita löytyy) raastettua valkosuklaata pinnalle ja vuoat vastusten alle. Jätä uunin luukku auki, äläkä karkaa röökille tai vessaan. Suklaa nimittäin paahtuu sekunneissa, ainaki hienoksi raastettuna. Anna jäähtyä ja nauti minun mielestäni kesän maukkain brylee.
 
 Tällä ollaan myös kesän ruokahaasteessa jossa raaka-aineena on raparperi. Ruokahaasteen emännöi Andalusian Auringossa blogi
 

10 kommenttia:

  1. pöyristyttävän hyvän kuuloista ja näköistä :-)

    VastaaPoista
  2. Slurps! Ihanan näköinen annos... Kannattaako muiden enää osallistuakaan? ;)
    Hyvä pointti tuo että ei pidä vispata. Ja jos vispaa, niin sitten pitää vetää seos tiheän siivilän läpi ennen annostelua. Kuplat jää aika hyvin sinne siivilään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,kiitos :) kyllä kannattaa osallistua,mutta en takaa pärjääkö :) heh,raparperista kyllä keksii kaikkea herkkua,eli kova haaste tiedossa.

      Juu,ei vispailla ja siivilän läpi ehdottomasti!

      Hyvää juhannusta sinne!

      Poista
  3. Koitoslistalle meni varsinkin kun raparpereja jääkaapissa, kiitos ja oikein mukavaa ja rentouttavaa pulikointia sekä pikku lomaa, toivotaan että aurinko paistelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kulla,että tykkäsit :) raparperit hyötykäyttöön vaan.

      Oikein mukavaa ja rentoa jussia myös sinne!

      Poista
  4. Ollaanpas sitä trendikkäitä - nyhtöpossua, raparperia ja trendien ykkösjuttu paahdettu valkosuklaa... Ei silti, herkulta näyttää. Minäkin olen raparperia kyllä käyttänyt, mutta vielä on haasteseen osallistumatta. Pitäisi varmaan kirjoittaa se oma versio raparperipossusta blogiin ja laittaa se kilpailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!

      Nyt oltiin kyllä todella hunajaisen trendikkäitä ;)

      Ilman muuta skabaileen vaan!

      Poista
  5. Olet sinä aikamoinen kokki. Kaikki taittuu suolaisesta makeaan.:) Brylee on ihana jälkkäri. Raparperiakin vielä piisaisi, joten täytyy katsoa, jos ehtisi jossain välissä tällaista tekemään. Vähän vain turhan kiirettä nyt pukkaa...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,kiitos :) kyllä kuules sunkin kokkauksia on aina ilo seurata!

      Täälläki raparperia on vielä paljon käyttämättä :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit