Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

perjantai 3. tammikuuta 2014

Rustiikin kanasalaatin kruunaa ihana anjovisvinaigrette




Jokunen päivä sitten minulta kysyttiin, että haluaisinko poronkieliä ja tehdä blogiini jotain kevyempää ruokaa vuoden alkuun. Vastasin molempiin myöntävästi. Nämä 2 asiaa ei liity toisiinsa, ainakaan vielä sillä kieliä odotellaan innolla. Sen sijaan kieliä odotellessa sain valmistettua kevyttäkin ruokaa, eli olen siis täyttänyt toiveen eräälle Tarjalle jolle kokkaaminen tuo energiaa.  

En ole mikään maailman kovin salaatinsyöjä. Syön kyllä salaattia kun sitä tarjolla tai jääkapista löytyy mutta salaattireseptien sijaan olen kovin ideaköyhä. Nekin hyvät salaatit joihin ideoita on, niin ne ovat lähinnä salaatteja jotka eivät juuri sisällä salaattia. Kuulostaa typerältä? - Joo! Mutta esimerkiksi perunasalaatti jossa on perunaa,majoa,suolakurkkua ja sipulia ei ole kovin salaattipitoinen nimestään huolimatta. Aivan kuin se, että leikkaa munakoison paksuksi pihviä muistuttavaksi ja ristii sen sitten pihviksi. Nyt olen jo ärsyttävän pikkutarkka ja siirryn aiheeseen nimeltä anjovis.

Anjovisvinaigrette on nimittäin huumaavaa kamaa salaatissa. Tästä monet diggaa vaikka inhoisivat muuten kalaa missään muodossa. Tämä johtunee siitä, että kastike on maultaan kuin caesarkastike. Pohjakin on sama. Tässä vinaigretessä kyydistä on jäänyt pois keltuainen ja Worchestersoosi. Muutenhan kyseessä olisi se legendaarinen Caesar. Vinaigrette on myös hieman kevyempi soosi, eikä majo pääse tekemään siitä tuhdimpaa. 

Sitruunan, anjoviksen, valkosipulin ja oliiviöljyn yhdistelmä on jo raaka-aineiltaan vaatimaton ja jopa tylsän turvallisen oloinen mutta oikea makupommi salaatille kuin salaatille ja sopii esim. salaattiin jossa on käytetty lammasta tai kalaa. Myös ihan vihersalaatille oikein naseva kaveri. 

Minä paukutin kanasalaattini tai oikeastaan broilersalaatin luomubroilerin jämistä. Salaattisekoitus koostui erilaisista rehuista joita kaapin perukoilta löytyi. Broilerin lämmitin ensin ja isot krutongit hieroin valkosipulilla, lorautin päälle hieman oliiviöljyä ja paahdoin kuivalla pannulla. Helppoa ja hyvää ja ennen kaikkea kevyttä!

Kanasalaatti 2:lle

200g kotimaista luomubroiskua revittynä 
kourallinen rucolaa
kourallinen romainea
kourallinen punasikuria
3-4tl anjovisvinaigretteä
jättikrutonkeja

Unohda puukkko ja revi salaatit lautaselle. Näin kaikki vitamiinit yms pysyvät salaatissa. Sekoita kaikki sekaisin ja lisää vinaigrette. Lisää lautaselle ja nostele päälle lämpimät kanat ja krutongit.

päälle:
pippuria
rosmariinia
parmesaanilastuja




Anjovisvinaigrette

1 sitruunanmehu + pikkasen kuorta raastettuna
1tl sokeria
4 anjovisfileetä + hieman lientä purkista
n.3/4dl hyvää oliiviöljyä
1/2 valkosipuli raastettuna (solo)
(suolaa tarvittaessa)

Kaikki sekaisin kulhoon. Soseuta koneella. Jos et käytä blenderiä tai sauvasekoitinta, niin kastikkeen voi tehdä myös hakkaamalla anjovikset morttelissa ja yhdistämällä sen jälkeen kaikki ainekset siinä.

18 kommenttia:

  1. Poron kielestä olen nyt kyllä totaalisen kateellinen :). Ihana kuuloinen ja näköinen salaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syytäkin olla :) sen verran herkkua kuitenkin ja mä jouduin kateellisena oleen jääsavuporosta josta puhuit :)

      Poista
  2. Anjovisvinaigrette onkin ihanaa!
    Minä aina mietin että miksi Suomessa (ja parissa muussa maassa) anjovikseksi kutsutaan kalaa,joka on tehty kilohailista,kun taas täällä ja muissa Välimeren maissa anchovy,joka kuulostaa niin samanlaiselta,on tehty pienemmästä sardellikalasta. Täällä ei siis ole tuota kilohailianjovista mutta varmaan vinaigretista tulisi hyvä myös kun käyttää sardelleista tehtyä säilykettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo oli uutta itellekin! Kiitos sivistyksestä :)

      Uskon että vinaigrette onnistuu yhtä hyvin myös sardelleista!

      Poista
  3. Tulinpa uteliaaksi siitä poronkielestä. Olen sen verran sivistymätön etten ole koskaan kieltä edes uskaltanut syödä- saati itse valmistaa :)

    Anjovisvinaigrette kuulostaa taivaalliselta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uteliaisuutesi palkitaan lähiaikoina :) kieli on mahtavaa varsinkin keitettynä. Poronkieltä kehuvat parhaaksi.

      Vinaigrette oli kyllä huippua!

      Poista
  4. Ihanan näköinen salaatti. Tähän aikaan vuodesta salaatit maistuvat juhlakauden jälkeen.
    Anjovis on herkkua kastikkeissa ja me palasimme kotitekoisen majoneesin pariin uutena vuotena muutaman vuoden tauon jälkeen. Että se voikin maistua hyvältä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna!

      Salaatit kyllä maistuu raikkaalta ja kevyiltä tuhtien mättöjen jälkeen. Pitäisi vaan useammin syödä rehuja.

      Itse tehty majo ja ylipäänsä majot maistuu kyl aina jos harvakseltaan syö :D

      Poista
  5. massiivinen poronkielikateus! joulun aikana oli tarkoitus myös etsiä pohjoisesta erinäisiäkin porojalosteita mutta kauppaan unohtuivat kaikessa muussa tohinassa... :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah,hah :D kuinka usein olenkaan kadehtinut sun mustekaloja ja iberico-possuja :)

      Voisin antaa sulle yhden yhteystiedon josta saisit kyseisiä herkkuja pakasteena kotiovelle?

      Poista
  6. Kuules, mun on nyt aivan pakko kehua näitä sun kuvia! Niin hienoja! Eikä vain tässä postauksessa, vaan tämän viimeisen vuoden aikana on näyttänyt tapahtuvan ihan mieletön kehitys. Sulla on jo pitkään ollut todella kivoja kuvaideoita, siis aivan super ihania ja rustiikkisia. Mutta nyt viimeisen puolen vuoden aikana sun kuvissa jotenkin kaikki muukin on loksahtanut kohdalleen. Ja valo on parantunut ihan huimasti! Kaikki keltaisuus valossa on poissa. Kerropa salaisuutesi :) Miten onnistut saamaan noin hyvän valon kuviisi tähänkin aikaan vuodesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho,kiitos ja pirullisen kiva kuulla että kehitystä on tullut :)

      Ja salaisuus on: En oikeastaan tiedä. En käytä mitään lisävalohässäköitä vaan päivystän hyviä päivänvaloja :D iltavuoroa tehdessä osun hyvin 12-14.00 edes hitusen kirkkaalla ajalla räpsimään kuvat. Räpsin myös sen 50 kuvaa kerralla ja ronkin parhaimmat :)

      Poista
  7. Aivan ykkönen tämä anjovisvinaigrette. Testaan.

    VastaaPoista
  8. Anjovisvinegrette on huippua ! Mä yritän aina hakata anjoviksen vihaaien päähän että ei se ole sama ja pahaa kun sitä käyttää mausteena vaikka juuri caesarinkastikkeessa tai esim pastakastikkeessa.

    Poronkieli postausa odotan jo innolla !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot aivan oikeassa! Anjovispasta muutes on ihan huippua ja paahtopaisti anjovissoosilla :)

      Poronkielestä postausta tulossa heti kun kielet saapuu!

      Poista
  9. Voihan höhheli, ettei anjovista saa nythetijaäkkiä mistään. Muuten olisin lähtenyt samantien kokeilemaan tuota vinaigrettea. Mutta kunhan pyhät saadaan pois alta, niin tuo kastike menee kokeiluun aivan välittömästi :) Herkullisen näköinen salaatti muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitsa Anu! Voih,sä ihastut kastikkeeseen. Täälllä sitä on syöty 3 päivää :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit