Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Se ihana omenalehikäinen....

 
 
 
 
 
 
Vaikka maailma ja blogit varmati pursuavat omenapiirakoita, on aina tilaa aina vielä yhdelle. Omenapiirakka kun on jälkiruoka jota ilman olisi kovin tylsää. En tiedä monesko omenaan liittyvä tekele tämä on jo pelkästään itelle. Omena on huippu raaka-aine ja piirakassa se on kuin kotonaan. Lisäksi omenapiirakassa on mielestäni mukavaa maalaishenkeä, ja se on aina pirullisen kaunista katsottavaa. Jos nyt oikein tarkkoja ollaan niin tämähän on Omenalehikäinen.
 
Tällä herkullisella virityksellä lähdetään mukaan Sokerivaltakunnan järkkäämään ruokahaasteeseen. Haasteen raaka-aineena toimii omena, joten omalla suosikilla lähdetään liikkeelle. Jokaisella on varmaan sukanvaressa vähintään yksi omenaviritys, joten liittykääpä mukaan karkeloihin.
 
Omenan kanssa on ne vakiot, eli kaneli ja fariinisokeri. Chez Jounilta ryövätty lisä on manteli. Mantelia tässä on lastuina ja jauheena. Kerran kun mantelia laitat lehikäiseen omenan kanssa, laitat taatusti jatkossakin. Koko paletin juju on se, että pannulla sulatetaan voita, lisätään mantelijauhe,kaneli ja sokeri. Siitä sitten muodostuu sellainen maku, että... No maista ite!
 
Omenalajikkeista olen aikan ulkona, vaikka kyseessä onkin oma suosikkini jälkiruoissa. Jos siis omaat tietämystä, että mitä omenoita olisi hyvää käyttää piirakoissa, niin mua saa sivistää, suorastaan anelen sitä.
 
Lehikäinen on varmasti yksi maailman helpoimpia jälkkäreitä ja suosittelen syömään sen lämpimän vaniljakastikkeen kera, paitsi kesällä se jäätelö ja mantelikrokantti on suositeltavaa. Nyt lämmintä, koska eilen tuhautin duuniin 6 aikaan aamulla ja elohopea sujahti -20,5 astetta!
 
 
 
Omenalehikäinen
 
Lehtitaikinaa
3kpl Omenoita siivuina
2rkl Fariinisokeria
2rkl mantelijauhoa
70g voita kuutioina
1tl kanelia
Kourallinen mantelilastuja
Koristeeksi kaakaojauhetta & Tomusokeria
 
 
 
Sulata voi pannulla, lisää sekaan kaneli,sokeri ja mantelijauhe. Anna voin vaahdota ja lisää ohuet omenlohkot. Hauduta pannulla miedolla lämmöllä 15-20min.
 
 
Vuoraa vuoka lehtitaikinalla ja kaada omenahässäkkä päälle. Paista uunissa n.200 asteessa 30min. Paahda sillä aikaa mantelilastut kuivalla pannulla ja lisää ne lopuksi piirakan päälle. Nauti elämästä!

4 kommenttia:

  1. Tää on kyllä niin sun näköinen piirakka taas :D
    Ite en oikeastaan oo keksiny väsäillä omenasta mitään kummempaa, kun se raakanakin niin hyvälle maistuu. Oma lemppari on Suomessa melko uutukainen rotu Modi. Toisena heti perässä luomu, koska ei aiheuta kuorineen allergiaa, kuten monet muut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siis tuo lehikäinenhän on kuin naamaani kattoisin peilistä :) Modi on ainakin mulle ihan uusi tuttavuus,pitää tsekkailla kaupoista jos sattuis löytyyn

      Poista
  2. Tuo sekä näyttää että kuulostaa tosi ihanalta;omput muutenkin kuuluvat lempparihedelmiini.Onena kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,kiitos :) kyllä omena on tosi hyvää ja yks ehdottomista lemppareista. Oikeestaan vaa raparperi menee edelle

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit