Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 30. lokakuuta 2012

Poroa ja Punajuurijäätelöä

Poro on meidän kansallisruokaa, ei hesburger,ei atomit,vedyt,lörtsyt,mörköpötköt,eikä edes hernekeitto vaan Poro! Se on niin suomalaista siinä missä kossu ja hk:n sininenkin (valitettavasti)
Valitettavasti ja toisaalta ymmärrettävästikin kyseinen liha on rajun hintaista, mutta onhan se myös hintansa arvoista. Jos possu on elukka josta jokainen ruhonosa on herkkua, voi sanoa samaa myös porosta, ja yksi asia jota yli kaiken haluaisin kokata on poron posket. Valitettavasti moista herkkua ei täällä päin ole saatavilla. Joskus sitten! Itse poromies syö varmaan nahatkin karvoineen. Ovathan lappalaiset kunnostautuneet matkamuistojenkin saralla valmistamalla poron paskasta kaulakoruja. Kyseinen papana saa päälle pihkakerroksen ja kiillotuksen. Täten vältytään hajulta ja tahroilta., joten ei muuta kun koruostoksille.

mutta asiaan...

Poronliha on rakenteeltaan hienosyistä ja vähärasvaista. Se on todella mureaa ja helposti kypsyvää. Varsinkin syksyinen poronliha on erittäinkin vitamiinipitoista. Eksoottisen, ainutlaatuisen ja ympäri maailman tunnetun herkun poronlihasta tekee sen mureus, hienosyisyys ja aito riistan maku, jota ei pidä peittää liialla maustamisella. Eikä poron fileetä ainakaan kannata ikinä paistaa kypsäksi, sillä maku muuttuu lähinnä maksamaiseksi. Ei maksan maussa mitään vikaa ole, mutta jos syö poroa, niin pitäähän se porolle maistua!


Poron Ulkofileetä, Hunajaisia Nauriita ja Karpalo-sinappikastiketta

PORO:

4 poron ulkofileepihviä n.150g/kpl
suolaa
pippuria
voita
timjamia

Paista vaahtovoissa timjamin kanssa n1,5-2min per puoli, riippuen fileen paksuudesta. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytä foliossa 6-8min

NAURIIT:

400g Nauriita
5dl kasvislientä
1/2 tuoretta inkivääriä raastettuna
3 rkl hunajaa

Ryöppää kuutioidut nauriit kiehuvassa kasvisliemessä. Mausta inkiväärillä ja hunajalla.

KARPALO-SINAPPIKASTIKE

5dl vahvaa lihalientä
1,5dl karpaloita
1,5 rkl Turun sinappia
3dl kermaa
maizenaa

Kiehauta lihaliemi. Lisää joukkoon karpalot. Anna kiehua vielä hetki. Soseuta ja siivilöi. Laita siivilöity liemi takas liedelle. lisää kerma ja kiehauta uudelleen. Lisää sinappi. Tarkista maku. Suurusta tarvittaessa.

PUNAJUURIJÄDE

5dl punajuurimehua
5dl kermaa
8 keltuaista
sokeria
2dl sokeria
2 punajuurta

Raasta punajuuri.
Kiehauta kerma ja punajuuriraaste.Anna maustua 2 tuntia kannen alla. Kiehauta punajuurimehu kunnes puolet jäljellä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään. lisää keltuaisten sekaan siivilöity punajuurikerma ja punajuurimehu. Laita massa jäätelökoneeseen. Nauti. Tai sitten pakastat jäden metallisessa purkissa ja annat olla kylmässä muutamia tunteja, ja jäähdytä seos ennenkuin laitat pakastimeen.




Ahvenfileet ja Pernod-kastiketta





Kesän ja syksyn aikana kertyneet ahvenet on nyt popsittu kitusiin. Ahvenia onkin tullut tänä kesänä iha mukavasti. Kyllä niitä kaiketi toista sataa kappaletta on nosteltu talteen. Raippaluodosta tarttui jopa kesän ainoa kilon ahven. Muuten tämän kesän ahvenet on ollu n.300-750g väliltä. Ahvenfileet on aika hintavia, fileen hinta meinaan heilun aivan samoissa hinnoissa kuhan kanssa eli 25-30euron kilohinnoissa. joten suosittelen ostamaan virvelin,siimaa, rapalan lippiksen ja muutaman lipan. Sitten vaan rannalle viskomaan ja toivomaan parasta.

Ravinnokseen pieni ahven käyttää eläinplanktonia, iän myötä ruokavalioon tulevat pohjaeläimet ja pikkukalat.  Todennäköisesti ahvenyksilöt erikoistuvat erilaisiin ravintokohteisiin; Tästä johtuu kasvunvaihtelu eri yksilöiden välillä.Suurempien yksilöiden ravinto koostuu yksinomaan kalasta.

Ahven on hyvää kalaa, se on vähärasvaista ja siinä on jäätävästi protskua. Protskua löytyy n.20g/100g ja rasvaa nihkeesti alle 1g. Se on aika mauton, joten pakkohan se on savustaa ja tai paistaa voissa. Onpa Fish & chips tullu myös väsättyä appurasta. Kuitenkaan mitään kauhean erikoista en lähtis vääntämään. Voissa paistettu tai savustettu ahven, hyvän kastikkeen ja perunan kera ei petä koskaan! Peernod-kastike on loistava kastike ahvenelle. Pernod on anisviina, jota ainakin suomen-ruotsalaiset kiskovat naamapunasena purjeveneissään, ja vieläpä Coca-Colan kanssa.


AHVENFILEET, PERNOD-KASTIKE

Ahvenfileet:

1kg nahattomia ahvenfileitä
3rkl voita
öljyä
suolaa
pippuria
tilliä

Tee marinadi jossa on öljyä ja tilliä. Kaada seos ahventen päälle. Anna olla 30min. Sen jälkeen paista ahvenet reilussa voissa. Mausta. (valurautapannu on kova juttu tässä, mutta mikä tahansa käy)

Pernod-kastike:

3 keltuaista
150g voita
2 rkl Pernodia
1rkl valkoviiniä

Riko keltauisten rakenne. Lisää keltuaiset ja pernod kattilaan. Vispaa lujaa jatkuvasti (älä täydellä lämmöllä, ettei keltuaisista tule kokkelia) kunnes kastike on tasaista ja paksua. Lisää lopuksi valkoviini. Kastike saa olla hieman paksua

maanantai 29. lokakuuta 2012

Herkkua halvoista ruhonosista vol1-possun kieli



Possun kieli




Moni ihastuu keitettyyn kieleen kerran maistettuaan. Se on pehmeää ja suussa sulavaa. Vähärasvainen, keitetty kieli onkin ollut ennen vanhaan juhlaruokaa sekä hyvän makunsa että harvinaisuutensa vuoksi.Tosin enää se ei ole harvinainen.  Alkuun suurin järkytys on varmaankin kielen ulkonäkö, ei mikään maailman kaunein asia.


Naudan kieli on varmaan yleisempi kieliruoan raaka-aine, mutta myös porsaan kieli on kokeilemisen arvoinen lihapala, ja eikä tuo naudankieli nyt ihan mikää halvin osa ole, siitä joutuu pulittaan 8-10egee kilolta, kun taas possu antaa kielensä 1-2 egellä kappale.

Sian kielelle paras kypsennystapa on keittäminen.kiirettä ei kannata pitää sillä moinen lätty vaatii kypsyäkseen aikaa noin kaksi tuntia ja parempaa tulee jos jaksaa uhrata vaikka 3-4 tuntia.

Kypsennetyn kielen karua väriä ei kannata säikkyä, sillä nahan poistamisen jälkeen lopputulos on varsinaista herkkua. Kielen nahka irtoaa parhaiten, kun sen nylkee kärjestä tyveen päin.
Kielet mäsäytetään joko lämpiminä kokonaisina tai kylmänä esim. lihaleikkeleinä leivän päällä. Mikäli ne tarjotaan kylminä, kielten annetaan ensin jäähtyä keitinliemessä. Kielet voi leikata kylminä ohuiksi viipaleiksi ja ripotella suolaa niiden päälle. Kieli kannattaa leikata viipaleiksi tyvestä kärkeen päin.
Jotkut ohjeet sanoo ettei kannata keitinveteen laittaa suolaa tai kieli kuivuu keitettäessä, mutta jos keität kieltä useita tunteja niin ei varmasti kuivu!

Kieli on halpa, mutta ei silti mitään koiranruokaa. Kieli on halpaa, mutta varsin mureaa ja maistuvaa, joten ei muutaku kielen keittoon




Possun kielarit

2:lle

2 possun kieltä

keitinliemi:

2 porkkanaa
2 sipulia
1 palsternakka
1/2 juuriselleriä
2 laakerinlehteä
persiljaa
timjamia
1 appelsiinin kuori
5 mustapippuria
5 valkopippuria
vettä niin että kielet peittyy
2 rkl merisuolaa

Kielet ja sun muut pataan. Keitä 2-4 tuntia miedolla lämmöllä.

Kastike:

2,5dl keitinlientä
1 dl valkoviiniä
appelsiinin mehu
2 rkl voita

Kiehauta kaikki keskenään kunnes 2/3 osaa jäljellä. lisää viimeisenä voi.

Tarjoa kielet perunoiden, porkkanoiden, tomaattien yms. kanssa. Nauti.

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Hirvi Pasta (Pasta Berlusconi)





Hirveetä hirvee jälleen ja vieläpä pastan muodossa. Italialainen olisi ihmeissään ja suomalainen metsämies saisi mahahaavan jo pelkästä ajatuksesta. Perinteisten patojen,fileiden,paistien ja keittojen rinnalle kyllä voin suositella myös tätä tapaa niellä hirvensä. Berlusconi haukkui Suomalaisen ruoan, joten nimesin sen sitten kyseisen alaikäisiä ja ilotyttöjä pökkivän poliitikon mukaan. Tätä jos kyseiselle herralle tarjoisi, niin uskon että ei valittaisi, ja turvallisempi vaihtoehto kuin talousrikos tai ilotytöt.

Tällä kertaa ruhonosana toimi hirvenlapa, aluksi oli tarkoitus tehdä potkasta, mutta potkat oli lihatiskistä loppu. Lapa sai ihan rauhassa muhia uunissa 6 tuntia miedolla lämmöllä, joten täydellistä siis. ja kuten allaoleva kuva todistaa, niin mureaa oli. Täydellistä.



ei muuta kun hirveä kokkaamaan ja välillä ei niin perinteistä, mutta taatusti maistuvaa. Vaikka pastaa onkin, niin silti nii kotimaista. Punajuurta, Porkkanaa, Kanttarelleja, ja tietty sitä Hirveä. Aikansa se ottaa, mutta odotus palkitaan.

Jos pasta tuntuu liian rankalta, niin voit toki päräyttää muusin!



Hirvi Pasta:
4:lle

600g hirvenlapaa
2 porkkanaa
2 punajuurta
2 sipulia
punaviiniä
valkosipulia
2 rkl suolaa
pippuria
katajanmarjaa
1/2 dl tomaattipyree
1/2 dl persiljasilppua
kanttarelleja
1 rkl kanttarellifondia
voita
vehnäjauhoa

Laita pataan vettä ja viiniä niin että liha peittyy. Laita sekaan merisuola, porkkanat, persilja, katajanmarjat ja sipulit. Anna hautua 150-125 asteessa 4-6 tuntia. Revi liha langaksi.

kastike:

Ruskista voi ja vehnäjauhot. Lisää pataan jäänyt liemi,fondi, pilkotut sipulit,porkkanat ja punajuuret sekä silputtu persiljaa. Anna hautua hetki. Lisää hirvenliha ja kanttarellit ja tomaattipyree. Anna hautua 10min. mausta.

keitä pasta ja nauti.





lauantai 27. lokakuuta 2012

Suut makiaksi omenajälkkärillä

Jälkiruokien syöminen eikä varsinkaan niiden tekeminen ole mitään lempipuuhiani, mutta tänään ne molemmat ihmeet tapahtui. Jääkapista sattui löytymään omenoita ja pakkasestakin jäätelöä joten jotain niistä oli kehiteltävä. Jälkiruoan tarve tuli yhtäkkiä joten jäätelökoneen käyttö piti unohtaa ja mennä riman alta Carte d'or Vaniljajädellä (täydellistä), mutta anyway ei tää nyt silti menny iha valmisruoan kyhäilyks. Vispilää sai heiluttaa Vanilja-kaneli sabayonia vääntäessä ja Calvados omenoita paistaessa.

Itsekin hieman yllätyin kuinka hyvää settiä loppupeleissä väänsinkään. varsinkin tuo sabayon onnistui.
Kaiken kruunasi vielä kanelikahvi. siitä vaan tekemään kunnon herkkua.












Varoituksena että kyseinen jälkkäri sisältää varmaa 1000kaloria, reippaat kolesterolit ja pirusti tietty rasvaa ja sokeria. mutta silloin kun herkutellaan niin herkutellaan hyvällä omalla tunnolla eikä katsella ravintoarvoja


"OMENAJÄLKKÄRI"
4:lle

Calvadosomput:

2 omenaa kuutioiksi leikattuna
fariinisokeria
voita
Calvadosta

Paista kuutiot voissa ja sokerissa. Liekitä calvadoksella (tai keitä alkoholi pois)

Vaniljajäde (8:lle) (etkä tarvi edes konetta)

2 dl ruokosokeria
3 dl täysmaitoa
2 kpl vaniljatankoa
5 dl  kuohukerma
6 kpl keltuaista

Laita maito, ruokosokeri ja vaniljatangot kattilaan vesihauteeseen. Nosta pois liedeltä kun seos alkaa poreilla.
Riko keltuaisten rakenne ja kaada keltuaiset hiljalleen kattilaan koko ajan sekoittaen.
Nosta kattila taas vesihauteeseen. Anna poreilla koko ajan sekoittaen kunnes massa sakenee. Tämä vie n. 5 minuuttia.
Poista vaniljatangot, halkaise ne ja rapsuta pikkulusikalla siemenet massaan.
Anna seoksen jäähtyä. Peitä astia kelmulla ettei pintaan pääse muodostumaan kalvoa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Nostele vaahto jäähtyneen massan joukkoon.
Kaada massa metalliastiaan ja laita pakastimeen 1-2 tunniksi.

Tai voit säästää aikaa ja osta kaupasta hyvää jädee esim Carte d'or vaniljajädee

Vanilja-kaneli sabayon

2 keltuaista
1 rkl fariinisokeria
vaniljatanko
1tl kanelia
1 rkl sokeria
valkoviiniä
100g voita
Vatkaa keltuaiset,voi, viini, vaniljatangon sisus,kaneli ja sokerit kattilassa. (tai 80 asteisessa vesihauteessa)varo ettei seos leikkaanu tai keltuaiset paistu, koska kokkelia ei ole tarkoitus tehdä. Nauti heti.

Viimeistele annos kanelikekseillä ja nauti kupillinen kanelikahvia

Itse isäntä, PippuriPihvi

Pippuripihvi taitaa olla ruoka jonka kaikki tietää ja josta on yhtä monta versioo kun on syöjiäkin. Sisäfileen parhaimmasta ja mureimmasta kohdasta väännetty piffi. Jotta ei tarvi asiasta vääntää, niin parhaan pippuripihvin saa Ravintola Saludista, tuolta mustamakkaran eli mörköpötkön luvatusta kyläpahasesta.

Pippuripihvi on aina ollut ja varmaan aina tulee olemaan ravintoloiden listoilla. Paras syömäni ruoka se ei ole, mutta aina tuttu ja turvallinen se on. Varmaan yksi yleisimmistä pippuripihvien kastikkeista on kerman ja konjakin yhdistelmä eri pippureiden kanssa. Itse kallistuin tekemään omani nyt marsalaa käyttäen. Marsala on hyvinki makeaa, n.100g sokeria per litra. Makea kun sopii hyvin pippurisen kanssa. Yleensä teen kermaisen pippurikastikkeen johon lisään vielä tujauksen viskiä/konjakkia sekä hunajaa.

Ranskalaisiin en sortunut vaan tein hienolta nimeltään "pont neuf" perunan. Hieno nimi, yksinkertainen setti. Myös täytetty uuniperuna on pirullisen hyvä lisä pippuripihvin kanssa. Uuniperunan täytteeksi käy esimerkiksi valkosipulituorejuusto.Muita lisukkeitakin innostuin tekeen, mutta vain paahdettuja porkkanoita, punajuuria ja sipuleita, sekä paistoin hieman herkkusieniä pannulla.


Pippuripihvi
2:lle

2x 150-200g naudan sisäfilee pihviä
Viispippuria myllystä (reilusti)
grillimaustetta
suolaa
voita ja öljyä (paistamista varten)

Heitä pannulle voi ja öljy. Kun voi vaahtoaa lisää pannulle pihvit. Paista pihvin korkeudesta riippuen 1,5min-2min per puoli ja laita 175 asteiseen uuniin 6-8min. Anna vetäytyä foliossa vielä 6-8min.

Sauce Marsala

Pannulle jäänyt paistoliemi
1 dl vettä
Viispipuria rouhittuna
1dl marsalaa
1 rkl viskiä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl voita

Lisää paistoliemen sekaan marsala,pippurit ja viski. Keitä alkoholipois ja kunnes n. 1/3 jäljellä. Lisää tomaattipyree, anna kiehahtaa. Lisää lopuksi voi ja anna sulaa sekaan.

Pont Neuf peruna

1 kpl peruna per naama(rosamunda)
voita
valkosipulia
timjamia

Kanttaa perunasta tasainen laatta. Laita perunat pakkiin valkosipulin ja timjamin kanssa.

Peitä perunat kokonaan rasvalla. Laita 100°C uuniin noin 45 minuutiksi tai kunnes ovat kypsiä. Tämän jälkeen paista pannulla kauniin kullanruskeiksi vaahtovoissa.






torstai 25. lokakuuta 2012

Luumuherkkua

Marinoidusta marjoista ja hedelmistä tulee ekana mieleen Romanovin mansikat, hillokkeet, hillotut viikunat yms. Kaikki edellä mainitut on kyllä herkullisia, ja kun mukaan lisätään vielä jädee niin homma toimii.

Mutta luumut, joo.. Itse en ole mikään luumujen ystävä, mutta kun innostuin marinoimaan luumuja calvadoksen ja vaniljan avulla, niin johan alkoi maistumaan täälläkin. Annoin vielä luumujen marinoitua rauhassa 2 vuorokautta kylmässä ennenkuin ne päätyi parempiin suihin, ja vielä sen jäätelön kanssa.




Marinoidut luumut

500g luumuja
2dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 vaniljatanko
2 tähtianista
2,5dl vettä
0,5dl Calvadosta

Laita kaikki aineet  kattilaan paitsi luumut ja calvados. kiehauta liemi. Lisää luumut liemeen ja keitä pari kolme minuuttia. Liekitä calvados ja kaada sekaan (jos et jaksa liekitellä niin laita calvados jo alussa että se kiehahtaa) Nosta liedeltä ja jäähdytä. Anna marinoitua kylmässä muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen. Mässäile jäätelön kansssa

Ankkaa appelsiinikastikkeella

 
 
Aku ankka poloisen rintafilee on kyllä metson ja strutsin kanssa siivekkäiden olentojen kärkikastia, eikä unohdeta kyyhkyä. Ankanrinnat on aikas isoja. n.300g per rinta, joten siitä riittää melkeinpä kahdelle

Tämä setti tuli kokkailtua jo joku aika sitten, mutta ruoka tuli mieleen kun näin siitä ottamani kuvan.
Lyhyestä virsi kaunis: Ankka on perkeleen hyvää, sen kanssa sopii aina jokin hedelmäinen kastike esim.valkoviinipohjainen veadelmakastike, appelsiinikastike yms.

ANKKA

4:lle
3 ankanrintafileetä (n.300g per rinta)
suolaa
pippuria

 
Ankanrinta paistetaan aina niin että nahkaan viilletään viillot ja rinta laitetaan KYLMÄLLE pannule. sitten vaan volumia liedelle ja annetaan paistua. Voita tai öljyä ei tarvita ja kypsäksi ei paisteta. Kun nahkapuoli on rapea nii laiteaan tipunrinta uuniin 100 asteeseen kunnes sisälämpö 59 astetta

kyytipojaksi sopii hyvin vaikka ratatouille tai selleripyree

APPELSIINIKASTIKE

1porkkna
2 shalottisipulia
pala varsiselleriä
1dl valkoviinietikkaa
3dl valkoviiniä
1 l kanalientä
4 persiljanoksaa
2 dl appelsiinimehua
4cl cointreau

paloittele kasvikset ja freesaa kattilassa. lisää etikka ha keitä neste pois. lisää viini,kanaliemi ja yrtti. keitä kokoon kunnes jäljellä 8dl.
siivilöi ja lisää appelsiini mehu. keitä vielä kokoon kunnes jäljellä 4dl. lisää likööri ja siivilöi

APPELSIINIGLAZE

2 appelsiinia
2 rkl sokeria
1 laakerinlehti
suolaa

kuori appelsiini ja leikkaa kuoret ohuiksi suikaleiksi. . Ryöppää suikaleet kolmeen kertaan. purista mehu ja siivilöi kattilaan. lisää sokeri ja laakerilehti. keitä kunnes puolet jäljellä. laita kuorisuikaleet mukaan. kiehauta. poista laakerinlehti ja jäähdytä pikkasen. mausta ripauksella suolaa











































keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Voissa paistettua siikaa, Sauce hollandaise, piparjuurivahto

Voissa paistettua kuhaa Sauce Hollandaisella ja piparjuurivaahdolla? Hmm.. NAM! Syksy on sitä aikaa kun siikaa tulee ja tänään hain kaupasta kun siikafileen hintakin oli vain 9,90/kilo. 2 filettä maksoi siis hurjat 2,22 €.
Ruokaa ei siis ainakaan oltu hinnalla pilattu.

Tosin kauhean terveelliseksi en lähtisi tätä ruokaan kehumaan, paitsi JOS jätetään hollandaise pois kyydistä, mutta JOS lehmällä olisi munat niin se olisi sonni. Hollandaise on kastikkeiden kuningas, ja thats it! Sitä vaan on pakko välillä valmistaa. Hollandaise on loppupeleissä tosi helppo tehdä ja maku on mitä parhain. Voi ja keltuainen, täydellistä. Jotkut vatkaavat soosin vesihauteessa, mutta itse teen kastikkeen suoraan kattilaan. Riski on suuri että lämpötila nousee liikaa ja homma menee velliksi, mutta kun hieman keskittyy niin se on ennenkaikkea nopea ja helpppo tapa tehdä. samalla tavalla myös hoituu Bearnaise, lisäää vain sekaan rakuunaa ja kirveliä ja kun sekaan vielä lisätään tomaattipyre saadaan aikaiseksi Choronkastike.

Kalan ja soosin kaveriksi vielä piparjuurta, tuota pohjolan wasabia niin homma on hanskassa. Ja toki piparjuurta voi raastaa myös suoraan Hollandaisen sekaan, ja maku on aivan loistava.





Siikaa voissa paistettuna
2:lle

2 siikafilettä
suolaa
meiran Seafood& fish maustetta
voita ja öljyä paistoon

Kuivaa kalan nahkapinta ennen paistoa niin saat rapean pinnan. heitä fileet vaahtoavan voin sekaan kuumalle pannulle nahkapinta alaspäin ja paista n. 2min. Käännä nopeasti n.30sek ja käännä takas.
Mausta.

Sauce Hollandaise
2:lle

1 keltuainen
75g voita
1 tl etikkaa
1rkl valkoviiniä
pikkasen sitruunamehua
suolaa

Pane keltuainen kattilaan ja riko rakenne. Älä pidä levyä täysillä kun vatkaat. lisää nesteet ja jatka vatkaamista. Lisää voi osissa kokoajan vatkaten, niin kauan kunnes kastike paksuuntuu (n.3min) voit myös välillä nostaa kattilaa liedeltä ja vatkata jos tuntuu että on liian kuuma. Tai halutessa voit vatkata soosin 80 asteisessa vesihauteessa.
Nautiskele siian kanssa.

Piparjuurivaahto:
1dl maitoo
2cm pala piparjuurta

raasta piparjuuri maidon joukkoon. Kiehauta. Vaahdota sauvasekoittimella.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Paella herkkua...

Ne jotka ovat joskus syöneet muutakin kuin makaronilaatikkoa, ovat taatusti kuullut sanan Paella. Paella, eli Espanjola mamman perinneruokaa parhaimillaan siinä missä perunamunakas Tortilla Espanolakin. Ainakin jos Espanjaan menee kyseisiltä herkuilta ei voi välttyä.

Tänään ei tarvinnut mennä edes Espanjaan, enkä siltikään välttynyt paellalta. En, vaan päädyin valmistamaan sitä suupielet vaahdossa. Paella on vieläpä äärimmäisen helppo valmistaa, tosin aikaa se hieman vie. Jokainen siihen uhrattu minuutti on kuitenki sen arvoista. Mikäli ei tykkää katkaravuista tai simpukoista, ei kannata vaivautua. Tosin ne voi jättää pois, mutta silloin se ei kyllä enää ole Paellaa nähnytkään. Jotkut laittavat vielä sinisimpukoiden lisäksi kokonaisia rapuja ja kampasimpukkaakin. Ihan ok jos perse kestää vielä sen verran.  Paella on hieno yhdistelmä risottoa, kanaa, chorizoa, jättiravunpyrstöjä, simpukoita, sahramia(tai kurkumaa), valkosipulia ja yrttejä.

Jos et ole moista herkkua natustellut, niin ei muuta ku tekemään.

 
 
 
 
 
 
 
Paellaa varten tarvitset:
6:lle

1 1/2 l Risottoriisiä
4 dl rapulientä (tai hummerifondi)
4dl kalalientä
4dl simpukkalientä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 paprika
1 iso pala varsiselleriä
1 iso pala purjosipulia
200g chorizoa
300g kuorellisia sinisimpukoita
10-12 jättiravun pyrstöä
100g katkarapuja (pakaste)
250g kanaa
0,5tl sahramia/ 1tl kurkumaa
valkoviiniä (simpukoiden keittämiseen)
voita
persiljaa
suolaa
valkopippuria
savupaprikajauhetta (myös tavallinen käy)

Aloita tekemällä Simpukat:
300g sinisimpukoita (pakaste)
5dl vettä
2dl valkoviiniä
persiljaa
2 valkospulin kynttä
voita
puolikas sipuli silputtuna
vajaa 1 rkl kalaliemijauhetta/1 kuutio

freesaa sipulit voissa. lisää persilja. Kaada kattilaan vesi ja viini. Anna kiehahtaa. Lisää simpukat ja anna kiehua muutama minuutti.Siivilöi liemi talteen. ota simpukat sivuun ja lisää lopuksi paellaan

Sitten paellan kimppuun:

leikkaa kana suikaleiksi erilliseen kulhoon ja anna maustua suolan ja valkopippurin kanssa.
Pilko chorizo, kasvikset ja sipuli. Keitä kala ja rapuliemi valmiiksi. jos ei ole rapulientä, niin käytä hummerifondia (dl vettä + 1rkl hummerifondia).

Ruskista kanat ja laita sivuun. Freesaa kasvikset, chorizo ja sipulit voissa. Laita risottoriisi, kanat, kasvikset, ja sipulit isoon pannuun tai uuninkestävään vuokaan.Mausta sahramilla,paprikajauheella ja pippurilla, suolaa tuskin tarvii lisätä kun on käytössä kolme suolasta lientä. Kaada simpukka,rapu ja kalaliemet sekaan ja laita uuniin. anna olla 200 asteisessa uunissa n.20min tai kunnes risotto on valmis.

Käytä ravut nopeasti pannulla voissa tai pariloi. Kun risotto on ollut uunisssa n.20min. lisää sekaan ravut ja simpukat ja anna olla vielä 5min.

VINKKI: Simpukkaliemestä saa myös mahtavan pohjan, jos tekee esim.Vaaleaa Voikastiketta (Beurre Blanc)

Nauti Aiolin ja Sangrian kanssa.

Aioli 1:
2 munaa
Oliiviöljyä
1 rkl valkosipulimurskaa
1 tl sinappia
loraus etikkaa
valkopippuria
sitruunamehua
ripaus sokeria
1 dl kermaa

vatkaa munat ja sinappi vatkaimella, ja lisää vasta sitten öljyä vähän kerrallaan kunnes seos on majoneesia. Lisää lopuksi valkosipulimurska, etikka, mausteet, ja sitruunamehu. vaahdota kerma ja lisää se majoneesin joukkoon. Anna maustua hetki.

Aioli 2

Öljyä
valkosipulimurskaa
suolaa

kaikki ainekset mortteliin ja survo mössöks.

Sangria:

0,75l punaviiniä
0,5 l karpalomehua
2dl soodaa
2-3 appelsiinia
1-2 sitruuna
sokeria

Raasta sitruunan ja appelsiinin kuorta. Leikkaa hedelmät paloiksi. Sekoita viini ja mehu. lisää sokeri ja purista hedelmät ja niiden kuoret sekaan. Lisää puristetut hedelmät sekaan kuorineen. Anna olla kylmässä jonkun aikaa. Siivilöi ja kaada kannuun jääpalojen kera. Leikkaa vielä hedelmiä kannuun.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Röstiä vääntäessä.... Ulkofilettä paistaessa

Röstin vääntämiseksi meni... Monen monta kertaa tulee peruna vaihtoehtoa mietittyä. Pyreet,kerma/valkosipulipotut ja fondantit on väännelty useaan otteeseen niiden helppouden takia, mutta se yksi suosikeista eli rösti tulee taas liian usein, melkein aina ostettua kaupan pakastealtaasta. Hyvää, mutta ei niin hyvää kuitenkaan. Röstiä saa pakasteesta luomunaki, mutta itse tehtyä ei voita mikään. luomu tai ei,pakaste allas tekee aina tehtävänsä.

Tänään sitten innostuin väsäämään kyseisen herkun, ja sain todeta ettei se nyt niin aikaa vievää ole edelleenkään. Pyreeseen verrattuna jopa nopeampikin, reilusti. Lisäksi pieneltä valurautaselta pannulta tarjottuna se on vieläpä komeaa katsottavaa. Herkullistakin. Röstistä saa vieläpä loistavan annoksen kasvisruokailijalle esim. täytetyn paprikan ja punaviini-tomaattikastikkeen seuraksi. Tänään kuitenkin mentiin naudan ulkofileen kanssa.






Yksi Iso Rösti Valuraudalta Tarjottuna:

2 isoa perunaa
1 pieni porkkana
1 muna
voita
öljyä
suolaa
pippuria
vajaa 1 rkl perunajauhoa (ei pakollinen)
Ei muuta perunoista ja porkkanoista kuoret veks ja raastin kehiin. Raasta molemmat. Purista kuivaksi liinan avulla. Itse käytän myös perunajauhoa pikkasen koska se sitoo hyvin kosteutta. sitten vaan muna sekaan. Sekoita ja mausta.
Pieni valurautanen esim.blinipannu tulille sekaan voita+ öljyä. Kun voi vaahtoa niin röstitaikina pannulle, laske lämpöä hieman ja n.1,5-2min per puoli
Tarjoa suoraan pannulta. Lopuksi voi vielä kruunata röstin maustevoilla tai voisulalla.

Röstin kaveriksi innostuin paistelemaan naudan ulkofilettä. Ulkofileestä pidän todella paljon, ehkä jopa enemmän kuin sisäfileestä. Voi olla että koen myös pientä tylsistymistäkin sisäfilettä kohtaan, koska sitä on tullut turhan usein tehtyä ja syötyä.
Lihalle en lähtenyt tekemään mitään sen kummempaa. Perusmeininkiä vaan eli medium kypsyys ja perus mausteet kuten suola,pippuri ja grillimauste ( se vaan on niin hyvää) Pihvin paistan aina voi-öljy seoksessa ja sekaan heitän timjamia tai rosmariinia oksan jos toisenkin. Paistan aikana valelen pihviä kokoajan paistonesteellä. Pihvin maustan vasta lopuksi. Soosiksi valikoitui tänään Choron kastike joka on vain tuunattua Bearnaisea. Eli normaali Bearnaise, johon lisätään tomaattipyreetä, konjakkia ja itse laitan aina ripauksen sokeria. Pyrettä en nyt käyttänyt, koska muutamapäivä sitten keittelin itse "ketsuppia" jossa on veikeitä makuja kuten srirach, kardemumma, neilikka ja valkosipuli.






Ulkofilee ja Choron
2:lle

2 x 170g ulkofilee pihvi
voita+öljyä paistoon
suolaa
pippuria
grillimaustetta

paista pihvit haluttuun kypsyyteen. Mausta. Anna vetäytä foliossa n.10min

Choron:

Tee Bearnaise:
2 keltuaista
75g voita
2 rkl etikkaa
2 rkl valkoviiniä
4 valkopippuria
suolaa
1 tl kuivattua kirveliä/ 3oksaa tuoretta
1 tl kuivattua rakuunaa/ 3 oksaa tuoretta

2 rkl Tomaattipyree
1 rkl konjakki

Tee liemi keittämällä etikka,viini, pippurit, rakuuna ja kirveli. Keitä kunnes puolet jäljellä (n.2rkl)

vatkaa munat ja hauteessa. lisää liemi ja voi osissa. Vatkaa kunnes kiinteää.

lisää lopuksi pyree ja konjakki. Lisää suolaa tarpeen mukaan.

Lisäksi tein vielä kesäkurpitsaa marinoituna

Marinoitu kesäkurpitsa:

1/2 kesäkurpitsa
öljyä
0,5 tl currya
0,5 tl kurkuma
0,5 tl timjami
0,5 tl paprikajauhe
ripaus cayannepippuria
1/2 rkl vehnäjauhoa


leikkaa kurpitsa siivuiksi. sekoita kaikki aineet anna maustua kylmässä hetken. paista voissa.



lauantai 20. lokakuuta 2012

Lempiruokaa

Bouillabaisse, tuo Ranskalaisen keittiön perinneruoka. Täytyypi heti alkuun todeta, että tämä on ehdoton suosikki ruokani. Eikä itse tehty Bouillabaisse ole kyllä aivan sen aidon ja alkuperäisen veroinen.

Mutta aivan jäljillä ollaan. Ne tärkeimmät eli paria eri vaaleaa kalaa löytyy, katkaravut tosin korvasin Hummerilla (se tuskin rapeeta Ranskalaista juurikaan haittaa, minua ei ainakaan) Myös sinisimpukat, sahrami ja fenkoli on seassa. Jäljillä siis ollaan.

Kala on herkkua, äyriäiset on herkkua, fenkoli on herkkua... joten Bouillabaisse on täydellinen yhdistelmä kaikkea.

Jep, ja Sahrami on kallista, Hummerikin on kallista. Kyllä, aivan liian kalliita. Tästä joku voi vetää herneen nenään, mutta molemmat ovat täysin yliarvostettuja. Sahramia ja hummeria en pidä niin herkkuna kuin moni muu. Kumpikaan ei ole korvaamatonta ruoanlaitossa. Suola ja pippuri on. Toki sahrami antaa hienoa väriä ja veikeää makua, mutta thats it. Hummerista diggasin erityisesti shampanja-vanilja yhdistelmällä. Saman sain kun korvasin hummerin katkaravuilla, thats it!


Bouillabaisse minun tapaani:
4:lle

1/2 hummeri tai 100g rapuja
200g kuhaa
200g ahventa (myös siika käy hyvin)
Pussillinen n. 350g Sinisimpukoita
8dl vettä
1 rkl kalaliemijauhetta
1 fenkoli
1dl valkoviiniä
1 iso sipuli
1/3 tl sahramia
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl valkosipulimurskaa
50g voita
valkopippuria
2dl kermaa (ei pakollinen)
persiljaa
tilliä

patonkia

Freesaa sipulit, valkosipuli ja fenkoli voissa. lisää vesi ja kalaliemijauhe (tai 1,5 kuutiota). Anna kiehahtaa. Lisää sitten fisupalat, simpukat ja yrtit. Anna kiehua hiljalleen 5min. Lisää viini, sahrami ja tomaattimurska. Viimeisenä hummeri(mikäli pakaste versio) /katkaravut. Kiehauta vielä. Mausta. Lisää viimeisenä kerma. kiehauta vielä hetki. Koristele lopuksi yrteillä!

Nauti patongin kanssa,annoskoosta riippuen alkuruokana tai pääruokana.

Parhautta!

perjantai 19. lokakuuta 2012

Strutsia ja Calvadosta

Strutsikokkailua...

Pitkään kelailin miltähän tuokin tipu maistuu. Hieman jopa epäilin ettei kovinkaan hyvälle. Olin väärässä, taas.
Itse asiassa tuo kovinkin erikoisen näköinen ja vähä-älyinen lintu osoittautui jopa herkulliseksi. Strutsi on ehkäpä yksi parhaimmista ellei jopa parhainta lihaa mitä olen ikinä maistanut.

Luulin että strutsin rintafilee olisi kovinkin kallista, mutta jälleen kerran olin väärässä. Tipulle tulee hintaa n.30eugenia per kilo, eli ihan kohtuu hinnoissa mennään. Laatukin on loistava joten ei muuta strutsia kokkaamaan. Kyseistä tipuahan vielä kasvatetaankin jossainpäin Suomea.
Pikkupoikana jopa olen jollain farmilla poikennutkin.

Osa ohjeistaa paistamaan strutsin ihan kypsäksi, minä en. Sanotaanko että tuollainen melkein kypsä on se paras vaihtoehto. Käyttämäni liha oli ainakin tarkastettua tavaraa, joten huoletta paistelin sen medium + hujakoille. Kyytipojaksi mojoa, ja Calvadoskastiketta, jonka pohjana toimi perus punaviinipohja.

Ranskalaisia en voi oikein sietää annoksissa jotka tehdään lautaselle, mutta sinne niitä jälleen mätkähti, oikeastaan tiristettyjä lohkoja yrttisuolalla. Mojo sopi taas kuin nenä päähän tämänkin linnun vierelle.

Ohjetta niille jotka kaipaa...

Strutsin rintaa yks per naama (n.170g)
Suolaa
pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Puhdista filee mahdollisista kalvoista. Paista voissa pinnat kiinni ja uuniin 175 astetta ja 8-10min.
Anna vetäytyä foliossa vielä 5min ennen leikkaamista.

Mojo:

1 Persikka
1 mango
1/2 dl sweet chili kastiketta

Kuori ja paloittele hedelmät ja  kaada chili soosi sekaan. Anna maustua tunnin ajan kylmässä.

Calvadoskastike:

Punkkupohja:
3dl vettä
1 porkkana
1 sipuli
1palsternakka
1/4 juuriselleriä
1/2 balsamviinietikkaa
6 mustapippuria
2dl punaviiniä
1 rkl fariinisokeria

1/2 dl Calvadosta

Pilko vihannekset ja sipulit. Lisää vesi, vihannekset ja pippurit kattillaan. Anna kiehua 5min. lisää balsami ja keitä puoleen alkuperäsestä nesteen määrästä. Siivilöi.
Kaada siivilöity pohja takaisin kattilaan. Lisää punaviini ja fariinisokeri. Anna kiehua kunnes 2/3 osaa jälejllä.
Sytytä Calvados palamaan ja kaada se kastikkeeseen. Nauti Strutsin kera.

Strutsi on erinomainen raaka-aine. Suosittelen lämpimästi kaikille niille jotka eivät ole sitä maistaneet.