Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 12. joulukuuta 2013

Juhlahumussa valkosipulivodkalla liekitettyä ulkofilettä




Huom! Jos et siedä valkosipulia, niin tässä reseptissä ei ole sinulle juuri mitään. Tässä on nimittäin valkosipulia joka paikassa!

Olen siis mukana Atrian reseptihaasteessa jossa oli kaksi eri kategoriaa : Arjen nautintoja ja Juhlahumua.
Juhlahumua-haasteseen kokkaillaan annos Atrian Kulinaari Pihvinaudan ulkofileepalasta.Arjen nautintoja -haastessa arkiruokaresepti Atrian A-lk. Kulinaari herkkunakeista.

Haasteeseen osallistuvat saivat joulukinkun,1kg:n ulkofileetä ja nakit. Kummastakin kategoriasta valitaan voittajat ja palkinnoksi joululaatikot, ridderheimit sekä ruokansa joko Ravintola Graniitilinnan menuun tai Palmia ravintolan lounaslistalle.

Juhlahumua haasteeseen siis tartun tällä valkosipulipiffi annoksella josta valkosipulia ei ainakaan puutu. Annos ei siitä huolimatta maistu liikaa valkkarilta. Paahdettuna valkosipuli ei ole niin tujua, eikä henkikään "tuoksu" puolison mielestä niin pahalta. Ainakaan minun makuuni, mutta olenkin friikki valkosipulin suhteen. Käärin fileen rullalle jotta saisin annokseen enemmän sellaista pihvin "muotoa". Ison ja leveänkin ulkofileen saa näyttämään hyvältä rullaamalla sen ja sitomalla sen narulla paiston ajaksi. Jos halua kunnon jämäkän muodon niin sitoo lihan ja vuorokausi ennen paistamista. Sitten tuntia ennen liha huoneenlämpöön ja juuri ennen paistamista suolat ja rouhittu pippuri pintaan. Liha jota haasteen myötä sain käyttööni, oli Atrian kulinaarin naudan ulkofile. Liha on Suomalainen, vapaana kasvanutta, laadukasta pihvirotunautaa. Tälläisiä lihoja on aina suuri ilo kokkailla.



Suunnittelin ruoan itsekkäästi sen mukaan mitä itse haluaisin raflassa syödä. En viihdy liian fiineissä paikoissa jo hinnan takia ja vielä vähemmän jos joutuu ostamaan koko vaatekerraston uusiksi vain sen takia. Pihvi saa olla iso ja verinen,valkosipuli saa "haista" ja tarjoilija saa heittää läppää! Toki mielelläni seuraan näiden isojen poikien mielettömiä keksintöjä ruoan suhteen ja sitä kuinka luodaan uusia makuja ja annoksia. En ymmärrä että puhutaan valkosipulista ja haisemisesta, nimittäin valkkarin tuoksu saa aina miettimään herkkuja.
Liekitys tai kuten hienommin sanotaan flambeeraus,on ikivanha  ruoanlaitossa käytetty termi. Liekitettäminen on lyhyesti sanottuna sitä, että kaadetaan kuumalla pannulla olevan safkan päälle alkoholia, kuten konjakkia,vodkaa tai rommia. Myös liköörejä käytetään jälkiruoissa esim. Cointreau tai Grand Marnier. Pääasia liekitettäessä on se, että alkoholi on väh.40-prosenttista.




Monet herkut on syntyneet vahingoista niin myös liekittäminen. Nykyaikaisen liekityksen "kehitti" tarjoilija Henri Charpentier, joka sytytti vahingossa tuikkas tuleen pannullisen ohukaisia, joita oli kokkailemassa Yhdistyneen kuningaskunnan tulevalle kuninkaalle Edward VII:lle. Charpentier havaitsi, että setti itse asiassa parani pikku kämmistä ja näin syntyi liekitys.

Wikipedia antaa minua mutkattomamman selityksen liekitykselle:  Kastikkeen sytyttäminen alkoholilla vaikuttaa sen kemiaan. Kun alkoholi syttyy 65 asteessa, vesi kiehuu sadassa ja sokeri karamelisoituu 160 asteessa, kaikkien näiden ainesosien sytyttäminen saa aikaan monimutkaisen kemiallisen reaktion, varsinkin kun palavan alkoholin pinnan lämpötila on enemmän kuin 240 astetta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että liekittäminen ei ole varsinaisesti ruoan kypsentämistä, vaan enemmänkin maun kruunaus. Liekit sinänsä eivät mausta ruokaa, vaan tärkeintä on siitä jäävä aromi. Jos haluat liekityksestä näyttävän spektaakkelin illanistujaisissa niin tee se hämärässä valossa, sillä liekit ei oikein näy valosassa. Kuten kuvastanikin voi päätellä.

Itse käytin liekittämiseen vodkaa jota ei yleensä suositella, koska siitä jäävä maku on hyvin pieni. Maustoin vodkani kuitenkin jo aikaisemmin valkosipulilla ja sain näin ollen myös makua vodkaani. Valkosipulivodkan tekoa suosittelen kaikille niille jotka tykkäävät valkosipulietanoista. Liekittämien toimii myös etanoille hyvin. Lisäät vain reilusti valkosipulinkynsiä vodkapulloon ja annat maustua n.3-4vrk ennen käyttöä.



Valkosipulivodkalla liekitetty ulkofilee 4lle:

n.800g Ulkofilettä (Atria Kulinaari)
suolaa
pippuri
paistinarua
timjamia
Liekitykseen: Valkosipulivodkaa
Paistamiseen: Öljyä ja voita

Pujota paistinaru lihaan ja solmi tiukaksi pötköksi. Anna muotoutua yön yli kylmässä. Voit myös kiireessä paistaa pihvit heti. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista pannulla väri ja lisää sitten voita ja timjamia ja paista kaunis pinta. Paistaessa lusikoi vaahtoavaa voita lihan päälle. Kypsennä loppuun uunissa. Aseta lihaan mittari ja anna olla kunnes sisälämpö on 56 astetta (medium) anna vetäytyä. lIhan sisälämpö nousee sen aikana vielä n.2 astetta. Liekitä kaatamalla pannulle vodka ja sytytä se tikuilla tuleen, anna alkoholin palaa loppuun. poista narut ja tarjoa.


Valkosipulikreemi:

2rkl Paahdettua valkosipulia
5rkl majoneesia
2rkl creme Fraichea

Nosta 2 kokonaista valkosipulia kuorineen uuniin ja paahda 200 asteessa n.40min tai kunnes pehmeitä. Jäähdytä. Purista sisus ulos ja paseeraa halutessasi.

sekoita keskenään majo,fraiche ja 1 kokonainen paahdettu valkosipuli. Anna maustua kylmässä.

Valkosipuli-punaviinikastike:

5dl lihalientä
5dl punaviiniä
fariinisokeria
1 kokonainrn paahdettu valkosipuli

Kaada lihaliemi ja punkku kattilaan ja keitä kunnes n.8dl jäljellä. Lisää sokeri ja valkosipuli ja anna kiehua kunnes 4dl jäljellä. Vatkaa sekaan voi ja siivilöi. 


Valmista punaviinikastike ja soseuta sekaan 1 paahdetun valkosipulin sisus

Valkosipuli-palsternakkapyre:

500g palsternakkaa
4 valkosipulinkynttä
2,5dl kermaa
2,5dl maitoa
suolaa
50g voita

Keitä pieneksi pilkotut palsternakat kermassa ja maidossa niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Kun palsternakat on pehmenneet ja kerma-maitoa enää noin 1dl jäljellä,soseuta ja lisää voita kuutioina. Lisää suolaa oman mukaan. 

22 kommenttia:

  1. Jos ei tällä reseptillä heru voittoa, niin ei sitten millään! Näyttää ja kuulostaa todella hyvälle.:) Valkosipulia ei voi koskaan olla liikaa, sanoo hän, joka vielä kymmenkunta vuotta sitten vihasi valkosipulia yli kaiken.;) Liekittämistä olisi kiva joskus kokeilla, mutta en minä kotikeittiössä uskalla alkaa tulella leikkimään muuta kuin toholla.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) ollaan samaa mieltä ainakin valkosipulista,sitä ei todellakaan voi olla liikaa!

      Nyt rohkeesti liekittämään,mutta ei sen liesituulettimen alla ;)

      Poista
  2. Valkosipulia ei voi koskaan olla liikaa :) Tämä näyttää kyllä niin järjettömän hyvältä, että varmasti pärjäät! Onnea kilpailuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Anu! Kiva et säkin piipahdit kommentoimaan pitkästä aikaa :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Sellanen 200g! Kaikki sen alle ja ilman vodkaliekkiä on pikkupoikien :D

      Poista
  4. Kyllä tulisin syömään :), valkosipulia ja paljon kiitos!

    VastaaPoista
  5. Valakosipulia ei voi olla liikaa! Kelepaa sellasennaan, vaikka leivän päälle :D Joskus harvoin pittää rajottaa raa'an valkkarin syöntiä, kun täytyy esittää normaalia ja ei saa lemuta miltään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että valkosipulifriikkejä on enemmänkin. Ja kyllä,sellaisenaan vaikka leivän päälle :)

      Poista
  6. Kyllä tilaisin! Tosi hyvä vinkki tuo sitominen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tänks! Juu,sitomalla saa hyvää ryhtiä ulkofileeseen!

      Poista
  7. Valkosipulia ei voi koskaan ikinä milloinkaan olla liikaa! upea setti, taas kerran! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Annemi,taas kerran :) ohjeen valkosipulin määrän voi tuplata :D

      Poista
  8. onnea skabaan - sä oot ihan pettämätön kun lihasta puhutaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitza! Sä oot ihan pettämätön kun ylipäänsä ruoasta puhutaan ;)

      Poista
  9. Onnittelut, upea annos - olet todellakin voittosi ansainnut :) Mukavaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna :)ja oikein maukasta joulua sinnekin!

      Poista
  10. Nuan vaan otit ja voitit! Eipä tuo mikään ihme ollut, kun annosta kattoo. Onnea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuan pääs käymään :D kiitos Nanna ja annoit kovan vastuksen!

      Poista
  11. Nam! Täytyy kokeilla uuden vuoden vieraille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tällä ainakin kokki saa huomion kun laittaa liekittäen ;)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit