Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Arjen pelastus eli Spydäri Salsa Verde

Kunnon Lenkki!
 
 
 
 
 
Kuten olette voineet huomata, on myös blogini mukana Snellman Kunnon Lenkki kisassa. Kisaan osallistuin Indiedaysin kautta, ja blogini valittiin kisaan mukaan. Loogisesti ruoka oli tarkoitus rakentaa Snellmanin uuden kunnon lenkkimakkaran ympärille. Kyseinen makkara on ehtaa jöötiä, sillä se sisältää mukavat 77% lihaksia! Kyseessä ei ole siis mikään "jauho-lihaan verrattavia aineita makkara", vaan sitä mitä lupaakin: Makkara!
 
Kisahan on alkanut jo aikaa sitten, mutta postailen nyt tuon kilpailu annoksen sovitun aikataulun mukaisesti. Skabaan osallistui kaiken kaikkiaan 26 bloggaaja, joten vaihtoehtoa riittää. Palkintona on 500€ lahjakortti tai huippu illallinen ja yksi päivä duunissa Henri Alenin raflassa. Koska olen itekin kokki,jälkimmäinen palkinto kiinnostaa loogisesti minua enemmän. Olisi unelmien täyttymys saada kokkailla idolin kanssa. 
 

Mutta se ruoka.... Enkä ollut näköjään ainoa joka ajatteli, että makkara on makkara,eikä mikään fine dining juttu. Inspiraatiota hakiessa törmäsin jopa Hans Välimäen villeimpien aikojen kuonaan. Nimittäin kaveri oli oikein innostunut kyhään makkarasta jotain kuivattua purua, tai rouhetta. Ihan sille linjalle en lähtenyt, menee jo avaruusmaiseksi muuten. Vai käytättekö itse makkaran tekoon 10 tuntia uunissa kuivatellen? Kertokaa nyt ihmeessä olenko jäänyt jostain paitsi, vai vieläko makkaran kuuluu olla makkaraa? Lähdin siis mukaan aivan simppelisti. Idean ruokaan tarjosi pakasteallas jossa eräs hirvitys lojui: ES Pyttis! Millin kokoisia kovia käppyrä perunoita ja jotain ns.liha biittejä millileen samassa koossa. Hyi!
 
Sitten muistin kuinka pyttipannu onkin niin tavallinen ja nopea sekä maukas ruoka. Päätin vain hieman päivittää sitä vuodelle 2013. Pyttipannua oon tehny varmaan 5 vuotta sitten viimeksi. Pientä muutosta sai aikaan jo Salsa Verdellä ja sitruunalla. Makkaran maustoin mm. fenkolin siemenillä, korianterin siemenillä ja timjamilla.  Sinapiksi tein dijon sinappia jota jatkoin inasen tryffelimurskeella, aika tyyris mutta ainoa kikkailu tässä ruoassa. Kyseinen murske on lojunut kaapissa avaamattoman ties kuinka kauan. Toinen sinappi koostui dijonista, creme fraichesta ja fenkolin siemenistä.
 
Mutta mikäli tykkäätte tästä, niin auttakaa kaveria ojassa ja käykää äänestämässä tätä Snellmanin sivuilla. äänestys tapahtuu tykkäämällä facebookissa. Äänestämällä voit voittaa huippu illallisen, joten nyt äänestämään ja tutustuun muihinkin respeteihin. Kiitos kaikille äänestäjille. Olette huippuja!
 
Lisää infoa makkarasta löydät täältä

Makkarat:
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl tomaattipyreetä
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
 
Paahda siemenet pannulla. Lado paahdetut siemenet, timjami ja oregano mortteliin ja jauha hienoksi. Yhdistä pyree öljy ja mausteet ja hiero makkara ja tomaattikuutioiden pintaan. Annna marinoitua hetki ja grillaa grillissä tai paista uunissa grillivastusten alla.
 
 
 
 
Perunat:
 
1000 g perunaa esim. siikli
yksikyntinen valkosipuli
1⁄2 dl tuoretta minttua
1⁄2 dl tuoretta timjamia
1⁄2 dl tuoretta persiljaa
1⁄2 dl tuoretta basilikaa
1 tl valkoviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
sitruuna mehuineen ja kuorineen
1 rkl sinappijauhetta
 
 
Laita yrtit, sitruunanmehu, etikka valkosipuli,öljy, suola ja sokeri blenderiin ja pyöräytä tahnaksi.
 
2. Keitä kuoritut perunat melkein kypsäksi. Älä keitä liikaa tai perunat hajoaa paistettaessa. Kaada perunat pannuun ja paista voissa ja öljyssä. Lisää sekaan sinappijauhe ja pyörittele perunat jauheessa.
3. Lisää lopussa yrttiseos perunoiden sekaan ja pyörittele pannulla kunnolla jotta perunat maustuu kunnolla.
4. Yhdistä makkarat ja perunat ja tarjoa esim. tryffelisinapin tai fenkolisinapin kanssa.
 
 
Fenkolisinappi
 
1 dl crème fraichea
2 rkl Dijon-sinappia
1 1⁄2 tl murskattuja Fenkolin siemeniä
 
Sekoita sekasin ja tarjoa "Pyttärin" kanssa
 
Tryffelisinappi
 
4 rkl Dijon-sinappia
1 tl tryffelimurskaa öljyssä
 
Sekoita sekasin ja tarjoa "Pyttärin" kanssa
 
 

2 kommenttia:

  1. Pyttipannu on näppärä ruoka, jos edelliseltä päivältä jää sopivasti aineksia. Kivasti olet koonnut tuon annoksen, kun et olekaan perinteiseen tyyliin sekoittanut kaikkea keskenään ja paistanut pannulla.:)

    Harmi, kun suuri osa äänestyksistä on nykyään facebookissa.:( Muuten olisinkin voinut käydä äänen laittamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) tuo äänestyskin on varmaan facebookissa ihan mainostuksen vuoksi,ja sillä varmaan estetään osittain sitä ettei yksi ihminen voi äänestää kuin kerran. En tiedä...

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit