Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 23. tammikuuta 2014

Pohjoisen herkkua! Poronkieltä savuahventahnan, parmesaanin, sitruunan ja kapristen kera



Pohjoisen ruoasta puhuttaessa olisi syntiä skippailla poro. Pororuoat herättää aina jonkinlaista kunnioitusta ja jotain mystistä siinä piilee. Poronkieli, tai siis ylipäänsä kieli on turhankin väheksytty ja jopa halveksittu ruhonosa nykyään. On toki myös niitä jotka ymmärtävät tämänkin herkun päälle. Veikkaisin että suurin osa niistä, jotka kehuvat kieltä ällöksi ja limaiseksi eivät ole ikinä edes kieltä maistaneet.

Eikä siinä, vaikka olisit kielimiehiä, niin en suosittele kyseistä lihanpalaa raakana heiluttelemaan ensitreffeillä, ehkä jopa tulevan rakkaasi edessä. Sen jälkeen hän tuskin on tuleva. Kieli ei ole kaunis raakana, mutta sen takia ei kannata ruokaa skipata. Kieli on hyvinkin helppohoitoinen ja lopputulos on ihan kaunis ja maittava. Kaiken kukkuraksi kieli on hyvinkin edullinen raaka-aine, omista vasankielistä jouduin pulittamaan huikeat 1,5€/kpl.





Kieli tykkää tulla keitetyksi, joten älä suotta heti kaiva timanttipannuasi esiin. Pienille poronvasankielille riitti hyvin 1½ tuntia keittämistä. Kielet kannattaa myös syödä kylmänä leikkeleen tavoin tai lämpinä esim.keitossa Iskä Kokkaa Blogin takaa löytyvän Ilkan vinkkiä noudatten.

Minulla oli selvä suunnitelma jo tilausta odotellessa sen suhteen mitä kielistä kokkaan. Tsekkailin kirjahyllystä jos jonkinlaista ohjetta ja Muru-kirjasta bongasin kieli tonnato ohjeen. Tässä vaiheessa luulin olevani oikein edelläkävijä lajissani ja keksin korvata tonnikalan savuahvenilla. Savuahvenia kun vielä sopivasti lojui purkki kaapissa ja mikäpä sen kruunu pohjoisenherkkuun. Vaan googlettaessa eteeni osui ohje Maku.fi sivuilta ja savuahventahnalla! Lannistuin mutta kokosin itseni ja laitoin kielet kattilaan. On vaan niin raivostuttavaa kun luulee keksineensä jotain ja sitten tajuaa keksineensä pyörän uudelleen. Ehdottomasti koukuttavin setti oli juurikin savuahventahna jota varmasti tulen tekemään useasti muidenkin ruokien kylkeen, taivaallista!

Poronkielen kanssa sopii mainiosti sitruuna, kapris ja parmesaani. Todettiin hyväksi setiksi kaverin kanssa latoa kaikkea ruisleivän päälle. Avot! Me diggailimme ja söimme kaiken kerralla puristellen sitruuna päälle oikein urakalla.  Kieli on hyvää, se on helppoa tehdä ja se on halpaa, eli kielet keittymään!

Kieltä on duunailtu myös Italo twistillä Sillä Sipuli - Blogissa ja huhuja tulevasta kieliherkusta leijailee myös Andalusian Auringossa - blogista. Kielityyppejä siis hemmotellaan nyt oikein urakalla.


3 Poronkieltä (vasankieliä)
vettä
1 oksa rosmariinia
1 oksa timjamia
1 laakerinlehti
1 sipuli
3 valkopippuria
3 maustepippuria
1tl suolaa

Laita kattilaan vettä reilusti ja lisää sekaan kaikki ainekset. Keitä kannen alla n.1½ tuntia ja kuori mahdollinen vaahto pois.

Nosta kielet kattilasta. Tee viilto tyveen ja vedä nahka pois kielestä. Se irtoaa helposti vetämällä ja se on merkki siitä, että kieli on ready! (Kielet on kuumia mutta kastele sormia kylmään veteen jos polttelee liikaa)

Nosta kuoritut kielet takaisin liemeen ja jäähdytä esim.yön yli tai näin talvella jäähdytä ulkona. Nosta jäähtyneet, kylmät kielet leikkuulaudalle ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Ripottele päälle sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria. Tarjoa savuahventahnan tai Vitellon tavoin, kylmän tonnikalakastikkeen kera. Päälle vielä sitruunaa lohkoina/siivuina, kaprista ja parmesaania.


Savuahventahna

1 purkki n.150-170g savuahvenia liemessä /tai tonnikalaa öljyssä
1 keltuainen
1dl öljyä

laita keltuainen ja kalat blenderiin ja soseuta ja lisää samalla sekaan öljyä. Lopputulos tulisi olla kuin majoneesia.

Ps. Meikäläisen jorinoita, kuvailuja ja tulevia juttuja voi käydä kurkkimassa myös Instagramissa

16 kommenttia:

  1. eikä! mullahan se on kielitonnato tulossa blogiin! sä menit nyt ihan varastamaan mun hetkeni :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku.fi vei mun idean, kostan sen julmasti sulle :-) näissä peleissä syyttömät joutuu kärsimään. Jään odottaan postaustasi.

      Poista
  2. Kuulostaa ja näyttää ä-lyt-tö-män hyvältä. Savuahventahna on hurjan hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. K-i-i-t-os!! tahnaa suosittelen testaamaan,oli todella maukasta settiä.

      Poista
  3. Hyvä kaneetti tuo kielimies ja nainen! Entinen poikaystäväni koetti syöttää mulle kieltä, mutta meni ensin näyttämään sen nylkemättömänä. Siitä tuli sitten entinen poikaystävä ja nykyinen siippa :D. Nyt voisin olla kypsynyt jo maistamaan tätä herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieli jätti siis jälkensä ;-) kannattaa ainakin kokeilla jospa maistuis. Oon aika varma et tykkäisit.

      Poista
  4. Meilläkin se isäntä on kieltä näyttänyt säännöllisin väliajoin - nykyään tosin on lupa sellaista keitellä lähinnä vaimon matkojen aikaan... Ei vaiskaan, on se välillä ollut ihan hyvääkin, eikä poronkieltä meillä ole taidettu edes (vielä) kokeilla.

    Herkullisen näköinen ja kaunis annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Isäntä ymmärtää hyvän päälle :-) kieli on hyvä raaka-aine!

      Poista
  5. Vitsit kun itsekkin löytäisi poron kieltä jostain, vastaan ei ole tullut vieläkään. Herkullisen näköinen annos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Seuraavaksi kun tilaat poroa,niin pyydäppä kauniisti muutama kieli mukaan :-) kyl niitä löytyy teurastajilta löytyy

      Poista
  6. Laatupostaus!

    Ja mulla on tulossa hirvenkieltä meksikolaisittain...siinäpä vasta eksotiikkaa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanna!

      hirvenkieli on vieläkin unelmissa. Koska tehään vaihtarit?

      Poista
    2. No mä hommaan sulle ens syksynä.Ok?

      Poista
    3. Sopii :-) mä annan vaihdossa poronkieltä

      Poista
  7. Olisi kiva kokeilla joskus muitakin kieliä, mutta hankala vain löytää possua ja nautaa kummempaa. Savuahventahna kuulostaa herkulta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa vain aktiivisesti kysellä lihatiskeiltä apuja tai paras vinkkibon käydä suoraan ravintolasta kysymään. Kysyt kokilta nätisti niin tilaa :-)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit