Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Ihana Ragu eli kotimaista kania Italialaisittain & appelsiini cremolata


Vaikea on keksiä mitään sen parempaa kuin pitkään haudutettu pataruoka. Niitä kun puoltaa hyvinkin pieni työmäärä ja se vähäinenkin työ on lähinnä pilkkomista. Raskainta koko hommassa on odotella ruokaa joka puskee tuoksuja ilmoille.

Olen säkämiehiä ja taidon sijaan minulla kävi jälleen tuuri. Lisäksi olen koijari, ainakin mitä otsikointiin tulee. Sain nimittäin pienen kasan jäniksen fileitä toverilta joka metsällä käy ja mikä sen parempaa. Kani tai jänis, molemmat menee. Molemmissa on makua, mutta jänis on vieläkin maukkaampi. Ensin mainittu on lähinnä kuin kanaa, eli kanin sijaan voi kanaa käyttää huoletta. Fileet oli pieniä ja niitä saa laskea suorilta 3-4 kpl per syöjä, pieneen nälkään. Muistahan tämä käyt jänöjussia ostamassa. Ihan jokaisesta naapurin lähikaupasta tuskin jänöä löytyy, mutta tämän ruoan voi tehdä mistä vaan lihasta.

Jäniksen liha, ainakin filee on todella kuivaa. Siinä ei rasvaa ole laisinkaan ja siksi se on hieman haastava kokattava. Pelkkiä fileitä paistettaessa ne on hyvä kääriä pekoniin tai täyttää jollakin rasvaisella. Pataruokaan ne upposi hyvin, sillä läskin virkaa hoiti chorizomakkara. Pursotin muutamasta chorizosta lihat suolesta pois ja paistoin pataan. Chorizo tai paitsi makua, myös rasvaisuutta.

Makua pataan toi myös fenkoli joka sopii hyvin yhteen chorizon, tomaatin, appelsiiinin ja valkosipulin kanssa. Padassa haudutettuna maku ei ole edes kauhean voimakas. Voit siis fenkolifanina lisätä paahdettuja ja murskattuja siemeniä lisäksi. Tässä nyt siis hyvä pataruokapohja lähes mille tahansa lihalle. Todettu hyväksi häränhännille ja Osso Buccollekin.

Koska appelsiinit on nyt huimassa kuosisssa kaupanhyllyillä, niin kannattaa vielä kyhäillä padalle appelsiini cremolata. Helppo herkku, lähes vaivaton tehdä ja maksaa sen pienenkin vaivan takaisin maullaan. Sopii hiton hyvin fenkolin ja lihan kanssa. Kaikki vain sekaisin ja lautaselle kruunuksi.

3rkl persiljaa
pikkasen raastettua valkosipulia
1 appelsiinin kuoret
loraus oliiviöljyä

Tätä ne italiassa tekevät kanille, nyt ollaan Suomessa ja kokataan jänöä! 4v.poika diggas, eli toimii! Muttia meillä on käytetty jo vuosi. Henri Alen ei siis vaikuttanut ostopäätökseen, eikä saanut kokkaamaan #somemunakasta. Mutti on jees, ja siitä sai kivan valokuvan.





1kg jänistä,kania,kanaa, nautaa tai mitä keksit
2kpl chorizomakkaraa (raaka)
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
1 iso sipuli
1 solo valkosipuli
1 fenkoli
1tölkki Mutti-tomaattimurskaa
5dl kanalientä
3dl valkoviiniä
1rkl savupaprikajauhetta
1 oksa rosmariinia
2 oksaa timjamia
1 appelsiinin mehu
jauhoja
suolaa
pippuria

Pyörittele lihat jauhoissa ja ruskista padan pohjalla. Lisää sitten sekaan chorizo,savupaprika, sipulit,selleri,fenkoli ja porkkana ja lisää öljyä. jatka kypsentämistä kunnes kasvikset pehmenee ja makkara saa väriä. 

Lisää sekaan viini ja anna porista kunnes puolet jäljellä. Lisää sitten yrtit, mutti ja kanaliemi sekä appelsiininmehu. Lisää suola ja pippuri. Anna kiehahtaa ja nosta 150 asteiseen uuniin ja anna muhia n.3tuntia.

Nauti spaghetin ja appelsiini cremolatan kera


12 kommenttia:

  1. Hahaa...luulin olevan sukupuuttoon kuoleva laji, ihminen joka käyttää sanaa "koijari". :) Mä käytän usein (muita haukun, en itteeni...)

    VastaaPoista
  2. Olen tässä jänistä vähän kaipaillut uuteen, isoon valurautapataani, jonka sain joululahjaksi. Ei vain ole pitkäkorvaa vielä näkynyt, eikä hirveä ja peuraa. Nyt alkaa vihdoin olemaan talviset ilmatkin, niin pataruokia olisi kiva tehdä.:) Hyvä idea maustaa gremolata appelsiinilla. Sopii kivasti kalankin kanssa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi jänistä on hyvin tarjolla täällä,samoin hirveä mutta peura on vähissä ja kallista. Peuraa kyllä yritän metsästää.

      Eiköhän jänöjä kohta ilmaannu. Tää "talvi" on saanu luonnon kaloja myöten sekaisin.

      Hitsi,hyvä idea tuo cremolata kalalle!

      Poista
  3. Jäniksen filettä, hyvät vaihtokaupat sulla! Onko fileetkin yhtä riistaisen makuisia? Olen syönyt elämäni jänisannoksen omassa veressään haudutettuna, Barbarescon mailla slow food -liikkeen kantapaikassa. Oli muuten mustaa ja hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mielettömän hyvältä tuo annos omassa veressä ja varmana oli mustaa :)

      Fileet on jäniksessä todella riistan makuisia. Näin ylikypsänä maku on myös todella maksamainen (onko sellasta sanaa edes :D ) mutta herkkua on siis fileetkin.

      Poista
  4. Onpa huikean kuuloinen ragu, nam! en ole vuosiin syönytkään jänistä mutta muistelen sen olevan oikein makoisaa oikein valmistettuna :) Chef Jones, sä olet kyllä mun pastaidoli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, oikein pastaidoli :D hiano kuulla! Oikein muistit,jänis on todella herkkua.

      Poista
  5. Ihan täydellisen kuuloinen ragu! Kiitti fenkolinsiemen-vinkistä, tuota täytyy ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ;)

      Paahdetut ja murskatut fenkolisiemenet on mahtava mauste mihin vain ruokaan.

      Poista
  6. Kani tai jänis, molemmat hyviä ! ja herkullisen kuuloinen resepti, chorizoakin vielä niin ei voi olla kun hyvää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valittamista kummastakaan :) ja kyllä,chorizo kruunaa ruoan kuin ruoan!

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit