Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 3. joulukuuta 2012

Nautaa suurella sydämellä & Oluessa marinoitu ulkofilee

Yeah, pari päivää menny että ei ole edes tarvinnut ajatella päivittävänsä tänne mitään. Niin kova kiire on ollu duunissa. Koko viikonloppu oli yhtä hulinaa keittiöllä, ja päivät pitkät on saanut seistä hiiliparilan äärellä pippuripihvejä paistaessa.

Lauantaina kuitenkin kerkesin ostamaan kaupasta naudan sydäntä, ja ulkofileetä. Joten ne molemmat herkut menee yhdellä iskulla tässä päivityksessä. Ulkofileen laitoin lauantai yönä olutmarinadiin jonka kruunasin vielä ruisleivällä ja valkosipulilla. Kyseinen marinadi on jostakin grillikisasta.
Varsin toimiva marinadi, ja todella ajankohtainen kun itsenäisyyspäivä lähenee. Ruisleipä + Olut ja liha, onko se suomalaista?

Ja vielä itsenäisyyspäivää silmällä pitäen, naudan sydän. Itsenäisyyspäivänä vois varmasti palata ajassa taaksepäin ja kunnioittaa vanhanajan ruokaa. Silloin syötiin lähinnä sitä mitä tarjolla oli, eikä varmaan mitää heitetty meneen, sillä mikä tahansa muu kuin ylähuuli kelpasi leivän päälle. Naudan sydän kun on varsinaista herkkua. Pitkä muhitus takaa, että sydän on mureaa ja varmasti maistuvaa. Uskon että moni ei edes kyseistä herkkua syödessä tajuaisi syövänsä sydäntä. Sydänhän menee kevyesti kategoriaan herkkua halvoista ruhonosista ja se on vol 3. aikaisemmat postaukset possunkielen ja veripaltun ohjeet löydät alla olevista linkeistä

kieli vol1
palttu vol2

Noniin, ei sitten muuta kun kokkaileen

Sydänpata

400g naudansydäntä kuutioina (esim.Tamminen)
n.1l lihalientä (vahvaa)
0,5l olutta
2porkkanaa
pari pötköö varsiselleriä
1 iso omena
pala palsternakkaa
pippuria
2 laakerinlehteä
Heinz valkoisia papuja
1 iso sipuli
1 valkosipuli

Perunamuusia

Lihaliemi ja sydän kattilaan. Anna kiehhua n.30min. Kuori vaahto pois. Lisää kaikki loput ainekset ja anna muhia 3-5 tuntia uunissa 150 asteessa. ota pata uunista, ja suurusta maizenalla. Pursota päälle perunamuusia johon sekoitettu vehnäjauhoa ja kanamunaa. Laita uuniin vielä n.25min 200 astetta tai Kunnes muusi on hienon väristä.

Oluessa marinoitu Ulkofilee

1kg Naudan Ulkofileetä (myös possu käy)

4-6 annosta

Marinadi
1 tölkki tummaa kozelia (0,5l)
7dl vahvaa lihalientä
1/2dl Mustaherukkahyytelöä
1/2 dl puolukkahilloa
1-2 palaa ruisleipää paloina
valkosipulia murskana maun mukaan

Kiehauta kaikki. Anna jäähtyä kunnolla kylmäksi. Lisää sekaan ulkofilee ja anna marinoitua yön yli. (tee fileeseen esim.hammastikulla pieniä reikiä) Siivilöi marinadi ja tee sitä kastike.

Paista lihaan väri pannulla. Laita uuniin 175 astetta ja anna olla kunnes sisälämpö on 54-56 astetta (medium) anna lihan vetäytyä foliossa n.10-15min ennen leikkaamista.

Kastike:

Lihastahsta jäänyt paistoliemi
5dl marinadia
100g voita

 Kiehauta molemmat ja suurusta ruskealla maizenalla. Lisää lopuksi sekaan voi.


4 kommenttia:

  1. Jäin oikein miettimään, että saako naudan sydäntä ihan tavallisista marketeista? Possun sydäntä oon nähnyt ja ostanut, mutta nautaa en muista nähneeni. En oo kyllä toki kauhean tarkkaan tutkinutkaan.

    Mutta... Jälleen kerran sapuskat näyttää ja kuulostaa järjettömän hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi,kiitos,kiitos. Siis kyllä naudan sydäntä pitäs saada iha perus ruokakapoista. Ite ostin K-supermarketista. Tammisen naudansydän on viel hienosti valmiina kuutioina. Ja tietty jos ei satu löytyyn, niin vinkkaa kauppas lihamiehelle tai kauppiaalle, niin kyllä ne tilaa sulle sydäntä :)Niin mä yleensä teen jos en löydä haluamaani. Nyt just odottelen karitsan munuaisia teurastamolta, jotka supermarketin kauppias on mulle varaillu...

      Poista
  2. Ajattelinkin kysäistä, jos mulle sellaisen herkkupalan tilaisivat :) Ainakin possun sydän oli hurjan hyvää!

    Tuntuu olevan paljon kaupasta kiinni, että tilailevatko tuotteita pyynnöstä vai eivät. Joskus tehtiin itte makkaraa ja sen suolen saaminen meinasi olla työn takana. Useasta kaupasta kyseltiin, kunnes lopulta yksi ystävällinen lihatiskin myyjä meille sellaisen hommasi.

    Munuaisia en oo koskaan uskaltanut maistaa. Joku väitti, että haisevat aivan hirveältä kokatessa, mutta pitääkö se paikkansa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se kaupastakin ainakin riippuu. Mut periaattessa esim.kielet,posket,sydämet yms. on ilmaisia kaupoille, koska teurastamot usein nakkaavat nuo osat mäelle. Esimerkiks naudan palleasta saa kokattua hyvää pihviä, mutta usein ne heivataan roskiin,harmi. Munuaiset, varsinkin vasikan munuaiset on todella hyviä. Ne on varmaan ennen vanhaan haissu pahalle,toisin sanoen kuselle, koska niitä ei ole pesty kunnolla. Munaisiin yleensä siks tarttuu kusen hajua :) Nam.. ! Nykyäänhän ne kyl on hyvin esikäsitelty, mut kyl niistä silti oma hajunsa tulee. Hyviä ne on kaikesta huolimatta. Munuaispiirakka varsinkin.

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit