Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Joulunmakuinen pata, vai nimetäänkö ihan joulupukin padaksi?





Vaikka olen vieläkin possunposkien lumoissa, niin uutta pataa pukkaa jo markkinoille ja tätä voin suositella erityisesti sinne joulupöytään. Varmasti pataruoka joka tekee kauppansa sen maistuvan joulukinkun ohella.
Kohta sitä taas vouhotetaan oikein urakalla, eli joulu. Lasten kohdalla media on ottanut varaslähdön hyvissä ajoin, jokainen mainoskatko lauantai ja sunnuntai aamuna kestää tolkuttoman kauan pelkkine lelumainoksineen. Eikä sekään vielä riitä, nimittäin vaikka sulkisi töllön niin postimies kyllä tiputtaa lelulehtiä yms. joulukrääsä mainoksia kilokaupalla. Tosin ei pidä valittaa, jouluhan tulee joka vuosi ja kyllä tälläkin iällä pitäisi jouluhössötyksen olla itsestäänselvyys. Kritisoin joulua joka vuosi enemmän ja enemmän, silti itse H-hetkeä odotan enemmän kuin pikkupoikana. Olen jopa unelmoinut valkoisesta tekokuusesta, kaikki on siis menossa hämärämpään suuntaan.




Tässä on kuitenkin vielä about pari viikkoa ennenkuin joulukuu korkataan ja kyllähän sitä jo väkisinkin alkaa tippumaan kanelitankoja lihapatoihin.Toki kanelilla maustettua lihapataa syödään joulusesongin ulkopuolellakin ja hyvä niin. Stifado olkoon hyvä esimerkki lihan,kanelin ja neilikan yhdistelmästä. 

Minun hirvipatani sai makua kanelista mutta neilikan jätin väliin. Olen myös todella huono maustamaan neilikalla. Sitä on aina liikaa tai liian vähän joten vieroksun sitä kuin katajanmarjaa. Molemmilla on tapana joko kruunata tai  pilata ruoka. Neilikan korvasin kuitenkin kardemummalla joka sointui pimeään ja kylmään iltaan höyryävän,lämpimän lihapadan sekaan. Idea on alunperin jostakin ruotsinkielisestä ohjeesta. Ohjeesta jäi mieleen vain kardemumma ja lihana oli hirvi tai peura, minä menin hirven voimalla. Liemi koostui 2 pullosta punaviiniä sekä riistaliemestä, unohtamatta sipuleita jotka jätin todella isoiksi paloiksi. Samana aamuna torilta ostetut suppilovahverot päätyivät myös pataan pannun kautta. Fiiniä? Noup! Maistuvaa? Jep! voisiko tämän nyt nimetä vaikka joulupukin hirvipadaksi? Onhan Lasse Sieviselläkin oma ja jopa Jyrki Kataisella on omansa? Putinillakin on varmasti.. Media seksikäs nimi olisi siis joulupukin hirvipata, sen nimeen voi nimetä vaan, on joulupukin hampurilaista, joulupukin suosikki arpa, joulupukin vakio puhelin yms.  Syökö joulupukki sitten hirveä? Tuskin sen enempää kuin puhuisi iphonellakaa tai raaputtaisi casino arpoja ärrällä...

Oli miten oli, tässä on hyviä joulunmakuja oikeassa suhteessa. Voisin jopa vannoa, että tätä syödään meillä jouluna karjalanpaistin sijaan. Karjalanpaistia meillä on monena jouluna tehty, mutta nyt kyllä tehdään tätä. Simppeliä ja ajan henkeen sopivaa makua. Ja kun padan kannen avaa 3 tunnin uunissa olon jälkeen... no, kokeilkaa tai siis tuoksutelkaa itse. Lisukkeena oli hunajalla ja timjamilla maustettuja juureksia. Omaan pakkiin laitoin porkkanaa, selleriä, sipulia, lanttua ja perunaa. Annoin olla uunissa padan kanssa viimeiset 1,5 tuntia. Lopuksi maustoin hunajalla,timjamilla,suolalla ja pippurilla. Nam!

1,5kg Hirvenlihaa/naudanlihaa
2-3 rkl vehnäjauhoa
suolaa
muutama mustapipuri
4 isoa sipulia
1-2 pulloa punkkua
 riistalientä/lihalientä
200g Tuoreita suppiloita/muita sieniä
rosmariinia
2 laakerinlehteä
2 kanelitankoa 
1tl kardemummaa
2 murskattua katajanmarjaa





Mausta lihat suolalla ja pippurilla ja pyörittele sitten jauhoissa. Ruskista lihat kuumassa,öljytyssä pannussa. Kun väri on kauniin ruskea niin siirrä lihat pataan ja kaada sekaan pullo punkkua,paistetut sienet ja kaikki muut maut. Lisää riista/lihalientä sen verran että lihat peittyvät kokonaan. Nosta 200 asteiseen uuniin ja anna olla 15min. Laske lämpö 150 asteeseen ja anna muhia 2 tuntia. 

Nosta pata uunista ja siivilöi liemestä puolet kattilaan ja nosta pata takaisin uuniin, mutta laske lämpö 110 asteeseen. Kaada siivilöidyn liemen sekaan vielä toinen pullo punkkua ja anna kiehua kunnes puolet jäljellä. Tähän menee n.30min

Nosta pata uunista ja kaada liemi pataan. 



6 kommenttia:

  1. Täälläkin alkoi jouluilottelu ;) onpa kiva vaihtoehto peruskinkulle! meillä ei tänä(kään) vuonna syödä kinkkua kun olemme joulun reissussa, mutta voi olla että jonkinlaisen esijoulun tulemme perheen kesken järjestämään ennen varsinaista joulunaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä olisi tarkoitus ostaa tänä jouluna ihan pieni luomukinkku. Ollaan vaan oman perheen kesken, niin määrän sijasta vois panostaa laatuun. Tietty siihen pöytään kaikkea tulee lisää loppumetreillä ;) Mutta tää pata on varmasti yksi varma. Oishan mulla vielä 2,5kg poroakin jouluksi :)

      Poista
  2. Herkullisen kuuloinen pata ja nuo lisukejuurekset näyttävät niin hyviltä, että niitä popsisi tuosta suihinsa ihan vain sorminkin, kun ei malttaisi odottaa lautaselle pääsyä.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsi, Katja! Nuo juurekset oli muutes tosi hyviä ihan sellaisenaankin ja ehkä niitä tulikin vähä maisteltua ennen pataa ;)

      Poista
  3. Kuulostaa ja näyttää erinomaiselta! Kanelia ja kardemummaa ei ole tullut kokeiltua hirven kanssa, heti rupesi kiinnostamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Kaneli,kardemumma ja punaviini on hyvä kombo lihapatoihin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit