Jos otsikosta voi jotain päätellä niin blogini on mukana Cono Sur reseptikisassa jossa oli ideana rakentaa joko puna-tai valkoviinin ympärille alkuruoka,pääruoka tai suolainen leivos/piirakka. Jälkiruokia ei liikaan kaipailtu näissä karkeloissa. Suomesta,norjasta ja ruotsista sitten valitaan 2 parasta kokkaamaan oman annos Tukholmassa käytävään finaaliin. Tarviiko edes sanoa kuinka paljon sinne haluaisin? Äänestää voi täältä. No sehän olisi unelmien täyttymys. Jotta ei menisi ihan levottomaksi, niin aihealuetta rajattiin vielä sen verran, että ruoan tulisi olla pohjoismainen, sen tekemiseen menisi max.1,5h, ruoassa piti olla pääraaka-aineena vieläpä lammas,lohi,omena tai peruna. Kaikkien noiden yhdistämisen sijaan keskityin yhteen, lampaaseen.
Sitten vain ne vähäiset aivonystyrät sykkimäään ja kirjaamaan paperille pohjoismaisia raaka-aineita lampaan kaveriksi. Sienet tuli heti mieleen, heti vorschmackin jälkeen. Sieniä sitten hyödynnettiin ihan urakalla. Hyllyllä lojui sopivasti sienisuolaa jota tuli aiemmin tehtyä kuivatuista suppilovahveroista, lisäksi kantarelleja tuli käytettyä itse täytteeseen. Lammas ja kantarellit, eikös niillä jo olla pohjoismaisessa mielentilassa?
Lisukkeeksi paukuttelin peri pohjoisen tyyliin ohrattoa rikotuista ja esikypsytetyistä ohrasuurimoista. Ohraton maustoin rosmariinilla, punaviinillä ja oikeaksi herkuksi nousseella pakurilla. Pakurista ja sen terveysvaikutteista on tietoa netti väärällään ja suosittelen tutustumaan tähän luonnoon omaan lääkkeeseen ja herkkuun myös ruoanlaitossa. Se on pohjoismaista, lähiruokaa, terveellistä, luomua, mitä muuta vielä?
Mutta se lammas, miten se sitten tehtiin? Lampaan ulkofile on helppo täyttää viiltämällä se kyljestä auki ja avaamalla fileen saat enemmän pinta-alaa. Nuiji vielä kevyesti lihaa hieman ohuemmaksi. Mausta sisältä rosmariinisuolalla (myös tavallinen käy) ja täytä paisetulla kanttiksilla,suppiloilla ja sipulilla. Kääri sitten liha rullalle kuin käärisit kääretortun. Mausta vielä pippurilla ja sienisuolalla /tavallisella ulkopuolelta.
laita päälle vielä rosmariinin oksa ja sido paistilangalla tiukaksi paketiksi. Paista pannulla kaunis väri ja kypsennä loppuun uunissa 175 asteessa. Noin 8-10min. Anna vetäytyä ennen leikkaamista.
Seuraksi sitä Punaviini-pakuriohrattoa. Ohje on helppo
Punaviini-pakuriohratto:
2dl ohraryynejä (esikypsytetty ja rikottu)
3dl vettä
3rkl kasvisfondia
3dl punaviiniä
3tl pakurijauhetta
3tl Fariinisokeria
suolaa
mustapippuria
3dl vettä
3rkl kasvisfondia
3dl punaviiniä
3tl pakurijauhetta
3tl Fariinisokeria
suolaa
mustapippuria
Freesaa sipuli voissa, lisää sekaan vesi,kasvisfondi, pakuri ja viini. Anna kiehahtaa. Lisää sitten sekaan ohratto ja rosmariininoksa. Lisää sokeri ja anna hautua miedollä lämmöllä 30min. Tarvittaessa lisää vettä haudutuksen aikana.
Mikäli tykkäsit ja haluat tukea intohimoista kokkaajaa edustamaan meitä juroja Suomalaisia Tukholman finaalissa, niin äänestää voi täältä. Nöyrä kiitos kaikille äänestäjille!
viinit sponssasi Cono Sur