Tulipa tuossa muutama päivä, tai viikko, tai no ennen pääsiäistä tehttyä ja syötyä elämäni ensimmäiset sushit. Kokki kaverin kanssa on ollut jo pienimuotoinen tapa kokkailla yhdessä jotain muutaman viikon välein, tai kun vapaata sattuu oleen samaan aikaan. Yleensä on tehty sellaista ruokaa jota ei olla aiemmin tehty kotona tai duunissa. Aiemmin on tehty mm. kokonaista ankaa omena calvados meiningillä ja brittipubien herkkua, eli munuaispiirakkaa. Nyt sitten piti korkata sushit.
Paperilla näiden palleroiden tekeminen on helppoa ja vaivatonta, eikä aines lista vaikuta kauhean pahalta. Toisin käy kun alkaa työstämään, sillä tavaraa näihin menee eikä kyseessä ole mikään perseaukisen arki herkku. Kokeilla silti kannattaa aina jotain uutta.
En oikein ole päättänyt tykkäsinkö susheista vai en. Jo tekovaiheessa merilevä arkkien haju alkoi etomaan. Noita arkkeja on vieläkin varmaan 100kpl kaapissa. Myös riisiä keittäessä hämmästelin loppuvaiheessa lisättävän etikan määrää (etikkakin pitää olla jotain omaa sushiriisille tarkoitettua!) mutta loppuvaiheessa kun maistoin, niin hitto! En ole ikinä maistanut niin hyvää riisiä, ja juurikin tuon etikan ansiosta. Kyseessä on jokin hyvinkin makea etikka. Susheista en tiedä juuri mitään, joten en ala myöskään tässä pätemään raaka-aineista joista minulla ei ole hajuakaan.
Saimme aikaiseksi ainakin 50 suupalaa, ja noin puolet saimme kolmeen mieheen nieltyä. Kaikilla oli sama mielipide: Ei osaa sanoa! Merilevä arkin maku häiritsi ja lisäksi susheja oli jotenkin ilkeä niellä. Merilevämössö tuntui aina jäävän kurkkuun ja kymmenes pala toi melkein laatan kurkkuun. En tiedä oliko meidän arkit jotain Ö-luokan kamaa vai missä oli vika. Ehkä Suomalainen maku aistini ei vaan ole vielä valmis näin uljaalle maulle! Tosin jälkimaku oli aina hyvä, tuskin muuten olisinkaan yli kymmentä syöny. Myös se voi olla syy orastavaan yrjöön, että yksinkertaisesti söin vain liikaa. Uskoisin että nämä menisi paljon paremmin alas ilman tota merilevää. Eli jos tiedät jonkun hyvän tavan korvata tuo merilevä niin ole kiltti ja kerro, koska muuten tykkäsin näistä paljonkin. Toinen vaihtoehto voisi olla ne nigirit (kai se noin kirjoitetaan) jossa merilevää ei tarvita. Vain riisi ja ohut siivu esim. Graavikalaa päälle? Mutta jos siis osaat antaa hyvän tipin millä korvata tuo merilevä, niin olen onnellisempi ensi kerralla.
Se siitä susheista (ohje alla) sillä yksi asia alkoi ärsyttämään eilen. Iltalehdessä oli nihkeä artikkeli jossa kirjoitettiin tv kokkien epäterveellisistä ruoista. Kohteeksi joutui mm. Jamie Oliver ja Nigella.
Jutussa kerrottiin kuinka tv kokkien ruoka on epäterveellisempää kuin einekset. Jos ravintoarvoja katsotaan on einekset varmasti oikeassa suunnassa, mutta mitä kaikkea muuta moskaa niissä on? Jutun takanakin oli varmaan joku eineslobbari.
Samassa todettiin kuitenkin että vain 4% valmisruoista täyttää WHO:n suositukset.
Jos 2000-luvulla ihminen ei vielä itse tiedä mitä saa ja kannattaa syödä ja mitä ei, niin ei se vika nyt vain tv kokeissa ja kirjoissa ole. Eivät ne jumalia ja raamattuja ole. Järjen käyttö on sallittua. Tuskinpa tv kokkien ruoat on tarkoitettu edes joka päivä syötäväksi. Vai käyttekö itse ravintolassa syömässä fine dining ruokaa tai pizzaa joka päivä? Käyttekö jos Gordon tai Jamie niin sanoo? Eiköhän kaikilla ole edes jonkinnäköinen käsitys siitä, että mikä on rasvaista, mikä on väärää hiilaria, paljonko protskua jne. Maailma on myös täynnä erilaisia ruokavalioita vegaaneista karppaajiin. Aina on joku "asiantuntija" määkimässä vastaan ja puolesta. Jos nuo saavat päättää, niin tässä maailmassa ei saisi syödä enään mitään.
Ruokavalioista vielä sen verran, että kerran olen eräässä ravintolassa jossa työskentelin saanut myös asiakkaan joka ilmoitti olevana täysvegaani, mutta voi syödä ahventa ja hirveä! Mitä?
Ei siitä sen enempää,luen kokkirjoja ja katselen edelleen kokkiohjelmia, mutta tiedostan silti että en voi syödä suklaakakkua ja bearnaisea joka päivä. Jos niin teen, niin syytän siitä omaa heikkouttani. Enkä toimi niinkuin 200 ylipainoista amerikkalaista ja haasta Mcdonaldsia oikeuteen,ja syytä kyseistä puljua ylipainostani.
Sushit parin kokin retaleen tapaan
10 merilevä arkkia
1pkt sushiriisiä
Sushi etikkaa
suolaa
300g graavattua lohta
300g graavattua siikaa
1prk mätiä tai cavi art valmistetta
2 avokadoa
wasabi tahnaa
Soijaa
Shirachia tai muuta chilisoosia
Graavaa kalat edellisenä päivä tai osta valmiiksi graavattuna.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaa (paketissa kerrotaan siihen sopiva määrä etikkaa), lisää lopuksi etikkaa ja anna hautua vielä kannen alla 30-40min.
Pilko sillä aikaa avokadot ja leikkaa kala ohuiksi pitkiksi siivuiksi.
Levitä bambumatto pöydälle, laita päälle merilevä arkki. Levitä arkille n.puolen sentin paksuinen kerros riisiä, niin että joka reunasta jää n.1cm tyhjää.
laita arkin alareunaan riisin päälle ohuelti vähän kalaa, avokadoa,wasbia/chilitahnaa ja mätiä/ cavi artia. (Mädin voi lisätä myös viimeisenä jokaisen palan päälle jos haluaa.) Älä laita liikaa täytettä tai rullat on tosi ärsyttävä kääriä. Kyseessä on suupala, ei tortilla.
Rullaa bambumaton avulla tiukaksi rullaksi. Anna muotoutua kylmäsä hetki. Jos et omista bambumattoa voi sen korvata elmukelmulla. Leikkaa pötkö n.5-8 osaan.
Dippaa sushipala Soijaliemessä ja nautiskele!