Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

lauantai 18. tammikuuta 2014

Cowboy Chili


Mäkin syön chiliä! Ennen söin hyvin paljonkin mausteista/tulista ruokaa mutta se jäi innostuttuani muista jutuista. Lisäksi kuontaloni ei enää kestä kauhean tulisia juttuja, joten Poppamies ei kuulu minun kaveripiiriini. Maltillisesti ja samalla sopivan ärhäkästi maustettu texmex-henkinen setti kyllä uppoaa venyneen mahalaukkuni sulatukseen. 

Onneksi tulisuus on käsitteenä iisi ja ihanat lähikauppamme myyvät mitä erilaisimpia sooseja, eri tulisuusasteilla ja tämän vuoksi pystymme kukin säätelemään tulisuutta mieleiseksemme. Ruoan rungon ei siis varsineisesti tarvi olla mitään dynamiittia, vaan sitä voi sitten lisätä erikseen. Toisinpäin se ei oikein onnistukaan. 

Lisäksi liika tulisuus pilaa mielestäni ruoan. Eräässä ketjupaikassa vuosia takaperin sain habaneroburgerin josta sain ainakin 5 mahahaavaa kerralla! En oikein tykännyt. Kaiken kukkuraksi tuon burgerin takana 99%:lla varmuudella oli vieläpä nykyinen työkaverini. Tämä kokemus on siis tuonut meidät vielä saman lieden äärelle kokkaamaan. 

Sen olen jo anteeksi antanut mutta hieman katkera olen varmaan loppuun asti. Nyt kuitenkin kokkailin omille hermoille sopivaa chilipataa. Ohjeen tai ainakin osan siitä bongasin jostakin tanskalaisesta reseptijutusta. Cowboy Chili vaikutti nimellisestikin jo äärettömän hyvältä, niin sitähän oli tehtävä. Cowboyt, nuo autenttiset isännät jotka usein kuvataan kurttunen sätkä huulessa iltanuotiolla sai ruokahaluni nousemaan.

Alkuperäiseen ohjeeseen kuuluisi nauta mutta joulukuussa saapuneesta 25kg:n heppaerästä oli vielä syömättä osa, niin todellisina Cowboyna toverini kanssa uhrasimme heppamme pataan ja kävelimme loppumatkan. Itse asiassa hevosenliha sopikin maultaan tähän loistavasti. Ruoan kruunasi vielä loppuvaiheessa sekaan lisätty tummasuklaa. Kyytipojaksi päätyi maissilastuja, tortillalättyjä, ranskankermaa sekä mielettömän hvyää chipotlesoosia.  Pam! Loistavaa!


2kg hevosta
250g possunkylkeä
1purkki papuja (Heinz)
1 varsiselleri paloina
2 sipulia silputtuna
2prk Muttia
2rkl Chilitahnaa
chipotlesoosia (heinz) lisätiin lopussa oman maun mukaan
1 solo valkosipuli raastettuna
1rkl juustokuminaa
½ rkl korianterinsiemeniä jauhettuna
½rkl sinapinsiemeniä jauhettuna
tuoretta korianteria silputtuna
suolaa
mustapippuria

paahda 2cmx2cm kokoiset lihapalat ja pieneksi pilkottu kylki 300asteisessa uunissa n.6min. Paahda siemenet kuivalla pannulla ja nosta sivuun odottamaan. Freesaa sipuli ja nosta pataan ja lisää kaikki loput ainekset suklaata lukuunottamatta. Lisää sekaan lihat ja hauduta 150 asteisessa uunissa 2½ - 3 tuntia. Lisää suklaa viimeisenä ja sekoita. Itse raastoimme vielä tuoretta valkosipulia juuri ennen syömistä.


8 kommenttia:

  1. Jos chipotlesta tykkää niin suosittelen tutustumaan johonkin toiseen merkkiin. Jos tuo heinz maistuu hyvälle mielestäsi niin voin lähes luvata, että muut vastaavat soosit ovat erinomaisia (Tuo heinz on todella monen chilipään mielestä todella huonoa verrattuna vastaaviin). Chilissä on se hyvä puoli, että chiliä on todella montaa erilaista lajiketta, joten tulisuutta voi säädellä sopivaksi :) Onko tämä menossa kenties tammikuun ruokahaasteeseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse asiassa edes tiedä tammikuun haastetta :D olin ihan unohtanu koko jutun. Viime vuonna osallistuin lähes jokaiseen.

      Varmasti chilinaamojen mielestä on parempiakin sooseja. Ite diggaan niinkin vaatimatonta lientä kuin Tabasco. Heinz Chipotle toimi hyvänä korvikkeena ja mä tykkäsin. Pitää kyllä tutustua myös muihinkin :)

      Poista
    2. http://vastahanka.fi/tammikuun-ruokahaaste-chili/ tuossahan se :)

      Poista
  2. Minustakin lämpö on polttoa parempaa - minä haluan maistaa ruokani, en vain tuntea tulena kielen päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin on Minna :) Samaa mieltä. Tosin makuasioita tämäkin.

      Poista
  3. Paljon tähän laitoit sitä suklaata??=) vai enkä vaan nää määrää missään...=D

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit