Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Tortilla Barbacoa, eli tortillat revityistä ribseistä ja savusalsa

 
 
Tortilla Barbacoa, ylikypsää ribsiä, savusalsaa ja karamellisoitua punasipulia

 
 


Ennen kun aletaan lätisemään sen enempää ruoasta mainittakoon, että olen todella väsynyt! Ja koska tämä blogini toimii henkilökohtaisen reseptikirjan sijaan myös pienenä terapia muistiona, niin puretaanpa hieman tuntoja työelämän puoleltakin.

Ensinnäkin niille jotka eivät vielä tiedä, niin työskentelen kokkina. Toiseksi en oikeastaan suosittele alaa kenellekään, hyvää ruokaa sen sijaan suosittelen kaikille. Intohimoiselle kokille pohjanmaan ravintolat eivät juurikaan tarjoa mitään mullistavaa. Siellä missä minä vietän kaiken aikani, ei kehuja tai kiitoksen sanaa juurikaan tunneta. Poikkeuksena se, että naamatusten voit saada hieman kiitosta mutta selän takana saat kuulla päälliköltä kuinka laiska olet. Jos teet aamuvuoron ja perään vielä iltavuoroakin, saat kiitoksena pökäleitä. Hoidatpa työsi miten hyvin tahansa, saat asiakkaalta lähes aina hyvää palautetta, keittiönpäälliköltä et. Rivien välistä voit lukea: Etsin todellakin uutta työpaikkaa ja uusia haasteita paremmasta paikasta. Onneksi jo pientä viritystä suuntaan jos toiseen on. Yritän kaiken tämän keskellä silti sinnitellä nykyisessä paikassa, hammasta purren. Ravintola ala, kuin muutkin alat on laskusuhdanteessa ja kirstun päällä istuvat kiristävät nyörejään, mutta ei vaatimuksiaan. Työtä teetetään reilusti, mutta väkeä ei ole tarpeeksi. Ylitöitä ei oikein saisi tehdä, mutta kaikki pitäisi saada tehtyä 2 kokin voimalla. Sitten sinua sanotaan hitaaksi tai laiskaksi vaikka paukutat menemään lähes tauotta koko työvuoron.

Esimerkiksi lauantaina jolloin minulla piti olla brunssivuoro. Tein 10-14, sitten 14-19.30 olin häissä kokkaamassa, 19.30-03.00 olin töissä. Sitten saat kuulla että et ole tehnyt juuri mitään. Ei se ainakaan motivaatiota paranna. Alalla työskentelevälle tämä on varmasti ihan perus huttua, mutta nyt on jo pakko todeta, että parempaakin on tarjolla. Jos haluat kokiksi, etsi työpaikka jossa panostasi arvostetaan!


Sitten sen ruoan kimppuun. Tänään oli vapaapäivä joten oli aikaa hieman thedä jotain ruokaa myös itselle ja perheelle. Sadettakin saatiin niskaan, eli tarvittiin väsymyksen ja sateen keskellä hieman lohduttavaa murua rinnan alle. Ratkaisu ongelmaan löytyi jostakin ruottalaisesta lehdestä. Ei siinä alkuperäisessa ribsejä käytetty, vaan olisiko ollut jotain paistia. Koska kaupasta irtosi reilu kilo ribsiä, päädyin siihen. Seuraksi tein savusalsaa johon syntyi idea samasta lehtisestä. Ei tämä oma sinnepäin olekaan, mutta savunmakuinen silti ja pirullisen hyvää salsaa. Ribsit oli pääroolissa ja ne saikin kunnon maustekylvyn niskaansa, eikä lopputulos pettänyt, päinvastoin. Lisäksi hauduttelin vielä karamellisoitua punasipulia.

Ribsit
 
 
1kg ribsejä
suolaa
lihalientä
vettä
Barbacoa maustetta (ohje alla)
 
Keitä ribsejä n.30min ilman kantta lihaliemessä ja kuori vaahto pois. hauduta sen jälkeen matalalla lämmöllä kannen alla n.2,5h.
Ota lihat kattilasta ja mausta barbacoa mausteella ja laita 175 asteiseen uuniin tunniksi. Ota lihat pois uunista ja valele vielä toinen kerros mausteseosta ja grillaa grillissä tai uunivastusten alla täydellä teholla n.5-8 min. nauti.


 
Barbacoa mausteseos
 
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl inkivääriä jauhettuna
1 tasainen rkl sormisuolaa
3-4 raastettua valkosipulinkynttä
1rkl kuminaa
1tl kurkumaa
1tl harissa maustetta
2 kuivattua chiliä
hickory bbq kastiketta
öljyä
 
yhdistä mausteet ja lisää hickory ja öljy. Sekoita tahnaksi.
 
 
Savusalsa
 
4-6 tomaattia
1rkl savupaprikajauhetta
1/2 dl hickory bbq kastiketta
 
suolaa tomaatit ja valele oliiviöljyllä ja savupaprikajauheella. Paista 250 asteisessa uunissa n.15min. Nosta tomaatit kulhoon, lisää sekaan 2 raastettua valkosipulinkynttä, hickory kastiketta, suolaa ja pippuria. soseuta.


10 kommenttia:

  1. Korjaa jos muistan väärin, mutta etkös sä päässyt keittiömestarikoutukseen? Niillä eväillö luulisi löytyvän parempi duunipaikka :) Tsemppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo,kyllä muistat iha oikein! Ja onneksi tässä onkin yksi varteenotettava vaihtoehto tiedossa. Ja kiitos,tsemppiä täs tarvitaankin :)

      Poista
  2. Karulta kuulostaa kyllä tuo keittiötodellisuus! Minä valtion virkakulina pääsen kyllä helpolla ja sitten kotikeittiössä vaan leikin kokkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se,ja kun ajattelee että tämä on vielä pientä! On paikkoja joissa asiat on vielä huonommin. Mut sen verran puolustan alaa,että muuta en haluaisi työkseni tehdä. Onneksi on myös paljon hyviäkin paikkoja!

      Poista
  3. Tsemppiä töissä jaksamiseen. Ja ruokaterapia on parasta terapiaa :). Herkulliset ohjeet taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kiitos. Ruoka on kyllä terapiamuodoista se paras :D

      Poista
  4. Tsemppiä, toivottavasti viihtyisä paikka löytyy pian! Opiskelin itse ravintolakokiksi Treella 10v sitten. Se oli suuri unelma. Unelman tappoi kumminkin matkan varrelle osunut todella surkea työharjoittelupaikka. Ja osansa teki myös se ettei täällä Virroilla ole alan töitä. Ala vaihtui ja rakkaus ruokaan syttyi uudelleen. Nyt voisin taas kuvitella tekeväni jotain ruokajuttuja työkseni :) Ihania kuvia sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi,että sulle kävi noin. Mutta nyt vaan uudestaan alalle jollakin muotoa :) kyllä täällä itelläkin on uutta viritystä tiedossa. Ja kiitos,kiva kuulla et tykkäsit kuvista!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit