Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 26. joulukuuta 2013

Piilota piirakkaan! Rapea päältä, kermainen sisältä!





Huh, alkaa olla joulu ainakin ruokien osalta paketissa. Taas voi todeta joulun olleen herkullinen, liiankin herkullinen. Nyt nuo rosollit,kinkut ja laatikot alkavat kääntymään itseään vastaan. Tänä(kin) jouluna pysähtyi taas katsomaan sitä ruoan määrää pöydässä ja lautasilla. Ruokaa on pöydät pullollaan, niin myös vatsat. Silti sitä ruokaa jää yli, ja ihan kunnolla. Tämä ei tietysti päde kaikissa perheissä ja usein minusta tuntuu että vain meidän suvussa on tapana laittaa mieletön määrä kaikkea erilaista joulupöytään. Tänäkin jouluna pöydässä paikkansa lunasti mm. Kinkku, hevosenpaisti, poropata poronpotkasta, sienisalaatti, graavilohi,graavisiika, savusiika, laatikot, juustot, rosollit yms. Eikä tuossakaan varmasti kaikki ollut. Normijouluista poikeiten porukasta puuttui smetana ja mäti, lipeä kala yms. 

Ainoa tärkeä asia joka joulusta puuttui oli lumi. Lapset työnsivät Stigaa ja potkukelkkaa märällä nurmikolla. Me isännät lämmitimme puusaunan mutta kieriskely lumihangessa jäi unelmaksi. Vaihtoehtona oli kieriä mutaisella nurmikolla, ei kiitos. 

Tarjontaa riitti ja syöjiäkin oli, mutta ainahan jotain jää yli. Niin käy joka joulu. Blogit on täynnä vinkkejä näiden jämien tuhoamiseen ja uudelleenkierrätämiseen. Kannan oman panokseni tähän vinkkien viidakkoon piirakan muodossa. Piirakka on siitä kätevä, että sinne on hyvä tunkea lähes kaikki mitä yli jää. Nyt sinne oli hyvä tunkea kalkkuna ja serrano sekä stiltonjuusto sekä hapankaali. Voih, miksi tätä ei ole tullut ennen tehtyä?

3 kpl lehtitaikinalevyjä
400g kalkkunaa/kanaa/possua yms.
100g serranoa/ pancettaa
150g hapankaalia/kaalia/purjoa
1 sipuli
2dl kermaa
100g stilton/aurajuustoa
öljyä
50g  voita
2rkl vehnäjauhoa
valkopippuria
suolaa

ruskista lihat öljyssä. Nosta sivuun. Lisää pannulle voita,öljyä, kaali,sipuli ja serrano. Paista hetki ja lisää sitten kerma. Kun kerma kiehuu niin lisää sekaan jauho ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää viimeisenä juusto ja anna muhia hetki kunnes neste suurustunut. Kauli taikinalevyt ja kaada täyte vuokaan. Aseta taikina kanneksi päälle ja valele kanamunalla. 



Joulu on nyt taputeltu kinkkujen osalta, nyt keskitytään uudenvuoden herkkuihin. Kaikkea kivaa, siis hyvää  tulossa! Rauhallista ja makoisaa joulunaikaa kaikille.

6 kommenttia:

  1. Samoissa hommissa täälläkin! Huomenna teen palapaistin lopusta painemen piiraan ja nyt on uunissa iso piirakka, johon meni loput loimulohet ja toiseen päähän kinkunjämät.

    VastaaPoista
  2. Uuh, onneksi joulusesonki on ohi, sanoo toisinajattelija ;). Mutta aina voi kokata jouluksikin sitä mitä on herkullisinta omasta mielestä. Uutta vuotta ja uusia ruokaperinteitä rakennellen!

    VastaaPoista
  3. mä jo huokasin helpotuksesta. 2 päivässä söin itteni yli joulusafkasta :) onneks tulee uusvuosi ja saa syyn herkutella!

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit