Lihaa, lihaa ja lihaa. Siitä on paksun rasvakerroksen lisäksi tämä bloggaaja tehty. Blogini on myös mukana Kotitila.fi:n Lihaa Parhaimmillaan respetikisailussa.Kotitila.fi sivuilla kannattaa käydää katsomassa. Sieltä saa myös tilattua luomulihaa kylmäkuljetuksena suoraan kotiovelle. Ensimmäisessä osiossa grillailtiin kirsikka BbQ possua joka sai hyvän vastaanoton ja miellytti jopa itse Sasu Laukkostakin siinä määrin, että finaaliin mentiin.
Nyt toisessa osiossa luomulihoista haetaan reseptiä satokauden teeman mukaisesti. Pakkasesta kun löytyi vielä luomupossun niskaa, niin siitä oli helppo alkaa rakentamaan satokauden herkkua. No, kyllä pulled pork oli mielessä mutta ei sydämessä. Possua kun on kulunut vuosi tullut revittyä siinä määrin, että oli aika hakea vaihtelua.
Ideana on kehitellä reseptiikkaa jossa hyvä luomuporsaan oma maku pääsisi kukoistamaan edukseen. Pitkässä haudutuksessa vaan tuppaa tuo maku hieman kärsimään, huonoa se ei ole mutta ei myöskään kovin pääosassa loista. Lähdin siis luomaan satokauden herkkuni muulla tavalla.
Maistaessani Fontanan pestoa joka on tehty aurinkokuivatuista tomaateista sai innostumaan tekemään siltä pohjalta jotain. Mutta koska halusin hieman nähdä vaivaa, niin päätin kopioida idean ja viime tingassa kyhäillä oman pestoni. Jos et jaksa tai halua vääntää omaa pestoa vaan oikaista, niin onneksi kyseistä pestoa saa myös valmiina.
Lopulliseksi tuotteeksi sitten valmistui porsaan niskaa, peston, oliivien ja satokauden juureksia sun muita. Ideana on tehdä ruoka jolla ruokkia isompikin seurue pöydässä. Kanna liha pöytään leikkaa siivuiksi, laita kastike erikseen ja tarjoa juureksetkin erikseen. Lautaset pöytään,älypuhelimet kiinni ja ruoka jakoon. Näin ruokailusta saadaan mukavan sosiaalinen ja maukas tapahtuma.
Porsaan niskaa, pestokastike aurinkokuivatuista tomaateista ja oliiveista.
Kastike:
Pesto: (tai esim. Fontanan valmis aurinkokuivattua tomaattipestoa)
200g aurinkokuivatuista tomaatteja
50g parmesaania
3 valkosipulinkynttä
1puntti basillikaa
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
kourallinen manteleita
suolaa
pippuria
Laita kaikki ainekset blenderiin ja kaada sekaan öljyä kunnes seos on tasainen.
1 iso sipuli
1prk Mutti tomaattimurskaa
3-4 valkosipulinkynttä
1prk oliiveja (esim. Fontana,mantelitäytteiset)
Freesaa sipulisilppu öljyssä ja lisää pesto. Freesaa hetki ja lisää loput aineet.
Porsaan niskaa:
n.1kg Leppälän luomu porsaan niskaa (kotitila.fi)
n. 2rkl hunajaa
1rkl timjamia
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl sinappijauhetta
suolaa
Hiero suola lihan pintaan ja valele hunajalla. Sekoita muut mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan.
Sido paistinarulla tiukaksi rullaksi. Nosta liha pataan kastikkeen päälle. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ilman kantta ja paista 15min.
Alenna lämpöä 150 asteeseen ja laita kansi päälle. Anna hautua uunissa vielä 50min.
Nosta liha padasta ja anna vetäytyä n.10min ennen siivuiksi leikkaamista.
leikkaa liha siivuiksi ja tarjoa kastikkeen ja juuresten kanssa.
Juurekset:
1 kyssäkaali pieninä kuutioina
3 porkkanaa kuutioina
1 selleri kuutiona
6 perunaa kuutioina
suolaa
pippuria
1rkl voita
hunajaa
persiljaa
Kiehauta juurekset suolatussa vedessä, n.3-4min riittää. Juurkset saa jäädä napakoiksi.
Lisää pannulle öljyä ja freesaa hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitten voi, hunaja ja silputtu tuore persilja. Sekoita sekaisin hyvin ja tarjoa.
Yhteistyössä Kotitila.fi