Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

perjantai 19. lokakuuta 2012

Strutsia ja Calvadosta

Strutsikokkailua...

Pitkään kelailin miltähän tuokin tipu maistuu. Hieman jopa epäilin ettei kovinkaan hyvälle. Olin väärässä, taas.
Itse asiassa tuo kovinkin erikoisen näköinen ja vähä-älyinen lintu osoittautui jopa herkulliseksi. Strutsi on ehkäpä yksi parhaimmista ellei jopa parhainta lihaa mitä olen ikinä maistanut.

Luulin että strutsin rintafilee olisi kovinkin kallista, mutta jälleen kerran olin väärässä. Tipulle tulee hintaa n.30eugenia per kilo, eli ihan kohtuu hinnoissa mennään. Laatukin on loistava joten ei muuta strutsia kokkaamaan. Kyseistä tipuahan vielä kasvatetaankin jossainpäin Suomea.
Pikkupoikana jopa olen jollain farmilla poikennutkin.

Osa ohjeistaa paistamaan strutsin ihan kypsäksi, minä en. Sanotaanko että tuollainen melkein kypsä on se paras vaihtoehto. Käyttämäni liha oli ainakin tarkastettua tavaraa, joten huoletta paistelin sen medium + hujakoille. Kyytipojaksi mojoa, ja Calvadoskastiketta, jonka pohjana toimi perus punaviinipohja.

Ranskalaisia en voi oikein sietää annoksissa jotka tehdään lautaselle, mutta sinne niitä jälleen mätkähti, oikeastaan tiristettyjä lohkoja yrttisuolalla. Mojo sopi taas kuin nenä päähän tämänkin linnun vierelle.

Ohjetta niille jotka kaipaa...

Strutsin rintaa yks per naama (n.170g)
Suolaa
pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Puhdista filee mahdollisista kalvoista. Paista voissa pinnat kiinni ja uuniin 175 astetta ja 8-10min.
Anna vetäytyä foliossa vielä 5min ennen leikkaamista.

Mojo:

1 Persikka
1 mango
1/2 dl sweet chili kastiketta

Kuori ja paloittele hedelmät ja  kaada chili soosi sekaan. Anna maustua tunnin ajan kylmässä.

Calvadoskastike:

Punkkupohja:
3dl vettä
1 porkkana
1 sipuli
1palsternakka
1/4 juuriselleriä
1/2 balsamviinietikkaa
6 mustapippuria
2dl punaviiniä
1 rkl fariinisokeria

1/2 dl Calvadosta

Pilko vihannekset ja sipulit. Lisää vesi, vihannekset ja pippurit kattillaan. Anna kiehua 5min. lisää balsami ja keitä puoleen alkuperäsestä nesteen määrästä. Siivilöi.
Kaada siivilöity pohja takaisin kattilaan. Lisää punaviini ja fariinisokeri. Anna kiehua kunnes 2/3 osaa jälejllä.
Sytytä Calvados palamaan ja kaada se kastikkeeseen. Nauti Strutsin kera.

Strutsi on erinomainen raaka-aine. Suosittelen lämpimästi kaikille niille jotka eivät ole sitä maistaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit