Osso Buccoa, eli tutummin naudanpotka ei ole mikään perinteinen grilliliha. Ehkä siksi, että sitä ei voi tuosta vaan grillata. Tai voi, mutta en suosittele ellei sitten tykkää sitkeästä lihasta. Osso Bucco tosin on pienellä vaivannäöllä todellista herkkua. Kun puhutaan halvoista ruhonosista, niin ainakin itse lasken naudanpotkan kyseiseen kastiin. n.10-12€ kilohinnoissa liikkuva potka on vielä sidettävän hintaista, itseasiassa samoissa kilohinnoissa kuin jauheliha.
Ennen kuin tätä herkkua sinne grilliin heittää, niin kannattaa alottaa valmistelut muutama tunti ennen h-hetkeä. Kuten kaikki muutkin halvemmat ruhonosat, myös osso bucco vaatii vähintään 2 tunnin haudutuksen. Tämän jälkeen kinttu on valmista grilliin.
Kuten aina, kunnon liha vaatii kunnon mausteseoksen. Hyvän lihan lisäksi, tässäkin ruoassa myös mausteseos on pääosassa. Liha maustetaan huolella ennen uunia ja vielä toistamiseen sen jälkeenkin. ja kyllä tämä puhtaasti fileen pesee, siis minun mielestäni. Kukin päättäköön itse, mutta suosittelen kokeilemaan jos buccoo ei teidän grilleissä ole ollut. Kyllähän tämä herkku onnistuu ilman grilliäkin, jos kotiuunista löytyy grillivastukset. Tai sitten nauttii vain ihan rehdisti suoraan padasta valkosipuli-kermaperunoiden kanssa. Nam! Macig Dust mausteseos Jonas Crambyn käsialaa ja sitä muokkailin myös omaan herkkuuni, suosittelen.
Macig Dust
Mausteseos 1,5kg:lle lihaa (mikä tahansa liha käy)
1/2dl Sormisuolaa
1/2dl kuminaa
1dl savupaprikajauhetta
2rkl Sinappijauhetta
2rkl mustapippuria
1tl Valkosipulijauhetta
2rkl Cayannepippuria
1/2dl ruokosokeria
Yhdistä kaikki aineet ja jauha jauheeksi.
Valele lihat mausteella, käytä n.1/3 alussa ja kaada sekaan öljyä. anna marinoitua kylmässä. Ota lihat huoneenlämpöön ja paista pinnat pannulla. Osso Bucosta muuten kannattaa napsasta vaikka saksilla sivuilla olevat kalvot,ettei lihasta tule kupin mallinen hauduttaessa. Laita lihat pataan ja lisää perään lihalientä sen verran että lihat peittyy. Anna muhia 150 asteessa ainakin 2 tuntia. Nosta lihat padasta. Grillaa lihat grillissä tau uunissa vastusten alla välillä käännellen. Yhdistä loppu mausteseos ja hunaja. Valele lihoja koko ajan grillatessa.