Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Vinterslaw eli talvinen Coleslaw ja valkoviinissä haudutetut kyljykset




Se olis sitten vuosi 2014 ja mikäs sen hienompaa kuin aloittaa se syömällä hyvin ja hitusen kevyemmin. Joulukuun loppu tuli ainakin syötyä hyvin (paljon) joten nyt voi hiukan höllätä. Koska ajattelin ottaa bloggaamisen saralla tavoitteeksi pysyä mahdollisimman paljon pohjoismaisten makujen puolella, niin muunsin Ämerikkäläisen kaalihässäkän hieman teemaan sopivammaksi. Oikeastaan mitään sen kummempaa en ole itselleni lupaillut vuodelle 2014. Kannan siis oman korteni buustaamalla kotimaista ja pohjoismaista ruokaa teille. Tämä ei tarkoita ettenkö voisi käyttää chiliä mozzarellaa, vaan pikemminkin suosia tällä akselilla valmistettuja tuotteita ja tuoda esiin hyviä makuja joita pohjola tarjoaa. 

Periaatteessa mikään ei ole muuttunut sitten viime vuoden. Liha on edelleenkin se suurin rakkauteni raaka-aineissa ja myös kokkailuja meren antimista on tiedossa jo niiden terveysvaikutustenkin takia. Blogiani selatessa huomasinkin, että juuri merelliset toverit reseptiikassa loistavat poissaolollaan. 

Muun luonnon ohella olen myös itse hiukan hukassa. Suoraan sanoen kusisen talven keskellä ei oikein tiedä missä mennään. Luistimet pölyttyvät kellarissa eikä lumiukkoakaan ole päästy pojan kanssa tekemään. Uusivuosi vaihtui vesisateessa ja päivällä olin jopa rannalla grillaamassa. Ruokia kun yrittää rytmittää talveen niin on hieman hakusessa. Normaalisti pakkanen pureskelisi poskia ja lihapadat lämmitäisi mahalaukkua. Nyt on tyytyminen vesisateeseen ja köökin puolella sellaista väkinäistä yritystä saada talven makuja. Vaan ei se talvinen maku tule vaikka kuinka kanelilla läträis. 

Siispä kyljykset marinadiin ja kaalia leikkaamaan. Kuitenkin tuossa vuosi sitten pakkasien keskellä löysin jostakin Ruottalaisesta lehdestä reseptin joka kantoi nimeä vinterslaw. Kyseinen kuva teki vaikutuksen talven väreillä mutta sen tekeminen unohtui. En todellakaan muista mitä kyseinen salaatti sisälsi mutta jotenkin nimestä päättelin että se liittyisi Amerikan serkkuun nimeltä Coleslaw. Kaali siis vaihtui punakaaliin ja majoneesille ei muuta korviketta löytynyt kuin maustamaton jogurtti, mikä olikin hyvä. Näin salaatista tuli kevyempi ja tässä tapauksessa jopa parempi. Itse asiassa Valion sivuiltakin löytyi Coleslaw ohje jossa käytettiin jogurttia Coleslawissa. Heitin sekaan myös kaapissa lojuneita pistaasipähkinöitä, ja sikuria ei pöllömpää. Jos sikuria ei löydy, niin ei se mitään. Kokeile Vinterslawia ja ihastu. Maukasta vuotta 2014!

n.1kg punakaalia
1 punasikuri (ei pakollinen)
1 punasipuli
pähkinöitä oman maukaan

leikkaa kaali,sipuli ja sikuri ohueksi. Sekoita.

Kastike:

2dl maustamatonta jogurttia
2tl valkoviinietikkaa
2tl sokeria
1tl suolaa
1tl Turun Sinappia
mustapippuria

Yhdistä kaikki ainekset ja lisää kaalihässäkän sekaan.


n.1kg kyljyksiä 
suolaa
pippuria
1 tl kuivattua timjamia
1rkl savupaprikajauhetta
loraus öljyä
1/2 dl valkoviiniä
muutama pala sitruunankuorta

hiero maut lihoihin ja kaada päälle öljy ja viini. Laita pussiin ja anna maustua yön yli tai muutama tunti.

öljyä
voita
valkoviiniä
vettä

ota pussista ja kuivaa lihat talouspaperilla. Kuumenna valurauta ja lisää öljy. Kun pannu on savuavan kuuma niin lisää kyljykset ja ruskista huolella. Nosta lihat pakkiin ja kaada sekaan valkoviiniä ja vettä niin, että lihat peittyvät. Laita päälle folio ja hauduta 120 asteisessa uunissa n.45min


6 kommenttia:

  1. On kyllä todella hyvännäköinen setti!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihanaa settiä taas on tarjolla! ♥ Tuota savupaprikaa on vielä hankittava ja sit vois tehdä ihan uudella tavalla possunkyjyksiä seuraavalla kerralla. :) Kiitti taas ihanasta ohjeeesta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pörde! Savupaprikaa kannattaa ehdottomasti hankkia, tuo mahtavaa savun makua safkaan :)

      Poista
  3. Loistavaa ruokaa taas kerran ! Omassa Coleslawessani käytän lähes aina jugurttia tai ranskankermaa kun se majo mäjäys on niin tuhti ja se majo on myös jotenkin niin hallitseva siinä. Paljon raikkaampaa kamaa noilla muilla.

    Mahtavaa ja herkullista vuotta 2014 sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tänks Milma! Majo kyllä tekee slawista tunkkaisen,nyt mäkin heräsin siihen :) jugurtti ja toi sun idea ranskankermasta menee kyllä käyttöön jatkossa.

      Mahtavaa ja herkullista vuotta 2014 myös sinne!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit