Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

tiistai 1. tammikuuta 2013

Uusi Vuosi & Jänistä Sinapissa

 
...Mikä sun on jänönen, kun et enää hyppele....
 
 
Uusi vuosi vaihtui sateisissa tunnelmissa. Yöllä tajusin että omistin varmasti Euroopan nuhasimmat raketit, suorastaan säälittävät. Tai sitten joka vuosi vaan tuo juhla menettää hohtoaan, eikä enää sellaista pikkupojan oloa saa. Joulukin meni ohi nopeeta, eikä sellaista joulutunnelmaa meinannut löytyä kuin aattona. Kun aattona viimeinen sian palanen upposi vatsahappoihin, ja kun punaviinin tuoksuinen pukki läks kohti Korvatunturia oli joulu periaattessa ohi. Joulun on lastenjuhla, niinkuin uus vuosi, mutta jänis, se on isännän juttu!

Ennen joulua ostin 2 kokonaista jänistä, jokusen kilon metsäpeuraa ja 5kiloa poroa. Muutama päivä sitten purkasin tuota lastia yhdellä jänösellä. En oo kyl ennen moista ötökkää käsitellyt kuin hampailla ja jäykällä alaleualla. Kokonaisen jänön paloittelu ei kuitenkaan ollut mikään maailman vaativin homma, ja kai onnistuinkin ihan hyvin. Hauleja löytyi urakalla, mutta onneksi "perkaus" vaiheessa. Hävikkiä tuossa toverissa oli aika paljon. Painoa oli 3,5kg ja pienimuotoisen teurastuksen jälkeen syötävää jäi n.kilon verran, jos sitäkään.

Ranskalaiset mussuttavat jänöä siinä missä old School suomimuori Karjalanpataa, ja resepti on pysynyt hyvinkin samana, tai ainakin luin että jänöä sinapissa tai kermassa on se juttu. Koska sinappi on maukas vaihtoehto niin päädyin siihen.Duunipaikkani Keittiömestari on vaahdonnut jo kauan jänösestä ja siitä kuinka siinä pitää olla konjakkia. No konjakkia sitten laitoin, ehkä hieman liikaakin. yhdelle jänikselle sinappipataan riitää se 4-6cl Konjakkia. Taisin aivottomana laittaa tuplamäärän :) mut hei, minäkin olen vaan ihminen ja teen virheitä.

Vielä jäi yksi jänis pakkaseen ja kun sen aika koittaa, niin valmistan siitä kaverin kanssa Lappalaisen Brunssin, josta pupu on vain yksi osa.Kunnianhimoinen hanke kotioloissa Siitä myöhemmin. Ehkä poronmaito jäätelötuutit olisi hyvä jälkkäri? Tai pupun kanssa Friteerattu Jäkälä?

Mutta anyway, tässä kiinnostuneille tarvikelistaa jänöstä varten. Saman voit valmistaa kanasta, jolle ohje alunperin kuuluu. Jänösen kanssa sopii hyvin kermainen peruna gratiini. Jänö kun itessään on kovin atleettinen ja rasvaton kaveri.



1 jänis/ kokonainen broileri
1 Purjosipuli
valkosipulia kynsinä oman maun mukaan
4tl sinappijauhetta
4tl Dijon kokojyväsinappia
valkoviiniä
4-6cl konjakkia
1dl kermaa
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
vehnäjauhoa

 
Pilko jänis/kana osiin. Heitä lihojen päälle kaikki mausteet ja anna marinoitua hetki.

Nosta lihat pataan. Anna padan porista uunissa 150 asteessa 3h ja jos maltat niin laske lämpö 100 asteeseen ja anna olla vielä toinen 3 tuntia. Kanalle riittää hyvin tuo ensimmäinen 2-3tuntia.

Lopuksi lisää kerma ja anna kiehahtaa liedellä nopeasti. Uunissa kerma voi helposti juoksettua tai mennä iahn raejuuston näköseksi, yäk!
 

 
PerunaGratiini
1kg perunaa
1 iso punasipuli
valkosipulia
timjamia
3dl kermaa
Parmesaania

muskottipähkinää
paprikajauhetta
inkivääriä
suolaa

 
Siivuta perunat ohuiksi,leikkaa sekaan sipulit ja laita kaikkia ainekset vuokaan. Raasta päälle 150g Parmesaania. Gratinoi 220 asteisessa uunissa n.20min, laske lämpö 150 ja anna olla vielä 15min.
 
 
2 patonkia
oliiviöljyä
nippu persiljaa
valkosipulia
 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aina on kiva jos kommentoit