Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 5. kesäkuuta 2014

5 kesän kovinta itsetehtyä BbQ-kastiketta. Nappaa ohjeet kesäkeittiöön.


Varmasti lähes tulkoon jokainen grillaa kesällä ja yhtä monelle se on yhtä kuin kesä. Kuumeisesti mietitään mitä grillattais ja millä soosilla. Yhden kastikkeen sijaan ajattelin nyt ilahduttaa teitä kesäkeittiöidenne grillimaistereita 5 eri soosilla. Eilen facebookissa kyselin olisiko tälläiselle tilausta ja kyllä oli. Nyt kun facebokista puhuttiin, niin käyppä tsekkaamassa blogini facebook, sinne on vielä tänään tulossa reseptiä grillatulle maksalle. Mutta, jatketaan siis sooseista. Eilisen keskustelun perusteella muutamien bloggaajien kanssa tuli esille paljon erilaisia makumieltymyksiä ja ne otin nyt huomioon.

Kävi ilmi siis, että toiset tykkää savuisesta ja vähemmän makeasta, toiset tulisesta ja makesta, osa makeasta mutta vähemmän savuisesta, mausteisesta ja ei niin mausteisesta. Päätin siis hetken mielijohteesta ruveta hommiin ja käyttää ainoan vapaa-aikani keittelemällä kauniissa kesäsäässä BbQ-kastikkeita sisällä. Aikaa meni mukavasti, eli kokopäivä keitellessä ja kuvatessa purnukoita.

Valitsin tähän projektiin nyt 5 erilaista ja jokainen on omalla tavallaan erilainen. Tosin pohja on kaikissa perus bbq-pohja. Minulle se tarkoittaa, että kunnon soosin pohjana on jokin etikka, sokeri ja paseerattu tomaatti, myös valkosipulin ja chilin pitää olla mukana jossain muodossa. Etikkaa on monenlaista ja niin myös näissä viidessä. Chilejä on erilaisia ja kivoina uusina makuina on myös kahvi ja persikka. Jälkimmäinen sai minut ainakin hymyilemään ja dippailin illasta yöhön nachoja kyseiseen kivasti polttelevaan soosiin. Kahvin käyttö ei sinänsä ole uusi juttu, sillä se on jenkkilästä pöllitty. Kutsuvat soosia Hipster-nimellä. Minä kyhäsin omani mieltymysteni mukaan ja nimesin sen Hipster Cowboyksi. Melkein sama soosi ja aivan loistava kahvi-Chili Rub löytyy hetki sitten postaamastani Cowboy Beef jutusta. Jutun löydät klikkaamalla tästä.

Mutta tässä nyt  5kiven kovaa BbQ-soosia. Toivottavasti kököttämiseni köökissä hikoillen tuo kesääsi edes hitusen makua. Kannattaa testata ja kyllä aina kaupan överimakeat soosit voittaa. Pitäähän sitä nyt vähän itseluottamusta olla.

Ensimmäisenä vuoron saa hyvinkin perinteinen BbQ-kastike joka nimekseen tuttavallisesti "Redneck". Kunnon punaniskan pöhinää pullollinen. Savuinen, ei niin makea mutta silti kivasti potkua. Kyllä tätä syödessä hieman niskakin punottaa. Sopii melkeinpä mille tahansa grillattavalle mutta parhaiten naudan ja possun kanssa. Paahdettu sipulirouhe ja savusuola tuo kivasti savun makua. Jos et löydä ohjeessa löytyvää nestesavua, niin nou hätä. Savusuola ja sipulirouhe tuo kyllä savunmakua, lisäksi kokonainen chipotle ja savupaprikajauhe.


Redneck n.3dl

1 kokonainen chipotle chili
1tl ancho-chilijauhetta
1tl cayannepippuria
1tl savupaprikajauhetta
1tl juustokuminaa
2tl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1rkl oreganoa (kuivattu)
2rkl paahdetttua sipulirouhetta
1 iso sipuli
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli ohuina siivuina
2,5dl paseerattua tomaattia
2dl Coca-Colaa (eli light)
1tl worchestershire
½dl fariinisokeria
½dl omenaviinietikkaa
8cl Viskiä (Jack Daniels)
n.1tl nestemäistä savua
(2rkl + freesaamiseen Oliivi-tai maissiöljyä)

freesaa sipulit ja mausteet oreganoa ja chipotlea lukuunottamatta öljyssä. Lisää etikka ja anna kiehahtaa. Lisää sitten,sokeri,worchester, tomaatti ja cola ja anna poreilla miedollä lämmöllä. Lisää sekaan chipotle,laske lämpöä  ja anna hautua soosissa miedolla lämmöllä poreillen n.15min. Näin saat chipotlen pehmenemään. Kun soosi on paksua, niin nosta liedeltä, lisää viski,nestesavu ja soseuta ja kaada samalla sekaan n.2rkl öljyä. Siivilöi ja pullota keitettyyn steriiliin lasipulloon jossa on kunnon tiivis korkki. Soosi säilyy ainakin 2 viikkoa kylmässä. Jos et löydä kokonaista chipotlea, niin korvaa osa paseraatusta tomaatilla chipotlekastikkeella jota löytyy lähes jokaisesta marketista.

Sitten tullaankin ihan huippuun kovaan soosiin joka oli puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Kun soosissa on aivan loistavaa persikkaa tuomassa makeutta ja kivaa ärjyä tuo habanero ei oikein mikään voi mennä vikaan. Tähän soosiin hurahdin ite. Lisää ensin vain 1 habanero jos et ole varma kuinka tulisesta pidät. Jos polte ei ole tarpeeksi, niin lisää toinen. Tähän kyllä ihastut. Sopii mahtavasti kanalle ja possulle. Kokeile myös lohelle. Täällä tehdään jo kanansiipiä soosin kera. Nimeksi tuli "Nasty Old Maid" Kyllä ilkeä vanhapiika tätä söis..... vaikkapa tortillan välissä?



"Nasty Old Maid" n.3dl

1 sipuli silpttuna
1 yksikyntinen valkosipuli ohuina lastuina
1tl kurkumaa
½tl valkopippuria
½dl omenaviinietikkaa
4cl inkiväärisiirappia (modo)
2tl ruokosokeria
3 persikkaa kuorineen
 2,5dl paseerattua tomaattia
1dl vettä
1-2 habaneroa
3 limen mehu

freesaa  sipulit,kurkuma ja valkopippuri öljyssä. Kaada sekaan etikka ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää sitten siirappi ja sokeri ja sekoita. Lisää pilkotut persikat, limen mehu, habanero ja viimeisenä paseerattu tomaatti sekä vesi. Anna poreilla miedolla lämmöllä kunnes kastike on paksua. Soseuta ja pullota. Nauti kanansiipien tai esim.nachojen kanssa.

Sitten vuoron saa kastike joka teki kovimman vaikutukseen puolisoon. Kuulemma aivan loistava. Vaikka ei hipsteriksi tunnustautuisi saati Cowboyksi, niin kannattaa silti kokeilla. Toimii loistavasti naudan ja possun kanssa. Kivasti erilainen,paahteinen ja savuinen. Jenkkiohjeet neuvovat käyttämään esperessoa mutta minä suosittelen käyttämään ehdottomasti nokipannukahvia tai mikäli nuotio on vaikea järjestää, niin keitä kunnon pannukahvia. Jos olet nuotiolla niin tee soosi suoraan nokipannuun ja anna poreilla notskilla, muista ottaa siivilä mukaan. Toimii!


Hipster Cowboy n.3dl

1tl ancho-chilijauhetta
1tl cayannepippuria
1tl savupaprikajauhetta
1tl juustokuminaa
1tl sipuijauhetta
1tl valkosipulijauhetta
2tl savusuolaa
1tl vastarouhittua mustapippuria
1tl oreganoa (kuivattu)
1tl worchestershire
½dl punaviinietikkaa
½dl fariinisokeria
2,5dl paseerattua tomaattia
2,5dl vahvaa nokipannukahvia

freesaa kaikki mausteet oreganoa lukuunottamatta öljyssä. Lisää etikka ja anna kiehahtaa. Lisää sitten loput ja anna kiehua paksuksi tai kunnes n.3dl jäljellä. siivilöi varmuuden vuoksi. 

Sitten matkataan Aasiaan. Aasialaisesta ruoasta en tiedä juuri mitään mutta tiedän että se on hvyää ja , että naamat siellä osaavat taitavan maustamisen. Niimpä rakensin soosin kaikkien kliseiden varaan ja sain aikaan ihan pirun kovan soosin. Tämä soosi sopii parhaiten porsaan ribseille,kassler vartaille ja kanalle. Varmasti myös lohi tykkää tästä. 



[Bäng:BänG] Asian BbQ n.3dl

1 iso sipuli silpittuna
1 kokonainen solo valkosipuli Ohuina lastuina
1 sitruunaruohon varsi
2 tuoretta punaista chiliä
tulitikkuaskin kokoinen pala inkivääriä lastuiksi leikattuna
2 tähtianista
2 neilikkaa
½ raastettu muskottipähkinä
½dl sherryä
½dl ruokosokeria tai fariinisokeria
2dl ananasmehua
2 limen mehu
1rkl miriniä
1rkl soijaa
1tl osterikastiketta
3rkl hoisin-kastiketta
2,dl paseerattua tomaattia


freesaa sipulit ja chili. lisää sitruunaruoho,murskattu neilikka, tähtianis, inkivääri ja muskotti. Freesaa vielä hetki ja lisää sitten ananasmehu,sherry, limemehu,soija,mirini ja osterikastike. Anna kiehahtaa ja lisää tomaatti, hoisin sekä sokeri ja laske lämpö, niin että seos poreilee. Anna poreilla kunnes seos on paksua. Poista anikset ja sitruunaruohot. Soseuta ja siivilöi. Pullota. 

Sitten viimeisennä vaan ei vähäisenä. Tähän soosiin tutustuin ajat sitten toisessa työpaikassani jossa se kuului kanalle. Soosia ostin usein myös litratolkulla kotiinkin.Sittemmin olen muokannut ohjetta vieläkin kovemmaksi. Mielestäni siinä kuuluu kunnon hönkäys etikkaa, chilin potkua ja makeutta kunnolla. Cajun on siitä hyvä, että sopii oikeastaan kaikelle lihalle ja lohellekin se toimii hyvin. Kannattaa myös tsekata ohjeen kuivamausteseos, se nimittäin on loistava grilli rub niin lihalle, kanalle kuin esim.lohelle


Cajun n.5dl

Cajun mausteseos:
1rkl paahdettuja fenkolinsiemeniä
1rkl paahdettuja korianterinsiemeniä
1rkl paahdettuja sinapinsiemeniä
1rkl kuivattua oreganoa
1rkl kuivattua timjamia
1rkl chilijauhetta
1rkl ancho chiliä
1rkl juustokuminaa


Kastike:
3rkl Cajun maustetta
1 iso sipuli silputtuna
1 kokonainen chipotle 
1 kokonainen solo-valkosipulinkynsi
1rkl mustapippuria
1dl punaviinietikkaa
1dl fariinisokeria
2,5dl paseerattua tomaattia
2rkl tomaattipyreetä
5dl kanalientä


freesaa sipulit ja mausteet chipotlea lukuunottamatta öljyssä. Lisää etikka ja anna kiehahtaa. Anna kiehua kunnes 2/3 jäljellä ja lisää sitten sokeri ja anna poreilla n.5min. Lisää kanaliemi ja anna kiehua kunnes 2,5dl jäljellä. Lisää sitten kaikki loput ainekset ja anna poreilla miedolla lömmöllä n.15min. soseuta ja siivilöi.

Jos taas haluat valmissooseja, niin tsekkaapaa bloggaaja Teemun T-Barbequen sivut josta voit tilata bbq-sooseja joissa ei ole käytetty säilöntäaineita ja kaikki on omin kätösin duunattu. Kyseisistä tuotteista myös tulossa juttua blogin facebookiin.

32 kommenttia:

  1. hyvännäköisiä ja kuulostavat myös hyvänmakuisilta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos. Kyllä ne kotipolttosina on kivan makusia :-)

      Poista
  2. Upeat ohjeet, saat kuulostamaan niin helpolta että taidan uskaltaa minäkin tehdä. Mikäli ensin osaan päättää että mitä näistä? ;)
    Upeat ovat myös kuvat!

    VastaaPoista
  3. Ihania kastikkeita,ja vaikka sä olet nuo tarkoittanut lihalle,niin kävis myös vaikka tofulle;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitza jael. Ihan varmasti,ainakin tuo persikka-habanero vois toimia hyvin tofulle ja kasviksille?

      Poista
  4. Vastaukset
    1. .... ja näitä tehdessä olin ihan soosissa! oot hyvä kasvo myös :-)

      Poista
  5. Vau, aion ehkä testata näitä kaikkia! Olen jotenkin tosi huono tekemään itse näitä kastikkeita, mutta toisaalta myöskään kaupan esanssiset grillaussoosit eivät maistu. Olen joitain reseptejä testaillut aiempina kesinä niistä vakuuttumatta. Näissä kaikissa vaikuttaa olevan ainekset ja maku kohdillaan, joten ei muuta kuin pata porisemaan ja viikonloppuna grilli kuumaksi! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini. Kaupan soosit maistuu aina vaan etikalta ja ketsupilta. Ite kun tekee ja maistelee, niin löytyy omat maut. Hyviä grillikekkereitä sinne!

      Poista
  6. Vou! Upea setti ja kyllä meidän nyt kelpaa grillailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy. Mä tilaan sulta kunnon bangers & mash reseptin vaihdossa ja hyvä frittitaikina fish & chipdeille. Natsaisko?

      Poista
  7. Ihan taatusti menee testiin meillä. Arvostan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Jonna. Ilmottele mielipitees jos testaat ;-)

      Poista
    2. Kun testaan ;-) Mainostin näitä jo miehellekin. Ihan supersoossit.

      Poista
  8. Voi mahtava mikä postaus! Just mietin että pitää miettiä hyviä soosseja. Eipä tarvitse enää miettiä ohjeita, tässähän on kaikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kuulla, että tuli hyvään saumaan :-) tässä periaattessa on kaikki mitä omaan grillii kesäksi kaipaa. Vielä tulee postaus rubeista kesäksi. Sit taitaa olla paketti kasassa.

      Poista
  9. Nää menee niin testiin! Nappasin jostain sun blokauksesta maustevoin ohjeen ja sitä on kiitelty piffin kaverina siitä lähtien! Joten kiitos siitä ja näistä uusista myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Morjes Tommi,pitkästä aikaa. Ihan pirun kiva kuulla, että maustevoi on ollu kovassa käytössä ja vielä tykätty. Kiiyos itselles :-)

      Poista
  10. Osuu ja uppoaa - kiitos! Just eilen hidastelin kaupassa bbq-kastikehyllyllä ja mietin, että pitää kaivella ohjeita netistä. Nyt ei tartte kaivella, laitan tämän heti bookmarkkeihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa ja kiitos. Nyt vaan omat padat poriseen ja leuka pystyssä, rivakasti kaupan bbq-soosihyllyjen ohi :-)

      Poista
  11. Kerrassaan mahtava postaus :) sulla on niin makeet kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos. Tosi kiva kuulla että kelpaa :-)

      Poista
  12. Onko yhtään diabeetikolle sopivaa vhh versiota?

    VastaaPoista
  13. Sulla on kyllä niin rouheet kuvat! nappaan tämän postauksen jemmaan, kesällä on koko ajan grilli kuumana ;) meillä on myös kaveripiirissä paljon grillausintoilijoita joihin nämä soosit kolahtaa satavarmasti myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos :-) ilmotelkaa miltä maistui. Kyllä täälläkin pyritään pitään rilli kuumana koko kesä:-)

      Poista
  14. Hei tattista vaan näistä. Yleensä oon vaan keitelly sellasta tulista ja savusta perus soossia, et kivoi uusii idiksii. Nyt vaan pitää päättää, että mitä näistä jussiks keittelee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kuulla että on jopa vaikea valita :-) mulla on itseasiassa sama ongelma.



      Poista
  15. Tänään testannut Nasty old maid ja hipster cowboy -kastikkeet. Molemmat aivan mahtavia. Nyt odotellaan grillausta että päästään oikein kunnolla testaamaan. Kiitos mahtavista ohjeista :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vou, mahtava kuulla. Nuo 2 iski myös itselle. Nasty-soosia on syöty ihan urakalla mm.nachojen kanssa :) Kiitos kehuista ja linkityksestä myös omassa blogisassi. Kävin lukemassa blogiasi :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit