Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!
keskiviikko 10. syyskuuta 2014
Jäähyväiset blogille. Kiitos mukana olleille ja mukaan tuleville
nyyh...
On tullut aika pistää pillit pussiin tälle blogille. Vajaan kahden vuoden ikään melkein ehtinyt blogini on nyt tullut matkansa päähän ja on aika kiittää kuluneesta kaikkia lukijoita ja erityisesti myös kaikkia niitä jotka ovat juttujani lueskelleet ja reseptejäni kokkaillut.
Mutta kuten vanha sanontakin kuuluu että "vanhasta on luovuttava jos haluaa uutta tilalle" se myös pitää paikkansa tässäkin asiassa.
Bloggaaminen siis jatkuu mutta hieman eri paikassa ja uusien haasteiden merkeissä. Blogini jatkuu toisaalla mutta samalla nimellä ja eri osoitteella. Olisin todella iloinen mikäli jokainen joka blogiani seuraa tai kivasti sitä omaan blogiinsa linkittänyt, niin päivittäisi tilalle uuden blogini.
Tämä vain sillä jos blogini on mielenkiintoa herättänyt. Mielellään jatkaisin bloggaamista ja keskusteluja ja kommentointia myös jatkossa kaikkien tähän asti mukana olleiden kanssa.
Uusi blogini on löytyy Maku-lehden sivuilta, tai tarkemmin sanoen Maku.fi sivuilta ja mukana on myös joukko muitakin varmasti ennestään tuttuja blogeja. Uusi blogini löytyy osoitteesta http://www.maku.fi/blogit/onko-nalka
Erityisesti haluaisin vielä kiittää kaikesta etenkin blogirinkiä jonka kautta olen oppinut paljon bloggaamisesta ja sitä kuinka arvostaa omaa tekemistään. Kiitokset Annelle,Lauralle ja Markolle ringin toimistoon mahtavista kampanjoista ja tuesta ja siitä, että kestitte hyvin sitä joka joko myöhästyi tai sai kaiken aikaan viime tingassa.
Lisäksi haluan vielä kiittää Liemessä?-Blogin Jenniä kaikesta avusta, Chez jasua inspiraatiosta ja esimerkistä kuinka olla uskollinen omalle tyylilleen, Kaikki Äitini Reseptit Nannaa, unohtamatta loistavaa Andalusian Auringossa-blogia,Siskot Kokkaa, Habanerokitchen,sokerivaltakunta, Vatsasekaisin kilinkolin, kokit & potit, Sweet food o mine yms... ja kaikkia teitä jotka olette myös tsempanneet tätä kasvoa eteenpäin kivoilla kommenteilla ja muutenkin olleet mukana.
Toivottavasti olette mukana myös jatkossakin, eihän tässä muutu kuin osoite. Naama ja verkkarit pysyy samana ja liha maistuu edelleen ylikypsänä ja raakana.
Kiitos kaikille! Toivottavasti sama meno jatkuu edelleen!
Hyvää Syksyä!
Ps. tämä vanha blogi jää kyllä vielä henkiin mutta saa nähä koska palaan tänne sorvin ääreen. Uusi blogi ei ole vielä ihan lopullisessa kunnossa mutta kyllä sinne jo uutta settiä tulee.
maanantai 8. syyskuuta 2014
2 herkullista askelta kohti meksikoa
Blogi on mukana Valion ja blogiringin järjestämässä kampanjassa jossa on tarkoitus keksiä reseptiikkaa uudelle Valion TexMex Juustoraasteelle.
Koska
sosiaalinen media miljoonine hakukoneineen on pullollaan tortillaa,
enchilladaa, quesadillaa sun muuta salsaa, niin ajattelin lähestyä
Meksikoa hieman eri suunnasta pitäen homman kuitenkin sen makuisena.
Koska minulle Meksikolainen keittiö nojautuu teittyihin asioihin, niin myös reseptini nojaa niihin. Juustokumina,chili, paprikajauhe,avocado,salsa, lime, niihin turavudun tuon tuosta. Kliseisiä kuin sombero ja tekoviikset mutta jostain ne kliseetkin alkunsa saavat.
Koska
etanat on minulle suurinta herkkua ja myös TexMex ruoka, niin nyt sain
ajatuksen yhdistää Ranskalaisen klassikon ja Meksikolaiset maut. Toki
etanoita yt syödään ympäri maailmaa mutta... niin.
Etanoiden
perinteinen valkosipuliversio provencale korvattiin mahtavalla texmex
voilla johon makua haettiin korianterista,valkosipulista, juustokuminasta,
chilistä,savupaprikasta ja limestä. Päälle vielä tuhti gratiini Valion
texmex juustoraasteesta.Voita kannattaa tehdä heti kunnon köntti, sopii
loistavasti myös maustevoina pihveille!
Etanat Tex Mex Mex
12kpl etanoita (2x6kpl pannua)
2 kourallista Valio Tex Mex juustoraastetta
texmexvoita
50 pehmeää voita
1tl juustokuminaa
1tl savupaprikajauhetta
1 tuore chili silputtuna
1 valkosipuli raastettuna
½punttia korianteria
1 limen raastettu kuori
½limen mehu puristettuna
sekoita sekaisin tahnaksi ja annostele etanoiden päälle.
Lisää päälle kourallinen juustoa per pannu
Gratinoi 200 asteisessa uunissa 10min.
Nauti etanoiden kanssa patongin sijaan maissilastuja
Toisena
herkkuna kokkailin pannupizzaa. Ei niin perinteistä Meksikoa mutta
kyllä sielläkin pizzaa syödään paljon ja variaatioita pizzasta on
paljon. Tässä ohjeessa pizza täytetään lihalla ja salsalla, kuorrutetaan
Valion Tex Mex juustoraasteella ja lopuksi kruunataan, avocadolla ja
ranskankermalla niin hyvä tulee. Tähän hommaan valurautapannu on paras
ja mikä parasta taikinaa ei tarvitse nostattaa!
Tex Mex Pannupiizza
2 pientä valurautapannullista
Pohja
1dl vettä
3,5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1,5tl leivinjauhetta
loraus maissi-tai oliiviöljyä
Lämmitä uuni 250 asteeseen ja nosta voideltu valurauta pannu uuniin lämpiämään.
sekoita kuivat aineet ja lisää veden sekaan.
sekoita taikinaksi ja pyöritä taikinasta pyöreä lätty.
Ota pannu uunista ja laita taikina pannulle, niin että taikinaa on reilusti reunoilla asti.
Täytä pizza
Täyte:
250g Karitsan jauhelihaa (myös nauta käy)
1tl chilijauhetta
1tl juustokuminaa
1tl savupaprikajauhetta
½tlkanelia
1tl valkosipulijauhetta
suolaa makusi mukaan
2dl salsaa
½ sipuli renkaina
2 tuoretta chiliä
1 pussi Valio tex mex juustoraastetta
Ruskista jauheliha ja mausta mausteilla.
Lisää sekaan salsa ja sekoita.
Kaada jauhelihakastike pizzapohjalle.
Lisää päälle pussi juustoraastetta
lado päälle sipulia ja tuoretta chiliä.
lauantai 6. syyskuuta 2014
Kotiuokaa viimesen päälle: Kanaa dijonin ja ranskankerman kanssa
Kotiruokakin voi olla ravintolatasoa ilman että se on vaikea tehdä tai, että se vaatisi miljoona komponenttia ja kattilaa. Ranskalaisen keittiön helmi on kanapata joka saa makunsa maukkaasta Dijon sinapista ja täyteläisestä creme fraichesta.
Tämä on siis esimerkki mielettömän helposta kotiruoasta jonka tekeminen ei vaadi tekijältään juuri mitään. Valkosipuleitakaan ei tarvitse kuoria vaan ne voi heittää sekaan kuorineen. Oikeastaan lopun homman hoitaakin uuni.
Vaikka pata onkin pullollaan kermaa, niin se ei ole liian tuhtia. Kylkeen kun vielä paistaa rapeaa pekonia ja höyrytettyjä ruusukaaleja ja miksaa ne keskenään pannulla, niin lisukekin on helposti hoidettu.
Mitä tässä enempiä länkyttämään, hyvä ja helppo kotiruoka kunniaan. Näillä mennään.
Kanaa dijonissa ja ranskankermassa
1,5kg kanaa (koipia, koipireisiä,rintaa,paisti jne.)
vehnäjauhoa
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia
4 valkosipulinkynttä
2dl valkoviiniä
3rkl Dijon sinappia
1prk creme fraichea
2dl kuohukermaa
(konjakkia, jos haluat fiinimmän version)
Pyörittele kanapalat sinapissa, mausta suolalla,pippurilla ja kuivatulla timjamilla.
Pyörittele lopuksi vehnäjauhoissa.
Nosta pataan tai vuokaan. Kaada pohjalle valkoviini ja heitä sekaan valkosipulin kynnet.
Paista 200 asteessa n.20-25min.
Yhdistä creme fraiche ja kerma
kaada seos vuokaan ja paista vielä 175 asteessa n.30min
keskiviikko 3. syyskuuta 2014
Syksy,Pataruoka, Riista
Lihan suurena ystävänä elän jälleen mieluista aikaa vuodesta. Riistaa kun alkaa tippumaan kauppojen hyllyille ja ravintoloiden listoille.
Nyt korkkasin riista ajan villisialla. Satuin samaan käsiini hvyän palasen villisian niskaa joka onkin paras osa elukasta jota olen kokkaillut.Villisikaakin on nykyään jo kaupoista saanut mutta silti liian harvakseltaan. Tosin se johtuu varmaan huonosta menekistä. Valitetttavasti, sillä villisika on mielettömän hyvää lihaa. Tosin sen valmistuksessa kannattaa olla tarkkana eikä sitä sovi hauduttaa kuin possua.
Villisika on vähärasvaista ja täten myös kuivuu helposti ja jos kuivaa lihaa olet syönyt, niin tiedät että siinä ei ole mitään järkeä. Lisukkeeksi ei kannata valita mitään kauhean tulista tai mitään muita vahvoja makuja, enkä suosittele niitä millekään riistalle. Riistassa on oma hyvä maku jota ei kannata peittä,rasvan kanssa ei tosin tarvi pihtailla.
Villsialle tein hvyän syksyisen lisukkeen punakaalista ja omenoista. Lisäksi vielä kastiketta paahdetuista valkosipuleista ja ihan vain kunnon pottuvoita!
Jos siis satut saamaan näppeihisi villisikaa, niin älä epäröi! Saman voit toki tehdä ihan porsaan kasslerista tai kyljestä.
Villisian kassleria, punakaalia ja omenoita
n.1kg villisian niskaa (tai porsaan kassleria)
n.100g pala savukylkeä
1 kokonainen punakaali
2 punasipulia
4 isoa omenaa
2 valkosipulinkynttä
2-3 laakerinlehteä
5dl appelsiinimehua
1 sitruunan mehu puristettuna
3rkl omenaviinietikkaa
2rkl voita
suolaa
pippuria
Suolaa villisian niska huolella.
Ruskista villisian niska pannulla ja ota siihen hyvä väri pintaan.
Pilko punasipuli ja punakaali silpuksi.
lohko omenat lohkoiksi.
Laita kattilaan pieneksi leikattu savukylki ja ruskista kullan ruskeaksi. Lisää punasipulit. Kun sipulit pehmenee, niin lisää voi,kaali ja valkosipuli. Sekoittele sekaisin kunnolla. Lisää sitten etikka ja appelsiinimehu sekä laakerinlehti ja mausteet.
Anna hautua kattilasssa kunnes kaali pehmenee pikkaisen.
Ota uunivuoka ja kaada kaaliseos vuokaan. Lisää päälle lohkotut omenat ja purista päälle sitruunan mehut.
Nosta päälle vielä kokonainen villisian niska.
hauduta 150 asteisessa n.tunti
Tarjoa muusin ja kastikkeen kanssa.
Maailman paras pottuvoi
1kg perunoita
200g voita kuutioina
suolaa maun mukaan
Keitä perunat kypsäksi,aivan ylikypsäksi.
siivilöi neste pois.
kaada takaisin kattilaan ja lisää kerma ja voi.
survo sekaisin. Ei tarvi olla hienoa ja sileää.
maista ja suolaa makusi mukaan.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)