Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 30. heinäkuuta 2013

Macig Dust Osso Bucco piffit, eli herkkua halvoista ruhonosista


Osso Buccoa, eli tutummin naudanpotka ei ole mikään perinteinen grilliliha. Ehkä siksi, että sitä ei voi tuosta vaan grillata. Tai voi, mutta en suosittele ellei sitten tykkää sitkeästä lihasta. Osso Bucco tosin on pienellä vaivannäöllä todellista herkkua. Kun puhutaan halvoista ruhonosista, niin ainakin itse lasken naudanpotkan kyseiseen kastiin. n.10-12€ kilohinnoissa liikkuva potka on vielä sidettävän hintaista, itseasiassa samoissa kilohinnoissa kuin jauheliha.

Ennen kuin tätä herkkua sinne grilliin heittää, niin kannattaa alottaa valmistelut muutama tunti ennen h-hetkeä. Kuten kaikki muutkin halvemmat ruhonosat, myös osso bucco vaatii vähintään 2 tunnin haudutuksen. Tämän jälkeen kinttu on valmista grilliin.

Kuten aina, kunnon liha vaatii kunnon mausteseoksen. Hyvän lihan lisäksi, tässäkin ruoassa myös mausteseos on pääosassa. Liha maustetaan huolella ennen uunia ja vielä toistamiseen sen jälkeenkin. ja kyllä tämä puhtaasti fileen pesee, siis minun mielestäni. Kukin päättäköön itse, mutta suosittelen kokeilemaan jos buccoo ei teidän grilleissä ole ollut. Kyllähän tämä herkku onnistuu ilman grilliäkin, jos kotiuunista löytyy grillivastukset. Tai sitten nauttii vain ihan rehdisti suoraan padasta valkosipuli-kermaperunoiden kanssa. Nam! Macig Dust mausteseos Jonas Crambyn käsialaa ja sitä muokkailin myös omaan herkkuuni, suosittelen.


Macig Dust
 

Mausteseos 1,5kg:lle lihaa (mikä tahansa liha käy)
 
1/2dl Sormisuolaa
1/2dl kuminaa

1dl savupaprikajauhetta
2rkl Sinappijauhetta
2rkl mustapippuria
1tl Valkosipulijauhetta
2rkl Cayannepippuria
1/2dl ruokosokeria
 
 

Yhdistä kaikki aineet ja jauha jauheeksi.




Valele lihat mausteella, käytä n.1/3 alussa ja kaada sekaan öljyä. anna marinoitua kylmässä. Ota lihat huoneenlämpöön ja paista pinnat pannulla. Osso Bucosta muuten kannattaa napsasta vaikka saksilla sivuilla olevat kalvot,ettei lihasta tule kupin mallinen hauduttaessa. Laita lihat pataan ja lisää perään lihalientä sen verran että lihat peittyy. Anna muhia 150 asteessa ainakin 2 tuntia. Nosta lihat padasta. Grillaa lihat grillissä tau uunissa vastusten alla välillä käännellen. Yhdistä loppu mausteseos ja hunaja. Valele lihoja koko ajan grillatessa.

perjantai 26. heinäkuuta 2013

Täydellinen suklaakakku,ainakin omasta mielestä

 
 
 
 
Kakkujen tekeminen ei ole minun hommaa. Karsastan niin monimutkaisia ja aikaa vieviä asioita keittiössä kuin nivusihottumaa. Nyt kuitenkin tein poikkeuksen, sain nimittäin oikein 2 päivää vapaata putkeen, joten nyt ei voinut sanoa, ettei olisi ollut aikaa. Loppupeleissä tämäkään ei ollut mikään hirveän työntäytteinen kakku vaikka siihen koko alkupäivä menikin. Tein kerroksen kerrallaan, ja näin se aika hujahti. Kerrosten jähmettymisajan välillä sai vaikka mitä asioita hoidella.
 
Nimi täydellinen suklaakakku saattaa johtaa harhaan, sillä en ole mikään leipuri,enkä kakkumestari. Mutta kun kakkua lopussa maisteli antaumuksella itseni lisäksi 6 muutakin, niin kyllähän sen nyt oli hyvää oltava. Palaakaan ei jäänyt ja kaikki sitä kehuivat. Yksi jopa sanoi, että tahtoisi itkeä kun oli niin hyvää! Eli lopputulos oli siis hyvä.
 
Kakkuhan on täysin mielikuvitukseni tuote. Ideana oli vain tehdä kakku jossa olisi muutama kerros, ja että jokainen kerros olisi rakenteeltaan erilainen. Näin ollen noinkin muhkeaa palaa on kivempi syödä, kuin kakkua jossa on ohut pohja ja 8cm moussea! Päätin tehdä pohjaksi kuivan suklaakakkupohjan muokkaalla brownie ohjetta. Siis vähentämällä sulan suklaan määrää ja vastaavasti nostamalla hieman jauhon määrää.
 
Toinen kerros, tai idea siihen syntyi kaupassa. Kaupassa kun lojui passion hedelmiä, päädyin juustokakun tapaiseen täytteeseen johon tulee valkosuklaata ja passion hedelmää. Ja hittolainen, sehän toimi oikein mukavasti. Lisäksi kerros toi myös kivaa väriä, ja passionin siemenet mukavaa tuntumaa leukaperiin.
 
Kolmas kerros on sitten se pehmein, eli suklaamousse. Mahtava yksinkertainen lisä kakkuun. Kermasta, suklaasta ja glukoosisiirapista syntyikin helppo herkku. Viimeiseksi kerrokseksi nypelsin vielä mantelikrokantin. Koska mielestäni omassa jälkiruoassani on aina oltava mantelia jossain muodossa, niin myös tähän minun täydelliseen suklaakakkuun sitä on saatava!
 
Kakkuhommissa olen pelkän kisällin tasolla, mutta siitä huolimatta tämä on tähän mennessä tekemistäni kakuista (joita ei montaa ole,ja brownies juttuja ei tähän lasketa) ehdottomasti se täydellinen. Enkä tiedä tarvisinko edes enään sen parempaa. Tämä kun oli omalla tavallaan kaikessa karskiudessaan nätti ja se maistui hyvältä, tai kuten naapuri sanoi "Kuin pala taivasta"
 
 Kerros 1 -  Suklaakakku
 
2 kanamunaa
1,5dl sokeria
1tl Vaniljasokeria
 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
 
2dl Vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1rkl Kaakaojauhetta
85g suklaata sulatettuna
50g voita
(Cafe de creme-likööriä )
 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata suklaa ja voi(lisää likööri sulaan suklaaseen jos päätät käyttää sitä). Yhdistä. Yhdistä kaikki ainekset sekaisin ja jaa vuokaan n.0,5 senttiä korkaksi. Kakku kuitenkin hieman nousee uunissa. Paista 175 asteessa n.10-12min. Jäähdytä ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.
 
Kerros 2- Passion-valkosuklaajuustokakku
 
1,5dl kermaa (vaahdota kermavaahdoski)
200g Philadelphia tuorejuustoa
5kpl Passion hedelmiä
1dl sokeria
3-4 liivatetta (liuota 0,5dl kermaa)
100g valkosuklaata sulatettuna
 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sekaan sokeri, tuorejuusto ja passion hedelmien sisus. Vatkaa kunnolla sekaisin. Lisää vielä sulanut suklaa ja sekoita. Kiehauta n.0,5dl kermaa ja lisää sekaan liuotetut liivatteet. Kun liivatteet on sulanut kermaan, kaada seos massaan. Sekoita kunnolla ja jaa seos suklaakakkukerroksen päälle.
 
Kerros 3- suklaamousse
 
2,5dl kermaa (Kiehauta 1dl ja Vaahdota 1,5vaahdoksi)
100g suklaata sulatettuna
1dl glukoosisiirappia
 
Kiehauta kerma, lisää sitten sekaan suklaa ja glukoosisiirappi. Anna suklaan sulaa kerman joukkoon. Anna jäähtyä.
 
Yhdistä suklaaseos ja kermavaahto. Jaa mousse juustokakkukerroksen päälle ja anna jähmettyä kylmässä 1-2 tuntia.
 
 
 
 
 
 
 
Kerros 4- Mantelikrokantti
 
 
2 pussia Pirkan mantelilastuja
1,5dl sokeria
ripaus sormisuolaa
 
 
Paahda manteleihin kaunis väri kuivalla pannulla. Ota toinen pannu ja lisää siihen sokeri. Kun sokeri alkaa sulamaan ja ottamaan ruskeaa väriä, lisää sekaan mantelit. Sekoita ja kun sokeri on sulanut kokonaan niin kaada sulaseos leivinpaperille ja anna jähmettyä kovaksi. Kun seos on kovettunut, niin murskaa se muruiksi ja peitä kakku krokantilla.
 


tiistai 23. heinäkuuta 2013

Friteerattua Jäätelöä



Kyllä vain, fritattua jädeä. Ei ehkä mikään arkisin tai tunnetuin versio jäätelöherkuista, mutta kokeilemisen arvoinen sekin. Ja jos ihmettelet etteikö se jäätelö sula, niin voit olla huoleti. Ei se sula. Itse asiassa leivitys eristää todella hyvin lämpöä. Uunijäätelössä valkuainen ilmakuplineen eristää lämpöä, ja baked alaskassa eristyksen hoitaa kakkupohja sekä marenki.

Idea itseasiassa lähti frittibanaaneista. Sitten mietiskelin josko voisi asian kääntää toisin päin. Fritataanpa välillä jäätelöä. Kun luulin asian olevan hieman uniikki, niin selailu googlessa teki selväksi, että ei tässä juurikaan mitään uutta ollut, paitsi minulle. Hyvä niin. Jälkiruoka ihan kiva, ja kyllä tällä varmasti vieraan jos toisenkin yllättää. Tuskinpa kauhean moni on fritattua jädeä syönyt, saati tehnyt itse.

Ja koska seuraksi oli tarkoitus saada banaania jossain muodossa, niin hautasin sen hasselpähkinöiden kera krokanttiin. Ei muuten ollut lainkaan paha yhdistelmä. Ainoa asia jonka aion muuttaa ensi kerralla on corn flakesit. Ne kannattaa suosiolla jättää aika karkeiksi jauhoiksi, ei ihan hienoksi. Näin saa vielä rapeamman kuoren jäätelöön.

 
Helppo Frittijäätelö

8 palloa jäätelöä
Kookoshiutaleita
Corn Flakes muroja
1rkl sokeria
2 kanamunaa
kanelia
tilkka maitoa/kermaa




Pyörittele 8 jäätelöpalloa ja pakasta tunnin verran. Pyörittele sitten pallot kookoshiutaleissa ja pakasta vielä muutama tunti (2-3)

Yhdistä kanamunat,kerma (n.1rkl) ja jauhettu kaneli (n.1reilu tl) ja vispaa rakenne rikki. Laita toiseen kulhoon Corn Flakes murot ja murskaa hieman pienemmäksi, ei ihan jauhoksi. Pyörittele jädepallot ensin kanamunassa ja sitten muroissa. Frittaa n.180 asteessa nopeasti. Vain 20-30s riittää. Nosta pallerot talouspaperin päälle ja valuta rasvat. Tarjoa heti.

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Grillattua Vesimelonia & Savustettua Fetaa

 


Ja kun ei päässä pyöri oikein mitään, ideat ruoan suhteen ovat vähissä, eikä viime aikoina ole edes jaksanut ajatella ruokaa kotosalla. Nyt mieleen juolahti kuitenkin ruoka josta eräs kokkikuomaseni vinkkaili ennen kesää. Kyseinen isäntä oli kuullut vesimelonin grillauksesta ja että se on oikeastaan hyvä alkupala kunnon grillikekkereihin.

Olin jo asian unohtanut ja noteerannut sen lähes nollaideaksi, tylsäksi. Sitten kun postilaatikosta eräs päivä pärähti uusin glorian ruoka&viini lehti muistui kyseinen ruoka mieleen. Kun pyörin aivottomana kaupassa miettien jotain pikaista purtavaa, niin päädyin kokeilemaan grillattua vesimelonia. Vesimelonin grillaus ei sen kummempaa ohjetta kaipaa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Leikkaa meloni n.sentin paksuisiksi siivuiksi valele öljyllä,suolalla ja pippurilla ja grillaa 5min molemmin puolin.

n.1kg vesimelonia
2 punasipulia ohuina siivuina
oliiviöljyä
balsamicoa
suolaa
pippuria
 
(Lisäksi savustettua fetaa)


Eri ohjeet suosittelivat kylkiäiseksi kaikkea parmesaanista ricottaan. Itse sain idean nähtyäni fetapaketin.  Vieressä kökötti vielä valmiiksi savustettua fetaa. Tästä innostuneena paketti normaalia fetaa, ja ei kun savustumaan. En tiennyt kuinka tuo juustomöhkäle lämpöä kestäsi joten päädyin suunnitelmaan B. Eli savustuspönttö tulille ja kun pönttö on täynnä savua,niin pönttö pois lämmöltä,juustonpala sisälle, kansi kiinni ja antaa olla pöntössä pari tuntia. Juusto kannattaa laittaa folion päälle pöntöön mennessä.

ps. En ole mikään innoikkan mainostaja, mutta nyt suosittelenkin teille vierailua cuponation.fi sivuilla. Kyseisen puljun sivuilta löytyy nimittäin meheviä alennuksia verkkokauppoihin ja etenkin näin ruoanlaittajan sydäntä hieroo alennukset mm. Kokkiman.com sivuille. Ja kyllä, hyödyin tästä jonkin verran itsekin, sekä hyviä alennuksia. Alennukset ovat tietysti samat kuin jokaiselle. Käykää siis ihmeessä tsekkaamassa ja bongaamassa jopa 30% alennuksia keittiötarvikkeisiin.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Tortilla Barbacoa, eli tortillat revityistä ribseistä ja savusalsa

 
 
Tortilla Barbacoa, ylikypsää ribsiä, savusalsaa ja karamellisoitua punasipulia

 
 


Ennen kun aletaan lätisemään sen enempää ruoasta mainittakoon, että olen todella väsynyt! Ja koska tämä blogini toimii henkilökohtaisen reseptikirjan sijaan myös pienenä terapia muistiona, niin puretaanpa hieman tuntoja työelämän puoleltakin.

Ensinnäkin niille jotka eivät vielä tiedä, niin työskentelen kokkina. Toiseksi en oikeastaan suosittele alaa kenellekään, hyvää ruokaa sen sijaan suosittelen kaikille. Intohimoiselle kokille pohjanmaan ravintolat eivät juurikaan tarjoa mitään mullistavaa. Siellä missä minä vietän kaiken aikani, ei kehuja tai kiitoksen sanaa juurikaan tunneta. Poikkeuksena se, että naamatusten voit saada hieman kiitosta mutta selän takana saat kuulla päälliköltä kuinka laiska olet. Jos teet aamuvuoron ja perään vielä iltavuoroakin, saat kiitoksena pökäleitä. Hoidatpa työsi miten hyvin tahansa, saat asiakkaalta lähes aina hyvää palautetta, keittiönpäälliköltä et. Rivien välistä voit lukea: Etsin todellakin uutta työpaikkaa ja uusia haasteita paremmasta paikasta. Onneksi jo pientä viritystä suuntaan jos toiseen on. Yritän kaiken tämän keskellä silti sinnitellä nykyisessä paikassa, hammasta purren. Ravintola ala, kuin muutkin alat on laskusuhdanteessa ja kirstun päällä istuvat kiristävät nyörejään, mutta ei vaatimuksiaan. Työtä teetetään reilusti, mutta väkeä ei ole tarpeeksi. Ylitöitä ei oikein saisi tehdä, mutta kaikki pitäisi saada tehtyä 2 kokin voimalla. Sitten sinua sanotaan hitaaksi tai laiskaksi vaikka paukutat menemään lähes tauotta koko työvuoron.

Esimerkiksi lauantaina jolloin minulla piti olla brunssivuoro. Tein 10-14, sitten 14-19.30 olin häissä kokkaamassa, 19.30-03.00 olin töissä. Sitten saat kuulla että et ole tehnyt juuri mitään. Ei se ainakaan motivaatiota paranna. Alalla työskentelevälle tämä on varmasti ihan perus huttua, mutta nyt on jo pakko todeta, että parempaakin on tarjolla. Jos haluat kokiksi, etsi työpaikka jossa panostasi arvostetaan!


Sitten sen ruoan kimppuun. Tänään oli vapaapäivä joten oli aikaa hieman thedä jotain ruokaa myös itselle ja perheelle. Sadettakin saatiin niskaan, eli tarvittiin väsymyksen ja sateen keskellä hieman lohduttavaa murua rinnan alle. Ratkaisu ongelmaan löytyi jostakin ruottalaisesta lehdestä. Ei siinä alkuperäisessa ribsejä käytetty, vaan olisiko ollut jotain paistia. Koska kaupasta irtosi reilu kilo ribsiä, päädyin siihen. Seuraksi tein savusalsaa johon syntyi idea samasta lehtisestä. Ei tämä oma sinnepäin olekaan, mutta savunmakuinen silti ja pirullisen hyvää salsaa. Ribsit oli pääroolissa ja ne saikin kunnon maustekylvyn niskaansa, eikä lopputulos pettänyt, päinvastoin. Lisäksi hauduttelin vielä karamellisoitua punasipulia.

Ribsit
 
 
1kg ribsejä
suolaa
lihalientä
vettä
Barbacoa maustetta (ohje alla)
 
Keitä ribsejä n.30min ilman kantta lihaliemessä ja kuori vaahto pois. hauduta sen jälkeen matalalla lämmöllä kannen alla n.2,5h.
Ota lihat kattilasta ja mausta barbacoa mausteella ja laita 175 asteiseen uuniin tunniksi. Ota lihat pois uunista ja valele vielä toinen kerros mausteseosta ja grillaa grillissä tai uunivastusten alla täydellä teholla n.5-8 min. nauti.


 
Barbacoa mausteseos
 
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl inkivääriä jauhettuna
1 tasainen rkl sormisuolaa
3-4 raastettua valkosipulinkynttä
1rkl kuminaa
1tl kurkumaa
1tl harissa maustetta
2 kuivattua chiliä
hickory bbq kastiketta
öljyä
 
yhdistä mausteet ja lisää hickory ja öljy. Sekoita tahnaksi.
 
 
Savusalsa
 
4-6 tomaattia
1rkl savupaprikajauhetta
1/2 dl hickory bbq kastiketta
 
suolaa tomaatit ja valele oliiviöljyllä ja savupaprikajauheella. Paista 250 asteisessa uunissa n.15min. Nosta tomaatit kulhoon, lisää sekaan 2 raastettua valkosipulinkynttä, hickory kastiketta, suolaa ja pippuria. soseuta.


tiistai 9. heinäkuuta 2013

Tahmea suklaabrownie ja suolakaramelli

 
 
 
Leipurina en ole kummoinen. Toisin kuin töissä, kokkina suoriudun kotosalla helpoilla ja yksinkertaisilla ruoilla. eli myös leivonta hommat hoidan samalla tyylillä. Kuten kaikki kokkailuni, ei leipomisenikaan kauniilla ulkonäöllä juhli, mutta maku on se pointti.
 
Minun taidolle tahmea suklaabrownie on juuri sitä itseään. Se on helppo, eikä sen tarvi olla nätti. Sisältä suorastaan tihkuu tahmeaa lämmintä suklaata ja se saa hymyn huulille. Siitä minun leivonnassa on kyse, jos tätä edes siksi voi kutsua.
 
 
Ensimmäinen brownie blogissani tämä ei ole ja tuskin on viimeinenkään. Sen verran olen tähän herkkuun ihastunut, että sitä on aika ajoin tehtävä. Kun hieman pihtaa sokeria kakusta ja antaa suklaan ja vaniljatangon hoitaa tehtävänsä maun puolelta, niin kylkeen on mukava tarjota suolakaramellia. En tiedä onko 2dl sokeria sitten millään mittarilla pihtaamista. Suolakaramelli on uusi ihastukseni makeiden parissa. Eikä sen tekeminen voisi enää helpompaa olla.  Nämä kaksi herkkua yhdessä on yksi täydellinen kokainaisuus. Voit myös halutessa laittaa suolakaramellia jo brownie taikinaan suklaan sijasta. Palaa leikatessa sisältää valuu lämmintä karamellia ja suklaata. Ruokap**noa?
 
 
Suolakaramelli
 
1 Tölkki Kondensoitua Maitoa
Merisuolaa
 
Heitä tölkki kiehuvaan veteen ja keitä sitä 3 tuntia. Anna jäähtyä ja lisää sekaan 3tl merisuolaa, avot! Makunystyräsi kiittävät!


Tahmea Suklaabrownie
 
2 kanamunaa
1dl sokeria
1dl tomusokeria
 
vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
 
85g voita
150g suklaata
1 vaniljatangon sisus
Loraus Cafe de Creme likööriä (ei pakollinen, mutta kun sitä kerran oli, niin oli pakko lorauttaa)
 
sulata suklaa ja voi samassa astiassa ja lisää sekaan vaniljatangon sisus. lisää seos munien sekaan.
 
lisää vielä 85g jauhoja ja sekoita taikinaksi. Kaada taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun 20x30cm vuokaan ja paista 175 asteessa n.15min. Kokeile veitsellä kypsyyttä, jos veitseen ei tartu suklaata on brownie valmis. Anna jäähtyä hetki ja tarjoa suolakaramellin kanssa.



sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

On se haukiburgeri vaan herkkua!

 
Hola, pitkästä aikaa. Melkein viikko mennyt eikä tänne ole juurikaan kerennyt mitään päivitteleen. Nyt kun meidän ylepeys, eli hauki on ollut kovassa nosteessa, niin olihan minunkin pakko sulautua massaan. Haukea oli tarkoitus tehdä jo juhannuksena, mutta se ei kuitenkaan hyvänä raaka-aineena saanut kannatusta naisväen puolelta. Hauki jäi siis periaattessa minun herkuksi, eikä se kyllä haittaa.
 
Hauki on hyvä ja maukas raaka-aine ja sitä on turha säikkyä. Mikään komistus se ei ole, mutta ei sitä kokanaisena kuulukaan syödä. Hauki on myös edullinen, mutta jos valmistat ruodottomia fileitä nousee kilohinta huomattavasti. Hauen kyllä saa y-ruodoista huolimatta ruodottomaksi, mutta silloin hävikin määrä nousee pilviin. Jos omistat kutterin, voit jauhaa hauen ruotoineen päivineen. Kun teen haukea, jauhan aina sekaan pekonia tai silavaa, koska proteiinirikas hauki tuppaa olemaan muuten kuivaa. Jos et halua käyttää kumpaakaan, niin nyrkkisääntönä suosittelen pullille ja piffeille 500g haukea, 500g kermaa!
 
Hauen mausta käydään kovaa keskustelua myös kavereiden kesken. Osa on sitä mieltä että hauki on iljettävä ja pahanmakuinen,osa taas ottaa jokaisen hauen kalareissulta talteen ja syö sen hymyssä suin. Kuulun jälkimmäiseen ja viime elokuussa kaverini toikin minulle 20 haukea kerralla. Suurimman osan tosin lahjotin koululle oppilaiden käyttöön. Parhaimman makuista haukea olen saanut Raippaluodosta, järvestä taas hieman heikompaa. Syy miksi Raippaluodon hauki on paljon maukkaampaa, on se että siellä hauet syövät mm.silakkaa ja muita pikkukaloja kun taas useat järvihauet napostelevat mutaa ja kaikkea muuta kuraa. Ja ei se ainakaan Raippaluodon hauessa pidä paikkaansa, että isot hauet olisi pahemman makuisia, päinvastoin.
 
Mutta onpa hauen sisältä täälläkin löytynyt mm. minkin poikanen. Eli aikas kaikki ruokainen kaveri on siis kyseessä. Mutta ennenkuin pilaan ruokahalut, niin kaikesta huolimatta hauki on hyvä,maukas edullinen, ravintotikas ja omalla tavallaan arvokas raaka-aine, ainakin minun keittiössä. Sitä ei pidä väheksyä, kokeile vaikka haukiburgeria ja rakastut. Sekaan piparjuuriremua ja mummonkurkkua,avot!
 
Mummonkurkkua minun tapaani
 
 
1 kuorittu kurkku siivuina
1rkl  etikkaa
2rkl loraus vettä
 1rkl sokeria
1tl  suolaa
reilusti silputtua tilliä
 
yhdistä kaikki ja anna maustua kylmässä ainakin tunti.
 
 
 
Haukipiffit
 
500g Haukea isoimmat ruodot poistettuna
300g kermaa
1pkt Amerikan pekonia
Suolaa
Cayannepippuria
 
jauha hauki ja pekoni kutterissa. Lisää sekaan kerma ja maut ja jauha vielä aivan tasaiseksi. Pyörittele massasta 6-8 piffiä ja paista voissa.
 
 
Piparjuuriremoulade
 
Majo
 
2 keltuaista
todella paljon öljyä
1rkl sinappia
1rkl etikkaa
1tl suolaa
 
vatkaa keltauiset ja kaada sekaan öljyä niin paljon kuin se imee itseensä, eli reilusti. Lisää sinappi,suola ja etikka.
 
1 paprika
1/2 raastettu kurkkua
1 punasipuli
1 puntti tilliä
5cm pala piparjuurta raastettuna
1luomusitruunanmehu ja raastettu kuoro
 
 
soseuta kaikki ainekset ja lisää majoneesin sekaan.
 


tiistai 2. heinäkuuta 2013

Anjovispasta & Valkosuklaa Fondant


Suolaista & Makeaa
Jälleen kerran ollaan kahden lempparin kimpussa, eli pastan ja valkosuklaan. Ja miksei molemmista kun keksii aina kaikkee kivaa ja herkullista. Eilinen kauppareissu oli vain säätämistä. Sitä se on kun menee kauppaan, mutta ei mitään hajua miksi tai mitä sieltä tuli edes hakemaan. Nappasin vain purkin anjoviksia, tilliä ja muutaman luomusitruunan. Loppu sitten funtsattiin himassa. Eihän tämä ensimmäinen anjovispasta elämässä ollut ja vielä kun voittamani Muru-kirja sisälsi samantyyppistä herkkua, oli helppo valinta mitä syö. Ei tämä nyt ihan samanlailla tehty kuin Murun jengi, mutta idea sieltä täältä. Mukavan maistuva,kalaisa, silti raikas, suolainen herkku kesäpäivään. Edelleenkin mielöttömän helposti. Anjovispasta on vaan niin pe*keleen hyvää!
 
Anjovispasta
 
4:lle
 
1prk Anjoviksia n.70g
2 sitruunan mehu ja kuoret raastettuna
3rkl Tomaattipyreetä
puntti tilliä
puntti basillikaa
1 punasipuli
1 solo valkosipuli/ 4 kynttä
mustia oliiveja
parmesaania
oliiviöljyä
(Suolaa & pippuria)
 
Spagettia



Keitä pasta.

Freesaa sipuli voissa ja oliiviöljyssä. Lisää sekaan anjovikset, silputtu basillika ja pyree, anna paistua hetki.

Lisää sekaan sitruunamehu, raastettu kuori ja raastettu valkosipuli. Anna kiehahtaa.

Lisää lopuksi pasta ja tilli, sekoita ja tarjoa heti. Raasta päälle reilusti parmesaania!

***
 
Ja jos puhutaan jälkiruoasta, niin pitäähän sitä välillä fondantia tehdä. Koska olen kunnostautunut enemmän valkosuklaan kanssa kuin tumman, niin fondant tehtiin sen mukaan. Valkosuklaa vaan on se oma suosikki suklaa, jos sitä edes voi millään tavalla suklaaksi sanoa? En tiedä mikä siitä suklaan tekee, mutta olkoon. Hyvää se on ja se riittää! Ei, fondant ei ole vaikea tehdä, mutta paistoaika on se joka homman ratkaisee, sillä fondantista kuluu tihkua sulaa, lämmintä suklaata. Liian pitkä paisto taas tekee sitä muffinsin, eikä sekään pahaa ole, mutta ei se myöskään fondant ole.

100g voita
2 munaa
150g valkosuklaata
50g jauhoja
80g Tomusokeria
1 tl leivinjauhetta
1rkl mantelijauhetta
1rkl Fariinisokeria
 
Sulata valkosuklaa. Yhdistä kaikki kuivat aineet.
 
Vatkaa voi vaahdoksi ja lisää sitten munat sekaan sekoitellen. Lisää sekaan kuivat aineet, sekoita sekaisin ja lisää sekaan sulanut suklaa. Sekoita vielä sekaisin. Jaa massa 4 voideltuun rengasmuottiin tai brulee kippoihin. Paista 170 asteessa n.14-16min.