Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

torstai 28. helmikuuta 2013

Viva Espanja, eli possunposki-chorizopata

Onko Parempaa?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hyvää Kalevalan päivää! Eikös kirjassa mainittu, että Väinämöinen haudutteli 3 tuntia possunposki-chorizopataa? Vai muistanko jotain väärin?
 
Heti on todettava että tämä ruoka on yksi parhaimmista ellei parhain jonka olen ikinä tehnyt. Tämä hakkaa kaikki pikku näpertely annoksetkin duunissa. Ja miksi? En tiedä tarkentuiko hajuaistini vuorokaudeksi sillä jo ruoan tuoksu sitä tehdessä sai suuni vaahtoamaan. Mietiskelin että voi kunpa tuoksun voisi syödä. Opettajani, loistava kokki Arja Myllykangas painotti koulussa, että kun ruoka menee asiakkaalle pöytään sen kuuluu näyttää hyvältä, sen kuuluu maistua hyvältä ja sen pitää tuoksua taivaalliselle! Tämä oli kaikkea sitä, jopa sotkuinen ulkoasukin oli omasta mielestäni jotenkin kaunista (minun mielipiteeni) Ruoka oli silkkaa mielikuvituksen tuotetta, joka oli tarkoitus tehdä Ravintolapäivään viimeksi. Se meni kuitenkin puihin työn ja aikatulujen takia.
 
Mutta kun ilmassa leijuu savupaprika-chorizo yhdistelmä, valkosipuli, yrtit ja appelsiini, voiko tuloilla olla mitään muuta kuin herkkua? Sitten kuuluu mukava "sihahdus" kun pannuun kaatuu vielä valkoviiniä, mmm... Kaiken lisäksi sain ahdettua mukaan Possunposkea. Possunposkea olen jo pidemmän aikaa halunnut tehdä ja nyt sain siihen oivan tilaisuuden. Posket tuli mukavasti "sponssina"  K-Supermarket Wasasta. Kauppiaat Tomi ja Lena Nordin ovat ne parhaimmat kauppiaat jotka tiedän. En ole mitään velkaa heille, eli kukaan ei ole maksanut minulle mitään heidän kehumisestaan, tämän teen kiitoksena aivan loistavasta palvelusta. Mitä tahansa olen käynyt pyytämässä lihatiskiltä, on se myös 99% järjestynyt. Kaikki kauppiaat ei moista vaivaa näe yhden asiakkaan pikkutilauksen takia.
 
Eli eilen siis kokkailtiin Possunposki-Chorizopataa. Vaikka tämä olikin täysin mielikuvituksen tuotetta, niin voisin kuvitella tämän olevan jo keksitty ruoka jossain päin Espanjaa. Tumman Iberico possun poskia kun ovat kovia syömään ja chorizo... täytyykö edes mainita. Lisäksi käytin Tomaattia,paprikaa, fenkolinsiemeniä, korianterinsiemeniä,basillikaa ja rosmariinia,sekä Espanjan tyyliin reilusti valkosipulia. Innostuin vielä tekemään valkosipuli ciabattaa (Valmis leipä) sekä Brysselinkaalia.
 
Onko teillä tehty possunposkia? Jos on niin mitä ootte niistä tehnyt? Ite oon tehny kerran aiemmin. Silloin koulussa valmiiksi kypsennetyistä lihoista. Jos multa on jotain oleellista unohtunu poskien valmistuksesta,niin antakaa vinkkiä ihmeessä?
 
Merkkasin tämän Hävikistä Herkuksi kategoriaan koska jutelessani lihamiehen kanssa selvisi, että monet teurastamot viskaavat nämä surutta mäelle. Pitävät roskana, minä en. Ja toivottvasti heräävät todellisuuteen, sillä kyseessä on todellinen herkku. Samalla tämä menee kategoriaan herkkua halvoista ruhonosista. Näiden hinta olisi ollut 2€/kg. Aiemmin olen käsitellyt siinä mm. Possunkieliä, Härähäntiä ja Poronverta.
 
 
Koko ruoan perustana,pohjana toimii öljy jossa posket ja muut ruskistellaan. Eli Pannulle reilusti n.1dl oliiviöljyä ja 1rkl Savupaprikajauhetta ja ripaus kurkumaa. Kun öljy on todella kuumaa niin lisätään sekaan Chorizo ja punasipulit. Tässä vaiheessa chorizo luovuttaa omaa makuaan, taivaallista sellaista ja maustaa öljyn. Sitten aivan loppuvaiheessa lisäsin isoksi paloiksi pilkottua valkosipulia, annoin olla n.minuutin ja siirsin lihat + sipulit toiseen vuokaan. Öljy saa jäädä pannulle. Näin valkosipuli ei pääse palamaan ja pilaamaan öljyä.
 
 
 
Tältä se herkkulinen öljy näyttää kaikessa komeudessaan....
 
 
 
 
 
 
 
 
Sitten ne ruoan tähdet esiin, eli posket. Tällä kertaa käytössä oli 3 poskea, eli lihaa oli noin 400g. Makkaraa saman verran, joten tästä riittää saletisti neljälle. Voit myös käyttää muuta lihaa jos posket ei nappaa tai jos et satu niitä mistään saamaan. Poskissa vaan on oma tuhti makunsa. Posket paistoin kevyesti mausteöljyssä ja otin hienon värin pintaan. Nosta lihat chorizojen ja sipulin joukkoon.
 
 
 
 
 

Sitten kasvisten vuoro. Jo alussa ennen kuin aloin tekemään öljyä pilkoin yhden ison paprikan. paprikan laitoin uuniin isoina paloina grillivastusten alle 225 asteeseen. Näin paprikat grillaantuu kivasti vartissa. Lisää paprikat, 1 chili ja kuivat yrtit pannulle ja freesaa öljyssä. Kaada sekaan balsamico ja anna kiehahtaa. lisää sitten sekaan 1dl valkoviiniä. Lisää sekaan tomaattimehu tai murska. Itse käytin häpeilemättä tomaattikeittoa (campbells) koska se sopii hyvin patoihin ja kastikkeisiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja heitä kuoret sekaan.
 
 
 
Sekoita kaikki sekaisin ja anna hautua 150 asteisessa uunissa 2 1/2- 3h
 
tarjoa lisänä esim. Brysselinkaalia & leipää
 
 
 
 
1 Ciabatta
1 yksikyntinen valkosipuli
timjamia (kuivattu)
Oliiviöljyä
Paprikajauhetta
 
Viillä leipä paloihin, mutta älä ihan kokonaan. Niin että leipä pysyy yhtenä. Sivele väleihin mausteet, öljyt ja valkkari. Paista 200 asteisessa uunnissa n.10min, samalla voit laittaa uuniin myös kaalit.
 
 
 
 
Nauti täydellinen, mausteinen lihapata. Voit todeta että itsellesi että huippuruoka on helppoa. Taitoa ei juurikaan tarvita, mutta rentoa fiilistä senkin edestä.
 
400g possunposkea
400g Chorizoa
1 paprika
1 chili
2 punasipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
1 appelsiinin kuori
1dl valkoviiniä
loraus balsamicoa
1tlk Tomaattikeittoa (Campbells)
Oliiviöljyä
Savupaprikajauhetta
Kurkumaa
Kuivattuja Yrttejä (Basillika,timjami,rosmariini)
Fenkolin- ja korianterinsiemeniä
 
 
 
 
 



12 kommenttia:

  1. Oi nam, nam, nam... Täytyy mennä kysymään possunposkia naapurimarketista. Hyvä palvelu nimittäin sielläkin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Suosittelen kyseleen. jos ei löydy,niin voit sanoa,että tilaa Björkensiltä. Monet teurastamot ei suostu edes leikkaamaan poskia. Tai sitten leikkaavat vain ravintoloille. Mutta björkens ainaki leikkaa ja lähettää.

      Poista
  2. Hei Chef Jones;haasteeseesi on vihdoinkin vastattu;D

    VastaaPoista
  3. no voi caramba. muy bonito, mi corazon :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en ymmärrä mitään,mut ei varmaan mitään pahaa? :D tai no caramba taitaa ollu tuttu sana,heh :D

      Poista
  4. Voi miten herkullisen näköistä! Mulla on 1kpl possun poskea pakkasessa, mutta siitä ei taida saada vielä kovin suurta pataa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos :) kysymykseesi : joo ja ei! Riippuu millanen pala sulla on? Osa myy poskilihan valmiiksi rensattuna,itelle taas posket tuli läskeineen. Eli 3 poskea painoi 3kg,vaikka se itse paras osa painaa n.150-200g. Ite leikkasin vain parhaat palat eli 3 poskilihaa,mutta opettajani käytti kaiken. Ja kehui paljonkin.

      Poista
  5. Kiitos possunposkivinkeistä. Pitää kokeilla tuota Björkenskikkaa.

    Tyylikkäät kuvat! Tekemisen meininki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos,kiitos. Juu Björkens leikkaa ja kaupat myy varmaa sisäänosto hinnoilla 2-3€/kg

      Poista
  6. Oi, tätä täytyy kokeilla! Poskien metsästys siis alkakoot. Ihan mahtavaa tuollainen palvelu, täällä saa siitä vain haaveilla :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä,tätä todellakin kannattaa kokeilla. Kyllä poskia aina jostain löytää,iha varmasti :)

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit