Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

maanantai 28. tammikuuta 2013

Erilainen Saltimbocca

Saltimbocca



Herkkua halvoista ruhonosista vol.4 tarjoillaan maksasta. Maksa, tuo niin vihattu ja niin rakastettu sisäkalu saa suun vaahtoamaan. Pelkkä tuoksu kyseistä herkkua paistaessa on aivan jumalainen. Toiset taas eivät voi sietää sen hajua, mausta nyt puhumattakaan. Itelle maksa on suurta herkkua ja siitä tulee kovasti mieleen lapsuus ja etenkin maailman parhaan kokin, eli Äitin tekemä maksakastike. Maksa on edullista n.6egen kilohinnalla, vasikan maksastakaan ei montaa euroa enempää joudu kitumaan. Yleensä kaikki maksa jota kaupassa myydään on onneksi nuoren eläimen maksaa. Possu maksa on edullisempaa, ja hieman voimakkaaman makuista, joka sopii kyllä pateisiin, mutta tähän en sitä käyttäisi, jos haluat miedointa versioo, niin käytä broilerinmaksaa. Maksan voi myös marinoida ennen paistoa mm.punkulla ja rosmariinilla, tai konjakilla ja timjamilla. Makua voi myös pehmentää liottamalla muutaman tunnin tai yön yli maidossa/piimässä.  Lisäksi kyseinen filtteri sisältää runsaasti A-vitamiinia, joten jos olet raskaana tai alle 1v, niin jätä maksaherkut myöhemmälle, eikä maksaa muutenkaan kannata syödä isoa määrää kuin kerran kahdessa-kolmessa viikossa. Maksan kanssa sopii mun mielestä parhaiten puolukka,salvia,punajuuri,vuohenjuusto,omena, sekä suolakurkku. Myös esim.pekoni tuo hyvin rasvaa muuten kovin kuivaan maksaan.
Alla ohje jolla yleensä aina itse kokkailen maksaa kotosalla, minä kun saan ilon ja kunnian syödä herkun yksin. Poitsulle ja puolisolle ei oikein kelpaa.... ja se pakollinen lisäke on paahdetut punajuuret ohjeen löydät täältä  


Ennen paistoa poista maksasta kalvot, jotka irtoo parhaiten näppituntumalla, eli repimällä. Myös mahdolliset "suonionkalot" kannattaa leikellä pois. Maksa kannattaa leikata mahd. ohuiksi siivuiksi. leikkaa palat vinoon lappeeltaan, jottasisällä olevat suonet ei katkea. Tässä vaiheessa joutuu vielä poistamaan suonia, sen jälkeen leikkaa maksa haluamaasi kokoon.

Saltimbocca

400g Naudan/vasikanmaksaa
1pkt Parmankinkkua
Tuoreita Salvianlehtiä
vehnäjauhoa jauhottamiseen
suolaa & pippuria



 Laita maksapalan päälle suolaa,pippuria ja salvian lehti. Kääri sitten päälle pekonia tai parmankinkkua. Pyöritä maksaplat vehnäjauhoissa.
Parhaan tuloksen ja ulkonäön saat kun paistat keskilämmöllä vaahtoavassa voi-öljyseoksessa n.2-3min per puoli. Oikein paistettu maksapihvi on kivan kulllanruskea, päältä rapea, mutta sisältä hieman punertava ja mehukas.

Kastikkeen saat lisäämällä paistoliemeen n. 2 dl kuivaa valkoviiniä ja ruokalusikallisen voita + suolaa (jos tarvii) ja anna kastikkeen kiehua kasaan.


2 kommenttia:

  1. Heippa ,tulin vastavierailulle:) Kiva blogi,tosin näihin lihaisiin juttuihin en oikein osaa kommentoida kun en syö lihaa (kalaa kyllä..). Katselin että olet parissakin ravintolassa töissä;ahkera kokki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa. joo, pian ehkä jo kolmessakin ;) ei vaan, sit pitää jo yks pois. Liha taitaa vaan olla niin tuttu & turvallinen raaka-aine mulle. tosin kasviksistakin saa kyllä aivan mielettömiä ruokia aikaan ;) No, ehkä jo pian tulee kesä ja kasvikset

      Poista

Aina on kiva jos kommentoit