Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Baked Alaska banaanijäätelöstä ja suklaakakusta



Tämä on siis panokseni Hävikkiviikolle joka on ollut menossa nyt viikon verran (4-10.11.2013) ja oma panokseni tulee vasta viime tipassa. Hävikkiviikon tarkoitus on pohjimmiltaan heittää tipsejä ruokahävikin minimoimiseksi ja toisaalta ajatella oman hävikin määrää. Itse en ole meidän perheen hävikkiä seurannut muutakuin sivusilmällä ja välillä sekin jo hirvittää. Euroissa tuon määrää en halua tietää, koska osaan sen jo aavistellakin. Tässä tapauksessa totuus oli kahta kauheampi. Lisäksi sen seuraamista hankaloittaa se, että puolison opiskelun ja minun lähinnä iltoihin sijoittuva työni takia meillä syödään eri aikoihin. Jotta kaikki ei olisi ihan yksinkertaista niin me myös syömme aivan eri ruokia. Minä joka elän syödäkseni ja puoliso joka syö elääkseen. Tämä näkyy myös ruokalaskuissa. Hävikin suhteen puolisoni on tarkempi jota edes auttaa ennalta lasketut määrät. Monesti puolison ruokalautasella on punnittu määrä ruokaa, eikä siis mitään valmisteta liikaa. Minä taas olen hamstraaja ja se näkyy tuhansina eri kippoina ja purkkeina kaapeissa. Minulla tulee kaupassa miljoona ideaa mieleen joista suurin osa jää toteutumatta. Tämä näkyy lompakossa ja jääkaapissa. Ideani huomisen ruoan suhteen saattaa muuttua monta kertaa ja monesti jo kaappiin ostettu tavara jääkin käyttämättä. En tarkoita lihaa,kalaa, kanaa yms proteiineja. Lihat meillä kyllä syödään hyvin. Ideoitteni huono toteuttaminen vie myös tilaa meidän pakkasesta joka on täynnä luomu kanaa, lammasta, poroa, nautaa, ankanmaksoja yms... Ja kun ajattelen niistä jotain niin tehdä niin saan taas toisen idean. Kuulostaako tutulta? Bloggaamisen piikkiin en voi tätä laittaa, vaan ajattelemattomuuden piikkiin. Jokaisen ruoan ei pidä päätyä blogiin vaan ruoka voi olla tuiki tavallista mättöäkin. Myönnän,en kaihda alennuksia, -50% lappuja yms vaan ostan ne mielelläni. Suosin halpoja ruhonosia, enkä koe olevani hienohelma ruoan suhteen, tykkään vaan syödä uusia ruokia ja kokeilla uusia makuja. Kyllä! Hävikkiin voisin silti panostaa ennemmän, sillä sen hyödyntäminen on tavallaan raaka-aineen kunnioitusta loppuun saakka. Suurimmat hävikin meillä tulevat lasten ruoasta (jota teen aina liikaa ja pakkaseni on täynnä lihaa!!) hedelmistä ja leivästä jota ostan aina liikaa. Lisäksi kaikki pikkupurkit (hillot, hyytelöt yms. kaprikset) jäävät liian usein koristeeksi kaappiin. Mihin niitä sitten voisi hyödyntää? Mielestäni 5 parasta tapaa tuhota nämä jämät on

1. Piirakat. Piirakohin uppoaa kaikki suolaiset ja jossa rajana on vain mielikuvitus. Se on vieläpä helppoa.

2. Pasta. Pastaa keksisi erilaisia vaikka 2 jokaiselle päivälle vuodessa. Hyvä tapa käyttää hyödyksi kaikki edellispäivän jämät

3. Jäätelö johon uppoaa kaikki makea ja hedelmät, hillot yms.

4 ja 5. pizzat ja munakkaat jotka toimii hyvänä kätkönä piirakan tavoin


Ja koska yleensä ne hedelmät meillä jää lähinnä kärpästen seuraksi niin tehdäänpä niistä jäätelöä. Jalostetaan vielä ja tehdään uunijäätelö. Koska jäätelön tekemiseen tarvitaan myös keltuaisia niin se tarkoittaa, että meillä jää myös valkuaisia. Valkuaisetkin saadaan hyötykäyttöön marengin muodossa. Mikäli sinulla on työn alla pelkkä marenki niin silloin yli jää keltuaisia joista on hyvä pöräytää vaikka Bearnaise tai hieman fiinimpi munakokkeli jonka tekee hauteessa bearnaisen lailla lisäämällä joukkoon kermaa, voita ja haluamaasi lisuketta esim. Kaappiin unohtunut kinkku tai juuston pala.

Mikäli kaapeissa lojuu vielä pähkinöitä on niistä hyvä tehdä krokanttia jota voi lisäillä jälkkäreihin tai napostella muuten vaan. Nyt ne meni banaanijäätelön sekaan. 

3dl kermaa
2dl maitoa
5 keltuaista
1,5dl sokeria
1dl glukoosisiirappia

Kiehauta maito,kerma ja glukoosi keskeään. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Lisää maito-kermaseos keltuaisten joukkoon ja vatkaa samalla kunnolla sekaisin.

3 banaania
1dl sokeria
rommia/konjakkia
voita
pähkinäkrokanttia

Laita voita kuumaan pannuun ja lisää sitten sokeri. Kun sokeri alkaa "kuplimaan" niin lisää kypsät banaanit paloina ja lämmitä hetki kunnes banaani pehmenee kokonaan. Lisää sitten rommi tai konjakki ja anna kiehahtaa. Soseuta ja sekoita jäätelömassaan. Lisää krokantti ja sekoita. Nosta jäähtynyt massa pakkaseen 4 tunniksi.



Kokoa kakku leikkaamalla kakku ja jäätelö samankokoisiksi paloiksi. Se minkä kokoisia teet on oma asiasi. Sillä tässä tapauksessa koolla ei ole väliä. Kokoa pohjalle kakkua sitten jäätelö jne. Pääasia että alin ja ylin kerros kakkua. Kakku ja marenki nimittäin eristävät lämpöä ilmakuplien ansiosta hyvin ja näin ollen jäätelö ei sula jos käytät kakun uunissa. itse käytin tohotinta, muuta jos päädyt uuniin niin laita marengilla vuorattu kakku 250 asteeseen ja anna olla muutama minuutti tai kunnes pintaan tulee kaunis ruskea väri. 

200g jauhoa
250g sokeria
150g munia
100g suklaata sulana
50g sulatettua voita
50g kaakaojauhetta
8+8+8g soodaa, suolaa ja kanelia

vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sekaan jauhot, sooda,kaneli sekä suola ja sekoita kunnolla sekaisin. Yhdistä kaakaojauhe sekä suklaa-voiseos ja kaada taikinan sekaan. Sekoita kunnolla massaksi ja paista 160 asteessa 40min

Itse tein jäätelön edellisenä päivänä ja seuraavana päivänä paistoin kakun samassa vuoassa. Näin kakku ja jäätelö oli helppo saada saman kokoiseksi. 

Marenki

5 valkuaista
250g tomusokeria

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja noin puolessa välissä lisää sekaan tomusokeri samaan aikaan kovaa vatkaten. Kun marenki ei putoa kiposta ylösalaisin käännettäessä, se on valmis. Vuoraa kakku marengilla.  itse käytin tohotinta, muuta jos päädyt uuniin niin laita marengilla vuorattu kakku 250 asteeseen ja anna olla muutama minuutti tai kunnes pintaan tulee kaunis ruskea väri. 




14 kommenttia:

  1. Onpa jotenkin jylhän näköinen jälkkäri!

    VastaaPoista
  2. niin on näköä ja kokoa että jos sinä kuule pohjoisen poika sinne klaus koohon lauantaina eksyt niin min ehkä rutistan sut ihan puhki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tällä kertaa et pääse mua vielä puhkomaan,mutta seuraaviin kekkereihin saavun varmasti :)

      Poista
  3. Ihanan näköinen herkku. Uunijäätelö onkin niin hyvää, että esikoinen halusi sitä synttärikakkunsa sijaan - se kertoo jo jotain. Pitääkin muuten seuraavalla kerralla testata tuota tohotinta, nyt mentiin ihan uunilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jos varta varten esikoinen on vaatinut,niin se ei voi olla kuin hyvää :) ja tohotin on kyllä letkeä ja puoliturha keittiöhärpäke,mutta tässä oli kyl tarpeeseen ;)

      Poista
  4. WOW!
    fantastisch ♥♥♥
    LG Petra

    VastaaPoista
  5. Todistit juuri, että hävikkiruoan ei ole pakko olla minestronekeittoa :) todella hyvältä näyttää. Ja kuullostaa muuten todella tutulta tuo sinun tarinasi...minullakin pyörii aina miljoona ideaa päässä ja olen aina todella pettynyt kun en ehdi niitä kaikkia toteuttaa. Ja sitten tuo eri purkkien ja kippojen hamstraaminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ;) tää oli kyl vaivan arvoinen,mutta sen sokerin jälkeen minestrone olis ollu enemmän kuin toivottu.

      Nyt täytyy skarpata ja alkaa oleen maltillisempi kaikkien purkkien ja kippojen suhteen :) tai yritetään ainakin...

      Poista
  6. Upean näköistä, ja noilla aineksilla varmasti vielä mahtavamman makuista!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja!

      Ei ollu maun puolesta kenellekään valittamista :D

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit