Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 20. helmikuuta 2014

Silakoita super hyvässä maustevoissa!



Kalaruokia ei blogissani liikaa ole ja tähän asiaan on tulossa muutoksia. Varsinkin nyt kun kalaa on taas mukavasti tarjolla ja kohtahan jo hyvänkokoisia haukiakin alkaa tulla. Hauki ei vielä nyt käsittelyyn joutunut vaan sai omalta kohdaltani vielä jäädä lillumaan mereen. Meri on siis naapurissa ja silakoita täällä on kivasti tarjolla, joten pistettiinpä herkut niistä. Silakan ohella suosittelen myös kaikille särkeä. Näitä pikkuveitikoita napostelemalla saadaan herkut hyötykäyttöön ja uuteen maineeseen.

Silakat ostin kokonaisena ja kaverin kanssa liukuhinha tyyliin perattiin ne. Aikaa vievää se ei ole vaikka pienistä kavereista onkin kyse. Kisastudiossa ei eilen ollut kiire mihinkään, tämän johdosta valmistettiin silakoille loistava maustevoitahna jonka silakat saivat niskaansa. Päälle vielä raastettiin oikein hienoksi parmesaania ja silputtiin kevätsipulia.

Peliä odotellessa, ei kiirettä ja pirullisen hyvää. Kaiken lisäksi helppoa ja viimeisen päälle ruokaa näillä leveysasteilla. Oikein hyvä ratkaisu kun etsii sosiaalista, jaettavaa ruokaa kahdelle tai vaikkapa isommallekin porukalle. Hieman keväinen fiilis tuli mutta kohtahan se jo on täällä. Tuhdit padat alkaa jo jäämään mielestä. 

Maustevoitahna sopii muuhunkin kuin silakoille ja on erittäin hyväksi todettu myös etanoille sekä jättiarvuille. Kokeile ihmeessä ja kesällä ainakin grillatessa loistavaa roinaa valeluun. Dippaile patonkia tai muuta rapeaa vaaleaa leipää pakin pohjalle sulaneeseen tahnaan. Nam!


Naposteluun 2-4:lle

1kg Silakoita
suolaa
pippuria

Tahna:

75g voita
1,5tl valkosipulimurskaa
1 kevätsipulin varsi
1tl fenkolinsiemeniä
½dl silputtua persiljaa
loraus pernodia
loraus valkoviiniä
loraus konjakkia
parmesaania

Yhdístä huoneenlämpöinen voi ja muut maut. Sekoita tahnaksi.

Perkaa ja huuhtele silakat. Suolaa ja pippuroi silakat sisältä. Asettele öljyttyyn pakkiin ja heittele päälle maustevoitahnaa nokareina. Raasta päälle parmesaania tai emmentalia maun mukaan.

Paista 250 asteessa grillivastusten alla 8min. 

Nosta uunista ja silppua päälle tuoretta kevätsipulia. Nauti rapean leivän kanssa.


12 kommenttia:

  1. Jes, loistava ohje. Silakka on hyvä kala mutta sitä tulee laitettua turhan harvoin, ihan jo sen takia että en pidä siitä kärystä mikä vaikka pannulla paistetuista silakoista lähtee. Niin herkkua kun ne ovatkin. Uunissa tekemällä se onneksi hieman vähenee joten tään ohje voisi mennä kokeiluun ja mahdollisimman pian. Ihan vesi herahti kielellä taas näistä sun kuvista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks! Juu,tässä ei kyllä tarvi kärytellä ja muutenkin siistiä hommaa. Vielä siistimpää jos ostat fileitä tai valmiiksi perattuja silakoita :-)

      Poista
  2. Silakat ovat ihania! Ja tämä "silakkalaatikko" näyttää niin kotoisalta ja hyvältä :)

    VastaaPoista
  3. Mietin just vähän aikaa sitten, että tekisin muikkuja tähän tapaan. Tosi herkullisen kuuloinen maustevoi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii muikuille varmastib tosi hyvin. Kiitos ideasta :-)

      Poista
  4. Silakat meinaa aina unohtua. Kuulostaa superhyvältä tuo maustetahna, pitääpä pistää tää oikein pinterestiin ;-)

    VastaaPoista
  5. Jos noilla aineksilla ei tule hyviä silakoita niin ei sitten millään muullakaan! ;) Silakkafileistä kokkailin ruokaa tällä viikolla, mut kyllä tuoreet silakat päihittää mennen tullen pakaste silakkafileet! :)

    VastaaPoista
  6. Oih ja voih, iski silakkahimo. Tällä mennään keväällä - jos maltetaan odottaa - kaveriporukan grillipirskeet sutjakkaasti ja herkullisesti läpitte illan! "Maustepullojen" pohjatkaan eivät jää happanemaan, koska jälkiruokaakin pitää olla. Mikä ihme siinä on, ettei mielikuvitus riitä yleensä kuin paistettuihin silakoihin... Mahtava ohje kotoiseen kalaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maustepulloja saattaa kulua useampikin näitä syödessä :-) kiva kuulla et ohje tuli tarpeeseen!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit