Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Leipäjuustovanukas, eli pullavanukas revontulien tyyliin



Suomi on aina ollut ja tulemaan toivottvasti myös aina olemaan pullantuoksuinen. Tämä tuoksu tosin taitaa nykyään tulla valmispullapussien uunittamisesta. Jokainen kuitenkin varmasti muistaa lapsuudestaan ainakin yhden pullanhuuruisen vierailun mummollassa. Niin minäkin. Ala-asteen jälkeen pullan syöminen,saati sen tekeminen on ollut kyllä minimaalista. Syynä tähän on taidonpuute (ei koske syömistä) sillä pullapitkoni tuppaavat olemaan kivikovia ja kuivia pötkäleitä. Olen tasan kerran onnistunut tekemään hyvän pullanpitkon, tai ainakin todella maukkaan. 

Mielessäni on jo jonkin aikaa pyörinyt pohjoisen jälkiruoka joka kantaa nimeä Revontuliparfait. Nimi on jo sen verran eksoottinen minunlaiselle hullulle jonka sydän ja sielu haluavat Lappiin asukiksi. Kyseinen parfait sisältää hillaa, variksenmarjoja ja karpaloita. Parfait sitten nautitaan melban, olikohan vielä puolukkamelban kera?

Parfaitin sijaan mieleni kuitenkin teki pullaa ja päädyin jälleen kauppaan hakemaan pullapitkoni. Pullasta puhuttaessa mieleen tulee aina pullavanukas. Pullavanukas on kyllä sellainen kestosuosikki itselle ja sitä ei ihan heti mikään pullaviritys lyö laudalta. Se on kuin tekijänsä, yksinkertainen, ei nätti mutta rosoinen. Yhdistämällä hienot Lapin maut ja pullavanukas saadaan aikaan hieno jälkkäri. Viime talvena myös hurahdin kinuskissa haudutettuun leipäjuustoon, joten lisäsin tähän myös leipäjuustoa. Enkä joutunut katumapäälle. Taas oivallinen jälkiruoka siinä mielessä, että siihen on hyvä heittää mahdolliset pullan jämät, ranskanleivän tai briossin jämät. Marjat pakkasesta ja jos on avattuja kermapurkkeja tai pala leipäjuustoa kaapissa. 

Mutta tässä taas yksi mahtavan makuinen, yksinkertainen ja nopeasti valmistuva jälkkäri joulupöytään. On väriä ja on makua. Maistuisko?





200g pullaa paloina
150g leipäjuustoa kuutioina
2dl kuohukermaa
3 keltuaista
1dl sokeria
ripaus kardemummaa
1dl lakkaa
1dl karpaloita
1dl variksenmarjaa/ mustikoita/Mustikkahilloa
1dl puolukoita

päälle:

sokeria
voinokareita




Vaahdota munat,kardemumma ja sokeri sekaisin vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon kerma samalla sekoitaten. Lisää seokseen pullansiivut ja anna turvota hetki. Nostele sitten pullat voideltuun vuokaan ja lisää sekaan marjat sekä leipäjuustot.

Siivölöi sekaan vielä muna-kermaseos. Ripottele päälle vielä 1rkl sokeria ja voinokareita. Paista175 asteessa n.25-30min kunnes pinnassa kaunis ruskea pinta.

10 kommenttia:

  1. Siihen "pullanhuuruun" liittyy ehdottomasti kardemumma, jota ilman ei ole oikeaa pullaa. Jos sulle paistuu liian kovia pullapitkoja, laitat todennäköisesti liikaa jauhoja taikinaan. Kokeile vähän tahmeammalla taikinalla.
    Joskus pelkän pullan leipominen voi olla hiukan "haasteellista":
    http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/02/laskiaispullaleipomuksia.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ohje,kiitos :) virhe on varmaanki itsellä jauhon määrässä tai sitten olen vaan tumpelo pullahommissa.

      Poista
  2. Oi nam! Näyttää kyllä upealta!

    Mäkään en ennen osannut tehdä pullaa ja syynä oli just tuo liika jauhomäärä. Kerran pullaa leipoessa multa loppui jauhot kesken ja pullat onnistui täydellisesti :) Siitä lähtien oon tehnyt taikinan näppituntumalla ja unohtanut tarkat mitat. Joskus onnistuu, joskus ei. Mutta ainakin pullat on paljon pehmeämpiä kuin ennen. Ja maistuu hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Iitu. Joskus ne parhaimmat onnistumiset on tullu vahingossa :) ehkä mä vielä joku päivä onnistun tekeen sen täydellisen pullan :)

      Poista
  3. No ihan varmasti maistuisi. Jollei huomisen menu painottuisi itään, tätä olisi kiva tarjota vieraille. Mutta ehkä jonain keittopäivänä ;)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo,tää ei oikein istuisi idän teemaan :) mutta seuraavaksi menu joka painottuu pohjolaan ja tällä pisteet kotiin?

      Poista
  4. Ah,pulla on niin ihanaa ja pullavanukas myös! Kiva idea vanukkaassa nuo leipäjuustokuutiot :)

    Hiljattain työkaveri kyseli millainen valurautapaistinpannu kannattaisi hankkia. Puukahvallinen olisi kiva, mutta suosittelin tietty tuollaista, jonka voi sujauttaa myös uuniin. Mustassa pannussa ruoka näyttää hyvältä ja rustiikilta pöydässä. Ja sinun pöydässäsi varsinkin, kun taitaa olla vanha ovi?

    VastaaPoista
  5. leipäjuusto tosiaan toi tekstuuria,makua ja kruunas ideaa pohjoisen herkusta. Leipäjuusto sopii hyvin mm.kinuskin kanssa.

    Ilman muuta täysvalurauta,kahvaa myöden. Ja kyllä,pöytä on vanha navetan ovi :)

    VastaaPoista
  6. Ihana vanukas.:) Meillä oli viime viikolla leipäjuustoa, ja vähän tästä otin ideaa, kun sen uuniin nakkasin. Pullaa ei ollut, mutta hyvää tuli muutenkin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva jos sait tästä inspiraatiota omiin herkkuihin :D uskon että sait kunnon herkun aikaan!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit