Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Karitsankaretta meksikon malliin

 
 

 
Ei nämä yhden päivän vapaat ole mistään kotoisin! Ja vielä kun juuri merenrantaan päästyään alkaa satamaan kaatamalla! Mutta sateen ja merituulen pieksemänä sain sähköpostia, että olin voittanut Murun-kirjan Vihannes netin reseptikilpailusta johon osallistuin loimulohella ja parsa-mansikkasalaatilla. Tuota Muru kirjaa olenkin halunnut ja monet sitä kehuneet ja joillekin se on kuin ruoanlaittajan raamattu. Noh, nyt pääsen tutustumaan tekeleeseen.
 
 
 
Näin sadepäivänä on kiva herkutella hieman tuhdimmalla, mutta silti niin mausteisella ruoalla.  Mielestäni Jamie teki joskus jotain samantapaista herkkua töllössä, varma en ole, mutta mieleeni jäi paprikajauhe ja muskotti kareiden päälle, ja niistä tulee väkisinkin herra Oliverin maustaminen mieleen. Eli, Karitsankaretta hieman mausteisella menolla, nyt saa olla makua ja ripaus potkuakin,raikkautta tarjoaa raastettu sitruunankuori.  Kareet on äänin 100-0 parasta mitä tuosta luonnonkappaleesta saa irti. Ja kyllä, se on mielestäni ehdottomasti syötävä mediumina jotta siitä saa parhaan maun ja tuntuman irti. Kareet on kyllä aika tyyriin hintaisia, ainakin kauppahallissa (n.30€/kg) mutta sateenpilaaman vapaapäivän kunniaks voi hieman rönsyillä. Aina on tekosyy ostaa karetta, esim. grillaus!
 
Lisukkeeksi tuon meksikon teeman mukaisesti tein kvinoaa jota kaapissa lojui, sekä limejogurttia. Limejogurtti raikastaa mukavasti naamavärkkiä hieman mausteisen kareen jäljiltä. Ja se kvinoa, se sopii aina, minkä kanssa tahansa.
 
Limejogurtti
 
1prk Maustamatonta jogurttia
1 limen kuori ja mehu
suola & pippuri
 
yhdistä kaikki ja anna maustua kylmässä.
 
 
 
Mausteseos
 
1,5tl paprikajuhetta
0,5tl Cayannepippuria
0,5tl Kurkumaa
1tl kuminaa
1 raastettu solo valkosipuli
Jauhettua muskottipähkinää
1 tuore punainen chili
1 sitruunankuori
tuoretta rosmariinia
Kuivattua timjamia
Merisuolaa & Pippuria
 
Puhdista kareet huolella kalvoista ja muista ylimääräisistä roippeista. Hyvä renssaus palkitaan siinä vaiheessa kun alat syömään,eikä mitään sitkeitä kohtia ole. Kareissa on sitten aika paljon putsattavaa.
 
Mausta kareet reilusti paprikalla, itsellä oli käytössä paprikajauhetta jonka sain tuliaisena unkarista. Mukavan tulista maustetta. Saman maut saat yhdistämällä normaalia paprikajauhetta ja jauhettua chiliä. Lisäksi vielä kuivattua  kuminaa, rosmariinia, timjamia tuoretta chiliä, raastettua sitruunankuorta,pikkasen cayannepippuria, suolat sekä pippurit. Myös tilkka oliiviöljyä sekaan, niin saat maustetahnan aikaan. Hiero maut lihoihin ja anna marinoitua rauhassa yön yli tai ainakin tunnin kylmässä. Irstaan hintainen raaka-aine, joten anna maustua rauhassa.
 
Paista pannulla kareisiin väri. Kypsennä loppuun 160 asteisessa uunissa 12-14min. Anna vetäytyä 5-8min ja leikkaa paloiksi. 

18 kommenttia:

  1. Mahtavasti onnea tuon voiton johdosta!Ja hieno palkinto!

    VastaaPoista
  2. Onneksi olkoon voiton johdosta myös minulta! :) ja pakko sanoa että nämä sinun karitsan kare-herkut saavat veden kielelle :) meilläkin herkuteltiin tänään meksikolaisilla mauilla, mutta meillä mentiin vähän perinteisemmin tortilloilla / burritoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,kiitos :D kiva kuulla. Tortillat ja burritot on niin hyviä. Kerran tein yli kilon tortillan ja hyvin jakso ahmia :)

      Poista
  3. Onnea onnea, meni taas niin oikeaan kohteeseen :) kyllä tässä taas tuli tehtyä virheliike, kun tulin tänne näin iltasella ja maha kurnii jo muutenkin, todella herkunnäköistä karetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos paljon Sarppu. Ei se ollu virheliike :) nyt vaan kareet tulille. Kiva kuulla,että tykkäsit!

      Poista
  4. Herkullisen näköistä karetta! Ja onnea voitosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,kiitos! Blogiasi ja komeita kuviasi seurraneena on aikas kiva kuulla että diggailit tästä!

      Poista
  5. Onnea voitosta- Murun kirja on ihana. PItääkin ottaa taas uudelleen luettavaksi (jos nyt jossain vaiheessa taas ehtii).
    Herkullisen näköinen kare.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos Minna. Muistan että ylistit tuota Muru kirjaa. Innolla odotan uutta opusta

      Poista
  6. hienoa on! onnea täältä meidänkin puolesta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset lähtee pohjanmaalta Andalusian aurinkoon :)

      Poista
  7. Onnea ja herkullisen näköinen sekä kuuloinen ohje!

    VastaaPoista
  8. Onnea voitosta. Näyttääpäs herkulliselta.:)

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit