Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 30. huhtikuuta 2013

Vappu on churroja baileys-suklaalla ja savupossua!

 
 
 
 
Klara Vappen ja silleen! Huhtikuun Ruokahaasteen voittajaksi selviytyi jälleen Keittiössä,Kotona ja Puutarhassa blogi ja Snickers kakku, toiseksi komeasti Chilisuklaa juustokakulla Essim ja kolmanneksi Andalusian Auringossa ja tropiikin suklaa. Onnea, ja katsotaan mitä kivaa voittaja meille keksii toukokuussa haasteeksi. Kiitos kaikille osallistujille aivan loistavista suklaa resepteistä.
 
Vapun kunniaksi meillä nautitaan ainakin churroja ja baileys-suklaadippiä. Poitsu innostui toissapäivänä tekemistäni churroista niin paljon, että uusi satsi on tehtävä huomenna. Poitsun suklaadippi tosin ei sisällä Baileysia. Churro taikina ohje on duunipaikalta pöllitty ja sen avulla saat huippu churroja 
 
Churro taikina
 
6,6dl vettä
175g voita
1rkl sokeria
1tl suolaa
6,6dl vehnäjauhoa
6 kanamunaa
 
Kiehauta kattilassa vesi,sokeri,suola ja rasva. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita kunnolla lastalla kokoajan. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä kunnolla, lisää sitten vasta munat kunnolla vatkaten. Laita taikina pursotin pussiin ja pursota  n.10cm pötköjä. Uppopaista 180 asteessa muutama minuutti. Itse vedin rasvakeittimellä parvekkeella ja loistavaa tuli. Tästä määrästä tulee sellanen 50 churroa varmaan
 
Baileys Dippi
 
200g suklaata
1/2 dl Baileysiä
 
Laita vesi kiehumaan kattilaan.laita päälle metallikulho. Murskaa suklaa kulhoon ja lisää sekaan Baileys. Kun vesi kiehuu, niin sammuta liesi, mutta jätä kattila liedelle ja anna suklaan sulaa. Näin saat parhaimman lopputuloksen.
 

 
Lämpimäksi herkuksi on hyvä nauttia vaikka supisuomalaiseen tyyliin possua, savustettuna tietenkin. Possulle suosittelen omenapuuta savustukseen, toki myös leppäkin käy oikein hyvin. Lisäksi savupaprikalla ja savusuolalla maustettuja artisokan sydämiä, sekä uuniomenoita. Toimii! Vieläkin olen ihan täpinöissäni viime grillireissun pekoniin kääristystä ja grillatusta valkohomejuustosta. Sitä meillä syödään ainakin taas huomenna! Tai ainakin minä syön. Ohje täällä.


 
Savustettua possua
 
1kpl possun sisäfileetä putsattuna 700- 800g
 
Mausteseos:
Savupaprikajauhetta
kuivattua oreganoa
kuivattua timjamia
Currya
hunajaa
savusuolaa
 
Hiero maut possun pintaan ja paista pannulla väri pintaan. Laita possu 170 asteiseen uuniin ja paista n.10-15min. Laita possu savustuspönttöön jossa on pohjalla haluamasi lastut ja 1-2 sokerinpalaa. Savusta kypsäksi ja nauti.
 
 

 
OIKEIN HYVÄÄ VAPPUA TEILLE KAIKILLE!

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Grillikauden Avaus: Pekoniin käärittyä valkohomejuustoa ja savulohta

 
Grillikausi on nyt avattu! Toiset on varmasti korkannut kesän ensi grillaukset jo aiemmin. Itsekin olisin jos olisi vain ollut aikaa. Viime päivinä on ollut aika todella tiukassa, sillä viimeisen 6 päivän saldo oli tylysti 6 iltavuoroa ja koulua välissä, lisäksi vielä eilen paukutin 12 tunnin vuoron. Aikaa poitsulle ei ole ollut siis liikaa. Siksi naapurin kanssa sovittiin, että sunnuntai on sitten "poikien päivä"  joten naapuri ja poika, minä ja oma poika päätettiin suunnata meren rantaan nauttimaan auringosta ja grillaamisesta.
 
 
Sää merenrannassa oli aivan huippu ja hupparilla pärjäsi hianosti, muksutkin tykkäs olla ulkona ja leikkiä rantahiekalla. Rantahiekka oli tosin turhan hienoa hiekkakakkuihin, mutta kuuleman mukaan niistä jokainen onnistu täydellisesti. Jos oli hiekkakakut hyvin onnistuneita, niin sitä oli myös isien kokkauksetkin. Minun oli jo pitkää tehnyt mieli tehdä tätä ja nyt sain sen aikaan, eli pekoniin käärittyä,grillattua valkohomejuustoa! Pam! Täydellsitä herkkua jota olen myös ehdottanut työpaikkani uudelle listalle. Toivottavasti menee läpi, sillä tämä oli törkeän hyvää.
 
 
Lisäksi himasta löytyi savustuspussi ja lohtakin oli mukava pala, joten grillieväät alkoi olla hoidettu. Eihän tuo savustuspussi nyt pönttöä korvaa, mutta ajaa asiansa. Eikä sen niin väliä nyt ollu,tärkeintä oli ansaittu vapaapäivä ja ulkoilu poitsun kanssa. Savustukseen liittyen, innolla odotan tulevaa sähkösavustintani joka muuttaa minun keittiöön vakituisesti. Hianoa!
 
 
Päivän parasta antia äänin 100-0 olis siis pekoniin kääritty, grillattu valkohomejuusto. Ohje on helppo kääri kokonaisen valkohomejuuston päälle paketti pekonia sekä timjamia ja grillaa/ paista pannulla väri ja anna olla uunissa n.10min (170astetta) Grillissä annoin sen olla leivinpaperi-folio käärössä n.20min hiilloksen vieressä. Sitten vain lusikoimaan patongin päälle. Mahtavaa purtavaa esim. viinin tai olusen kanssa.
 

 Lapsille sitä niiden suosikkia, eli nakkeja, mehua ja kaakaota. Mitä muuta me enään oltais kaivattukaan? No ehkä vielä yks vapaapäivä, mutta huomenna taas rumba alkakoon!
 
 

 

 

 

 

 

perjantai 26. huhtikuuta 2013

lämmin kana-artisokka salaatti

 
Huh, mikä viikko on takana, eikä se ole edes vielä takana. Nyt 6 päivä saldo tulee olemaan 6 iltavuoroa ja vielä koulua päälle. Kotonakin pitäisi olla vielä, ei ole helppoa. Moni ajattelee, että kokkina valvotaan yöt, ryypätään aamunkoittoon ja nukutaan puoliin päiviin krapulaa pois. Ei se niin yksinkertaista ole. Oon monin tavoinkin poikkeus kaikkiin yleisiin kuvitelmiin. Ensinnäkin teen illat duunia, usein myös yöt. Tuun kotiin yöllä, mutta en koskaan mennä vain suoraan nukkuun, varsinkin kunnon kiire illan jälkeen on pakko saada olla rauhassa muutama tunti ja hups kello onkin 3 yöllä.Tuo on yöaika on kuitenkin sitä melkeinpä ainoaa "omaa aikaa" En dogaile kuten ehkä suurin osa minua nuoremmista kokeista, ja sitten se toinen fakta on se, että jos saan nukkua 9 pidempään aamulla on ihme tapahtunut. Pikkupoikani kun tulee ja herättää hyppäämällä kimppuun ja silloin ei auta isillä itku markkinoilla. Juuri nyt olen aika pirullisen väsyny, tuohon aamulla kouluun-illalla duuniin viritykseen. Tänään vielä ilta ja sitten lauantaina aamusta iltaan, sitten saan sunnuntain levätä ja viettää ansaittua aikaan poitsun kanssa. Kaikesta huolimatta, en vaihtaisi työtäni mihinkään, saan tehdä työtä jota rakastan ja saan työskennellä aivan loistavien naamojen kanssa, eli vaikka rankkaa on, on se myös hauskaa ja palkitsevaa.
 
Niin ja se ruoka, tosiaan... pari päivää sitten päräytin kiireisen, mutta sitäkin herkullisemman salaatin. Kaupasta tarttui mukaan artisokan sydämiä ja kaapista löytyi kanaa. Pakkasta pönkiessä löytyi myös kantarelleja. Herkku oli valmis tehtäväksi. Aivan loistava "salaatti" ja helppouden ja maunsa puolesta ruoka ansaitsee paikkansa täällä.
 
 
Lämmin Kana Salaatti
 
2 broilerin rintafileetä
4-6 artisokan sydäntä
puolikas kesäkurpitsa pieninä kuutioina
paprikaa kuutioina
1 punasipuli
1 valksosipulinkynsi
kanttarelleja
herkkusieniä
Savupaprikaa
Harissa maustetta
suolaa & Pippuria


 
 
Ruskista harissa maustetut kanat ja kypsennä loppuun uunissa. Freesaa kasvikset,savupaprikajauhe,artisokat ja sipulit. Lisää sekaan sienet ja freesaa vielä hetki.  Lisää sekaan kanat ja silputtua persiljaa. Nauti leivän kanssa.

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

17 suklaa reseptiä. äänestä paras




Sokerivaltakunta ja mahtava 3 suklaan leivos. Niille jotaka oikeasti tykkää suklaasta :)






Ja kaikkea muuta blogi lähti mukaan vihaísella linnullla, luulisi ainakin perheen pienimille uppoavan täysillä ja miksei isommillekin :)




The Candy man Can taidonnäyte: näyttävät sekä herkulliset macaronit





Essim mukana loistavalla Chili-suklaa juustokakulla jolla karppaajienkin kehtaa herkutella!





Appelsiineja ja hunajaa blogi tarjoaa herkukkaisia kerros suklaaleivoksia






Tuorepasta tuo hieman erilaista näkökulmaa siihen mitä suklaasta saa aikaan. Suklaa Pastaa, olkaa hyvä






K-kos tarjoaa myös hieman normista poikkeavaa, eli kesäkurpitsa-suklaavanukasta,nam!







Toinen Jalka Italiassa ja toinen jalka tuo tullessaan Torta Barozzin








Ankan Reseptikirja ja kauniit suklaajäätelökakkuset





Herkkusuun Lautasella ja matka maailman ympäri suklaan kanssa



Punavuori Gourmet ja herkulliset portteribrowniesit



Andalusian Auringossa tarjoaa jälleen herkkua, nyt tropiikin suklaata



 

Keittiössä, Kotona ja Puutarhassa ja mahtava Snickers kakku





Food And Then Some ja aivan jäätävän kaunis suklaakakku. Eikö?



Jauhemaksa mahtava tobleroneparfait, mitä muuta enää tarvitaan?






  Cliche tuo ulkomaanvahvistus, tarjoaa Rocky Roadeja hieman normista poiketen






Heleens Hobbies, mitä tekee Master Chefin kovassa liemessä keitetty Aila? Hukuttaa possua suklaaseen tietysti,nam!


 


maanantai 22. huhtikuuta 2013

Jotain helppoa, eli purjo-chevre risotto ja kylmäsavulohta

 
 
 
Viime viikko meni aivan täysin duunissa ja lauantaina vielä piti kyhäillä tuttujen 30v pippaloihin ruoat. Positiivista oli se, että kaikki tykkäsivät ruoasta jota tein. Se jos joku lämmittää mieltä. Tänään piti olla vapaa päivä, huom.piti, vaan ei ollut. Työkaveri on kipeänä ja se siitä rennosta illasta.
 
Koska työpäivä tuli hieman puskista, oli pakko tehdä jotain helppoa niistä jutuista joita kaapista löytyy. Nyt kaapista löytyi vuohenjuustoa,pala purjoa ja kylmäsavulohen jämät. Risotto riisiäkin oli juuri kahdelle. Ihmeen hyvää ruokaa ja kesäistä fiilistä siis löytyi kaapin perukoilta ja laiskana vältyin kauppareissulta. Tämän syötyä ihmettelin sitä miksi en useammin tee näin yksinkertaista ruokaa? Jos joku väittää ettei hyvän ruoan teko ole helppoa, tämä todistaa senkin vääräksi. Nyt meinaan on kesäfiilistä jo ilmassa,aurinkokin on uskaltanut tulla jo esiin ja 10 asteen ylityskin oli eilen. Lauantaina korkattiin myös grillikausi ja grilliin eksyi komeat 200gramman naudan ulkofileet, not bad!
 
Ruoka on simppeli, freesaa riisit ja sipuli reilussa voissa, mutta älä polta riisejä tai ne ei turpoa. Kun riisinjyvä on niin kuuma, ettet pysty pitään sitä sormien välissä 2 sekuntia pidempään, on homma valmis. Sitten sekaan loraus valkoviiniä ja anna kiehahtaa. Sitten sekaan 2dl kermaa ja palanen vuohenjuustoa. Anna riisien poreilla kermassa n.20min. Lisää nestettä tarvittaessa ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Nautiskele kylmäsavulohen kanssa, ja lorauta päälle vielä lopuksi kunnon loraus oliiviöljyä. Nauti yksinkertaisuudesta parhaimillaan.


perjantai 19. huhtikuuta 2013

Suklaateetä ja Sitruunamunkkeja

 
 
 
Oi,koko viikko menny duunissa. Huomenna vielä hoitaan tuttavan miehen 30v pippaloihin kokkailut. Kiireisestä viikosta johtuen ei ole tänne ehtinyt postailla. Nyt kerkiän hellimään teitä sitruuna-valkosuklaa munkeilla.  pieni varaslähtö vappuun oli paikallaan,poika kun esitti toiveen,että jospa voisin tehdä munkkeja,pakkohan se oli. Pikkumiehelle näytti kyllä myös kelpaavan. Puoliso kun löysi vielä lähikaupasta suklaateetä oli herkuttelu hetki paikallaan. Kyllä näitä kehtaa vappuna tarjota,ite tosin teen hieman muuta,mutta siitä lisää myöhemmin. Simakin pitäis tehdä,eli onko vinkkejä tai ehdotuksia millä perus-simaa vois hieman piristää?
 

 2 kanamunaa
1,5dl soekria
6-7dl jauhoja
1rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1rkl Vaniljasokeria
2dl kuohukermaa
1,5dl sulaa voita
 
vatkaa munat & sokeri vaahdoksi vatkaimella. Lisää sekaan kuivat aineet osissa . Lisää lopuksi kerma ja jäähtynyt voi. Anna turvota 30min.

Muotoile pötköksi ja leikkaa 20 osaan. Tee keskelle reikä sormen avulla. Uppopaista frittikeittimellä tai 180 asteisessa öljyssä muutama min.
 
Kuorrutus
 
1 luomusitruunan mehu
2dl tomusokeria
150g Sulatettua valkosuklaata

Purista sitruunasta mehu,ja lisää sekaan tomusokeri. Vatkaa kunnolla tahnaksi. Lisää sekaan vielä sulatettu suklaa. Kuorruta munkit ja nosta kylmään. Munkkien kannattaa antaa jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista
 
 

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kevättä Pastassa, eli pastaa tsatsikin hengessä

....Raikasta....
 
 
 
Nyt kun on edes pikkasen valoa ulkona ja ilmakin alkaa jo mukavasti lämpenemään voi tuota meininkiä alkaa siirtämään myös lautaselle. Täällä se tulee kuin itsestään. Ensimmäiset merkit on siis ilmassa. Ruokaan alkaa tulemaan väriä, raikkaampia makuja ja ehkä hieman kevyempiä raaka-aineita. Grillikausi tosin murskaa ainakin jälkimmäisen. Lisäksi kummasti tekee mieli heräillä jo aikaisin vaikka olisikin ollut töissä myöhään. Vaikka ei ne kelit vieläkään mitään iha huippu kevät kelejä oo ollu, niin kummasti siihen jo keho valmistautuu. Entäs se pakollinen viime hetken laihdutus ennen kesää? Enää 2kk? - ihan sama, ny ei vaan jaksa! Onko kellään samoja mietteitä?
 
Koska nyt on kovasti joka suunnasta tyrkytelty kurkkua, minttua ja sitruunaa. Oli siis aika kantaa oma korteni kekoon, ja koska myös lehdetkin tästä yhdistelmästä kirjoittavat löytyi heti ideaa. Tähän herkulliseen ruokaan nappasin ideoita uusimmasta Glorian ruoka&viini lehdestä, jossa oli kuva pastasta jonne oli lastuttu kurkkua,kaiketi minttua ja jogurttia. Loppu piti kehitellä itse.
 
Aloitin keittämällä pastan ( tekisi mieli lisätä perään Al Dente, mutta se tuo liikaa mieleen Sikke Sumarin)ja tekemälä "tsatsikin"  Eli yhdistämällä turkkilaista jogurttia,inasen raasettua valkosipulia, raastettua kurkkua (josta on siemenet poistettu),lorauksen sitruunamehua ja suolaa & pippuria. Annoin maustua hetken kylmässä ja näin oli tsatsiki hoidettu.
 
Vaikka ruoassa ei ollut tippakaan, tai muruakaan lihaa, niin ihmettelin miten ihmeessä annosa oli niin täyttävä. Maha tuli todellakin täyteen, ja oli mitä ajattelin: Raikasta, Erilaista ja Täyttävää!
 
On ollut myös kiva huomata kuinka moni on jo lähtenyt mukaan Huhtikuun ruokahaasteeseen. Jos siis suklaa ohjetta löytyy ja haluat mukaan, niin käy tsekkaamassa.
 
 
 
Raikas Viherpasta Tsatsíki
2:lle
 
Tagliatellea
1dl Tuore/pakasteherneitä
Puolikas kurkku suikaleina
 
 
tsatsiki:
 
n.1 Sitruunan kuorta raastettuna
n.1 Sitruunan mehu
Raastettua kurkkua
1 kynsi raastettua valkosipulia
Suolaa & Pippuria
2-3rkl Turkkilaista Jogurttia
 
100g Fetaa
1rkl Silputtua Tuoretta Minttua
 
Keitä pasta ja tee tsatsiki (ohje ylempänä jos et jaksanut lukea alkulätinöitä )
leikkaa kurkku esim. Juustohöylällä pituussuunnassa ohuiksi,pitkiksi suikaleiksi. Laita kurkkusiivut astiaan kaada päälle sitruunamehua loraus ja tilkka vettä, anna marinoitua hetki.
 
Yhdistä pasta,kurkkusuikaleet,herneet ja tsatsiki. Murusta päälle reilusti fetaa, raasta hieman sitruunankuorta ja puserra loput sitrrunamehut. Silppua päälle vielä tuoretta minttua. Nauti!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Vähän Parempi Mantelikala & Rapurisotto!

Slurps!
 
 
 
 
 
 
 
 
Aika kultaa muistot, vai miten se menikään. Kouluruoasta nimittäin on jäänyt mieleen ainakin pakaste sei-mantelikalamössö josta en ikinä oppinut pitämään. Enkä ole oppinut vieläkään pakaste seitä arvostamaan. Tuoreena kyllä, mutta ne kalasta tehdyt tiiliskivet ei saa minua syttymään. Minä, joka en ole kauheammin nirso ruoan suhteen ei saa sitä syötyä. Nyt siis tein "mantelikalaa on my way" ja palautin mantelikalan takaisin herkkujen joukkoon.
 
Kovin on ollut kiirettä ja mitään sen erikoisempaa ei olla kotikeittiössä tehty, ainakaan minä en ole. 5 iltaa tälle viikolle ja se huipentui eiliseen täyteen iltaan. Tekemistä riitti ja tupa täynnä asiakkaita. Eräs asiakas (joku kovakin tietäjä?) ilmoitti, että "vaikka kilpailu on alalla tiukkaa, te olitte tänään ihan parhaita" kiitos tästä.
 
Olen myös monesti miettinyt ja varsinkin eilen sitä kuinka paljon ruoan kanssa on tekemisissä. Viikko on meinaan ollut hulinaa, siitä huolimatta tulen kipein jaloin kauhea syke päällä kotiin. Leviän ruhoni kanssa sohvalle ja otan käteen jonkin kokkikirjan tai ruoka&viini lehden ja jaksan silti innostua niistä. Monet kirjat olen lukenut jo miljoona kertaa. Nukkumaan mennessä puoliso lukee sängyllä omia paksuja eepoksiaan, minä vain ruokalehtiä. Kuulostaa hieman hullulta ensin kokkailla perheelle, mennä duuniin 8-10tunniksi kokkaan, tulla kotiin, lukea ruoasta ja tsekkailla toisten herkulliset blogipostaukset ja heittää vielä kommentia heille. Tiivistettynä: Olen HullU!
 
Nyt kuitenkin perjantai-lauantai väli mentiin helpolla. Perjantaina super hyvä, nopea ja helppo mantelikala, ja lauantaina kalan jämistä ja pakkasessa olleista ravuista kyhäilin vaatimattomasti elämäni parhaimman risoton. Parhaimman  risoton siksi, että en ole kovin usein risottoa tehnyt (paitsi töissä)  ja toiseksi ravintolassa en ole ikinä tilannut risottoa! Syytä en tiedä... Eli jos et tiedä mitä mahdollisille kalan jämille tai muille ylijääneille ruoille teet, on risotto oiva ratkaisu piilottaa jämät herkuksi.
 
Tänään on vapaapäivä ja olen luvannut poitsulle, että leivomme yhdessä... joten nyt kauppaan ja donitsi värkit hakemaan!
 
Mantelikala on my way
2:lle
 
500g lohta
1rkl mantelijauhoa
merisuolaa
Paahdettuja mantelilastuja
50g voita
1 sitruuna
 
Hiero kalan pintaan mantelijauho & suola. Paista kalan pintaan väri ja nosta vuokaan. Paahda mantelilastut ja laita ne kalan päälle. Paista kalaa 175 asteessa vielä 12min. Lisää sekaan kylmä voi ja sitruunanmehu, laita uuniin ja anna olla kunnes voi on sulanut. Ota uunista ja raasta päälle sitruunankuori. Nauti.
 
 
 
Ihana Rapu Risotto
2:lle
 
1,5dl Risotto riisiä
1dl vettä
2rkl Hummerifondia
1dl valkoviiniä
2dl kermaa
1chili
1tl rakuunaa
1rkl Konjakkia
1rklVälimeren tahnaa (tai tomaattipyreetä)
10-12 jättirapua
(lohen jämät)
 
Laita riisi pannulle ja  freesaa voissa sipulin ja chilin kanssa, älä ruskista. Riisi on valmis kun jyvä on puolittain läpinäkyvä tai niin kuuma,ettet pysty pitään sitä sormissa kahta sekuntia pidempään. Kaada sekaan viini ja anna kiehahtaa kunnolla. Lisää 2dl kermaa, anna hautua hiljalleen 10min. Lisää sekaan fondi ja konjkakki sekä tahna/pyree. Anna hautua vielä 5min. Lisää sekaan rakuuna. Anna hautua vielä muutama minuutti ja lisää nestettä tarvittaessa. Kiehauta ravut ja lisää lohen kanssa risottoon. Anna hautua muutama minuutti ja nauti. Risoton kuuluu tuhtia ja kosteaa, ei kuivaa putua.


perjantai 12. huhtikuuta 2013

Harissa Possua& Patatas Bravas

 
 
 
Muistuttelen teitä kaikkia suklaasormia vielä tuosta huhtikuun ruokahaasteesta, johon voitte osallistua täällä.
 
Viime päivien kiireestä johtuen ei meillä ole mitään sen erikoisempaa syöty, ja jokainen meistä on syöny omia ruokiaan. Puolisko välttelee hiilareita ja paino putoaa. Minä imeskelen hiilareita, rasvaa ja protskua entiseen malliin. Rakastan hiilareita, ja täten minkään sortin karppaaminen ei luonnistu. Kerran tuli sitäkin tehtyä, jaksoin n.2 kuukautta ja paino putosi ainakin 8kg. Suussa maistui  kupariputki, nukkumaan mentäessä kauhea nälkä ja kaikista tärkein oli poissa: ILO! Kun ilo tai nautinto puuttuu ei syömisessä ole mitään ideaa. En voi syödä vain pysyäkseni hengissä, sillä ruoka ja sen tekeminen, siitä puhuminen ja syöminen on ammatti ja se on intohimoinen harrastus. "Normaali" ihminen tuskin sitä koskaan ymmärtää, enkä oleta että pitäisikään. Ruoassa pitää olla kaikkea pikkasen, hiilaria,protskua ja rasvaa. Mutta ennen kaikkea siinä on oltava makua ja hyvää seuraa pöydässä! Hyvä seura pöydässä pelastaa heikommankin ruoan. Nämä oli vain minun ajatuksia, en siís halua tyrmätä kenenkään toisten ruokatottumuksia.
 
Tässä ruoassa on sitä kaikkea ja varsinkin sitä makua on yllin kyllin. Patatas Bravas on Espanjan hemmojen lemppariherkkua. Patatas Bravas on sellaisenaan jo ruoka. Sen kylkeen nautitaan jotain pikkuista tai sitten sekaan lisätään serranoa tai esim. chorizoa ja ruoka on valmis. Kyseinen setti on myös oiva tapa käyttää ylijääneet potut ja tomaattisoosin jämät jos sellaisia kaappiin kertyy. Nyt kylkeen kuitenkin tein possua jonka maustoin harissalla. Homma on helppo,leikkaat vain possut haluamaasi kokoon sivelet harissalla ja annat maustua hetken. Paista voissa väri. Laita lihat pataan ja kaada päälle vielä pikkasen harissaa. Kypsennä loppuun 160 asteisessa uunissa. Harissatahnaa saa valmiina kaupoista, mutta se ei ole vaikeaa tehdä itsekään. Tein siis itse. Myös harissaan on helppo käyttää esim. chilin ja paprikan sekä valkkarin jämät. Käytä chiliä sen mukaan, kuinka tulisesta pidät. laita alkuun vain 1-2 chiliä ja lisää tarvittaessa.
 
 
Harissa
 
 
1 Suippopaprika tai normi paprika
2-3 Valkosipulinkyntttä
1-2 Punaista chiliä
1tl Kuminan ja Korianterinsiemeniä
2rkl Oliiviöljyä
(2rkl Tomaattipyreetä)
suolaa & Pippuria
 
Kuullota, chilit,paprika ja sipuli öljyssä pehmeäksi. Siirrä seos blenderiin ja soseuta tahnaksi. lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Tomaattipyre ei ole pakollinen, mutta tuo mielestäni mukavaa koostumusta.
 
 

 
 
 
Patatas Bravas
 
1kg kypsää perunaa 2-4 osaan pilkottuna
2dl tomaattikastiketta
Rosmariinia
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa & Pippuria
(Oliiviöljyä)
 
Lado pannulle öljyä ja paista perunoihin väriä. Lisää tomaattisoosi ja rosmariini. Anna hautua hetki ja raasta sekaan valkosipulia. Mausta suolalla ja pippurilla. Nautiskele.
 
Tomaattikastike
 
1kg tomaattia
1dl oliiviöljyä
1tl Oreganoa (kuivattu)
1tl Timjamia (kuivattu)
2 valkosipulinkynttä raastettuna
Suolaa & Pippuria
 
Käytä tomaatit kiehuvassa vedessä,jäähdytä ja kuori. Pilko tomaatit ja fresaa öljyssä. Lisää mausteet ja anna hautua kattilassa miedolla lämmöllä 2-3h. Soseuta jos tarvittaessa. Lisää vielä tilkka öljyä lopussa.
 

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Kevät Salaatti, eli appelsiiniravioleja ja loimulohta

 
Kevättä rinnassa vai miten se menikään. Hienolta näytti viikko sitten, toissa päivänä paukutti lumisateet pakkasien kera. Nyt on taas ihan hyvä suunta, aurinko paistaa ja pikkasen on viileää. Näillä ilmoilla kuitenkin haluaa syödä jo jotain tulevan kesän juttuja. Ja päivän tärkein uutinen on se, että minut valittiin mukaan keittiömestarikoulutukseen,yeah!! Nyt pompitaan ilosta ja opiskellaan 1,5vuotta lisää.
 
Koska viimeksi kokkailemani gnocchit oli keitettynä mitä sattuu, ja jouduin ne sitten pannulla paistamaan & gratinoimaan uunissa. Lopputulos oli kuitenkin hyvä ja nyt otin revanssia vähän samalta alueelta. Tällä kertaa innostuin kyhäämään ravioleja, koska jälejllä oli sopivasti 2 kanamunaa ja kaapissa tietty aina vehnäjauhoja. Muuta ei sitten suolan ja oliiviöljyn lisäksi taikinaan tarvittu.  Gordonin savunieriä-appelsiinisalaattia selatessa tuli idea tehdä siis savukalaa ja appelsiinin lisäksi vielä appelsiinituorejuusto ravioleja. Voin vain sanoa, että NAM! Täydellinen makupari,siis appelsiini ja kala. Savunieriän sijasta ostin kuitenkin vähä stydimpää kamaa eli loimulohta! Kalan hinta kyllä sai leuat taas notkumaan. Meinaan savunieriän ja loimulohen kohdalla eurojen elohopea nousi 23,90 €/kg!! Hyväähän se oli, mutta hinta on jo todella härski. Tähän lasketaan vielä se, että tämän vuoden puolella ruoan hinta tulee nousemaan 4-5% lisää. Argh!
 
 
Raviolien ohje on uskoakseni rajuimman tekohymyn omaavan Aki Wahlmanin käsialaa. Pirkkamiehen nikseillä mentiin ja nyt meni kaikki nappiin. Sori Hans, Aki johtaa nyt 1-0! Raviolit pähkinänkuoressa:
 
4 annosta
 
2 munaa
3dl jauhoja
 2rkl oliiviöljyä
 1,5tl suolaa
 
Yhdistä munat ja öljy kunnolla sekaisin. Lisää jauhot osissa ja upota kädet massaan ja vaivaa kunnolla 10min, näin saat loistavan sitkon. Pakkaa taikina kelmuun ja anna olla ainakin tunti jääkaapissa.
 
 
 Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 3 osaan ja sen jälkeen joka palasta leikkaa vielä 3-4 palaa. Kauli ohueksi ja täytä appelsiinitäytteellä.
 
150g Maustamatonta Tuorejuustoa
1 appelsiinin raastettu kuori
ripaus suolaa
 
yhdistä kaikki ja anna maustua hetki
 
 
Muotoile haluamaasi muotoon. Ole tarkka että raviolit on kunnolla kiinni, niin ei tarvi keittäessä kirota kun täyte valuu ulos. Itse menin ihan perus old school mummola mallilla. Keitä suolasessa vedessä osissa n.10min tai kunnes nousevat pintaan. En tiedä teinkö sitten euroopan nopeimmat raviolit, mutta omani nousi pintaan jo parissa minuutissa. Valmiita ne ei olleet, joten annoin olla vielä sen 6-8min. Tarkista siis kypsyys yhdestä "koepalasta" ennen syömistä. Varo, sisällä oleva juusto on tosi kuumaa ;)
 
Nautiskele raviolit loimu/savukalan, rucolan, appelsiinilohkojen ja oliiviöljyn kera. Jos et ole kokeillut, niin suosittelen todellakin kokeilemaan. Aivan takuuvarma yhdistelmä kotikeittiössä ja idean vien mukanani myös duuniin.
 

ps. muistuttelen vielä tuosta huhtikuun ruokahaasteesta, jossa aiheen on suklaa. Käy tsekkaan ja lähe mukaan.

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Elämäni ensimmäiset sushit tehty! Eli vinkkiä kaivataan

 
 
 
 
 
 
 
Tulipa tuossa muutama päivä, tai viikko, tai no ennen pääsiäistä tehttyä ja syötyä elämäni ensimmäiset sushit. Kokki kaverin kanssa on ollut jo pienimuotoinen tapa kokkailla yhdessä jotain muutaman viikon välein, tai kun vapaata sattuu oleen samaan aikaan. Yleensä on tehty sellaista ruokaa jota ei olla aiemmin tehty kotona tai duunissa. Aiemmin on tehty mm. kokonaista ankaa omena calvados meiningillä ja brittipubien herkkua, eli munuaispiirakkaa. Nyt sitten piti korkata sushit.
 
Paperilla näiden palleroiden tekeminen on helppoa ja vaivatonta, eikä aines lista vaikuta kauhean pahalta. Toisin käy kun alkaa työstämään, sillä tavaraa näihin menee eikä kyseessä ole mikään perseaukisen arki herkku. Kokeilla silti kannattaa aina jotain uutta.
 
En oikein ole päättänyt tykkäsinkö susheista vai en. Jo tekovaiheessa merilevä arkkien haju alkoi etomaan. Noita arkkeja on vieläkin varmaan 100kpl kaapissa. Myös riisiä keittäessä hämmästelin loppuvaiheessa lisättävän etikan määrää (etikkakin pitää olla jotain omaa sushiriisille tarkoitettua!) mutta loppuvaiheessa kun maistoin, niin hitto! En ole ikinä maistanut niin hyvää riisiä, ja juurikin tuon etikan ansiosta. Kyseessä on jokin hyvinkin makea etikka. Susheista en tiedä juuri mitään, joten en ala myöskään tässä pätemään raaka-aineista joista minulla ei ole hajuakaan.
 
Saimme aikaiseksi ainakin 50 suupalaa, ja noin puolet saimme kolmeen mieheen nieltyä. Kaikilla oli sama mielipide: Ei osaa sanoa! Merilevä arkin maku häiritsi ja lisäksi susheja oli jotenkin ilkeä niellä. Merilevämössö tuntui aina jäävän kurkkuun ja kymmenes pala toi melkein laatan kurkkuun. En tiedä oliko meidän arkit jotain Ö-luokan kamaa vai missä oli vika. Ehkä Suomalainen maku aistini ei vaan ole vielä valmis näin uljaalle maulle! Tosin jälkimaku oli aina hyvä, tuskin muuten olisinkaan yli kymmentä syöny. Myös se voi olla syy orastavaan yrjöön, että yksinkertaisesti söin vain liikaa. Uskoisin että nämä menisi paljon paremmin alas ilman tota merilevää. Eli jos tiedät jonkun hyvän tavan korvata tuo merilevä niin ole kiltti ja kerro, koska muuten tykkäsin näistä paljonkin. Toinen vaihtoehto voisi olla ne nigirit (kai se noin kirjoitetaan) jossa merilevää ei tarvita. Vain riisi ja ohut siivu esim. Graavikalaa päälle? Mutta jos siis osaat antaa hyvän tipin millä korvata tuo merilevä, niin olen onnellisempi ensi kerralla.
 
Se siitä susheista (ohje alla) sillä yksi asia alkoi ärsyttämään eilen. Iltalehdessä oli nihkeä artikkeli jossa kirjoitettiin tv kokkien epäterveellisistä ruoista. Kohteeksi joutui mm. Jamie Oliver ja Nigella.
Jutussa kerrottiin kuinka tv kokkien ruoka on epäterveellisempää kuin einekset. Jos ravintoarvoja katsotaan on einekset varmasti oikeassa suunnassa, mutta mitä kaikkea muuta moskaa niissä on? Jutun takanakin oli varmaan joku eineslobbari.
 
Samassa todettiin kuitenkin että vain 4% valmisruoista täyttää WHO:n suositukset.
 
Jos 2000-luvulla ihminen ei vielä itse tiedä mitä saa ja kannattaa syödä ja mitä ei, niin ei se vika nyt vain tv kokeissa ja kirjoissa ole. Eivät ne jumalia ja raamattuja ole. Järjen käyttö on sallittua. Tuskinpa tv kokkien ruoat on tarkoitettu edes joka päivä syötäväksi. Vai käyttekö itse ravintolassa syömässä fine dining ruokaa tai pizzaa joka päivä? Käyttekö jos Gordon tai Jamie niin sanoo? Eiköhän kaikilla ole edes jonkinnäköinen käsitys siitä, että mikä on rasvaista, mikä on väärää hiilaria, paljonko protskua jne. Maailma on myös täynnä erilaisia ruokavalioita vegaaneista karppaajiin. Aina on joku "asiantuntija" määkimässä vastaan ja puolesta. Jos nuo saavat päättää, niin tässä maailmassa ei saisi syödä enään mitään.
 
Ruokavalioista vielä sen verran, että kerran olen eräässä ravintolassa jossa työskentelin saanut myös asiakkaan joka ilmoitti olevana täysvegaani, mutta voi syödä ahventa ja hirveä! Mitä?
 
Ei siitä sen enempää,luen kokkirjoja ja katselen edelleen kokkiohjelmia, mutta tiedostan silti että en voi syödä suklaakakkua ja bearnaisea joka päivä. Jos niin teen, niin syytän siitä omaa heikkouttani. Enkä toimi niinkuin 200 ylipainoista amerikkalaista ja haasta Mcdonaldsia oikeuteen,ja syytä kyseistä puljua ylipainostani.
 
 
 
Sushit parin kokin retaleen tapaan
 
10 merilevä arkkia
1pkt sushiriisiä
Sushi etikkaa
suolaa
300g graavattua lohta
300g graavattua siikaa
1prk mätiä tai cavi art valmistetta
2 avokadoa
wasabi tahnaa
Soijaa
Shirachia tai muuta chilisoosia
 
 
 Graavaa kalat edellisenä päivä tai osta valmiiksi graavattuna.
 
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaa (paketissa kerrotaan siihen sopiva määrä etikkaa), lisää lopuksi etikkaa ja anna hautua vielä kannen alla 30-40min.
 
Pilko sillä aikaa avokadot ja leikkaa kala ohuiksi pitkiksi siivuiksi.
 
Levitä bambumatto pöydälle, laita päälle merilevä arkki. Levitä arkille n.puolen sentin paksuinen kerros riisiä, niin että joka reunasta jää n.1cm tyhjää.
 
laita arkin alareunaan riisin päälle ohuelti vähän kalaa, avokadoa,wasbia/chilitahnaa ja mätiä/ cavi artia. (Mädin voi lisätä myös viimeisenä jokaisen palan päälle jos haluaa.) Älä laita liikaa täytettä tai rullat on tosi ärsyttävä kääriä. Kyseessä on suupala, ei tortilla.
 
Rullaa bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Anna muotoutua kylmäsä hetki. Jos et omista bambumattoa voi sen korvata elmukelmulla. Leikkaa pötkö n.5-8 osaan.
 
Dippaa sushipala Soijaliemessä ja nautiskele!